Τελευταία Νέα
Διεθνή

NZZ (Ελβετία): Τα 4 σενάρια για την εμπλοκή της Γαλλίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία

NZZ (Ελβετία): Τα 4 σενάρια για την εμπλοκή της Γαλλίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία
Γάλλος πρoεδρος Emmanuel Macron στέλνει ένα μήνυμα ισχύος αλλά έχει μόνο δύο τμήματα συμβατικών χερσαίων στρατευμάτων - Ωστόσο, τα στρατεύματά του θα μπορούσαν να αφαιρέσουν σημαντική πίεση από την Ουκρανία
Ο ελβετικός ενημερωτικός ιστότοπος NZZ καταγράφει τα τέσσερα πιο πιθανά σενάρια σε περίπτωση που η Γαλλία εισφέρει στρατεύματα στη σύγκρουση στην Ουκρανία σε δημοσίευμα την Κυριακή 7 Απριλίου 2024.
Το πρώτο είναι η ανάπτυξη ενός στρατεύματος στα βόρεια του Κιέβου προκειμένου να «αποτρέψει μια εισβολή από τη Λευκορωσία».
«Σε αυτό το σενάριο, μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούν να μεταφερθούν στο ανατολικό και νότιο μέτωπο», αναφέρει η δημοσίευση.
Η δεύτερη επιλογή είναι ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα λειτουργήσουν ως εφεδρείες στην περιοχή του Zaporozhye και θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια αναδιάταξη και αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο,  τα γαλλικά στρατεύματα θα τοποθετηθούν βόρεια της Οδησσού για να εξασφαλίσουν το βασικό θαλάσσιο λιμάνι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η τέταρτη επιλογή είναι η ανάπτυξη στρατευμάτων στη Μολδαβία.

Η πικρή αλήθεια για την Ουκρανία

«Ο Emmanuel Macron δηλώνει ότι θέλει να στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία: Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, είναι σημάδι ότι η Δύση μας εγκατέλειψε», χλευάζει ένας Ουκρανός stand-up κωμικός: «Οι Γερμανοί δεν μας στέλνουν κανέναν Taurus [βλήματα], οι Αμερικανοί δεν μας στέλνουν χρήματα, αλλά ο Macron στέλνει τον στρατό του, πιθανώς για να μας δείξει πώς να παραδοθούμε».
Είναι πικρό χιούμορ σε αυτόν τον τρίτο χρόνο του πολέμου με αιχμές για τις γαλλικές επιδόσεις στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κατάσταση είναι πράγματι άβολη για τη Δύση συνολικά – στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν.
Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σχεδόν παντού κατά μήκος του μετώπου.
Η άμυνα εδάφους-αέρος της Ουκρανίας λαμβάνει πολύ λίγα εφόδια, γι' αυτό και οι επιθέσεις από απόσταση πλήττουν κρίσιμες υποδομές – χαρακτηριστικό είναι ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί.
Η υποστήριξη από τη Δύση ρέει αργά.
Η στάση του Macron φαίνεται επομένως σχεδόν ενάντια στο ρεύμα .
Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Γαλλία συνέχισε να επιδιώκει διάλογο με το Κρεμλίνο.
Όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων, το Παρίσι υστερεί αρκετά από το Βερολίνο.
Αλλά τώρα από όλες τις εποχές, όταν ακόμη και η αμερικανική βοήθεια είναι μπλοκαρισμένη, ο Μacron θέλει ακόμη και να στείλει τον δικό του στρατό στην Ουκρανία, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

To λειψό στράτευμα του Macron

Είναι πολύ πιθανό ο Γάλλος πρόεδρος να θέλει να στείλει ένα μήνυμα στρατηγικής ασάφειας: το Κρεμλίνο δεν πρέπει να είναι πολύ σίγουρο για το πόσο κουρασμένη από τον πόλεμο είναι πραγματικά η Δύση.
Ακόμα κι αν το Παρίσι είναι απίθανο να κάνει ένα τέτοιο βήμα από μόνο του, η απειλή του Macron πρέπει να υποστηριχθεί από πραγματικές επιχιερησιακές δυνατότητες.
Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να περιμένουμε εάν τα μεγάλα λόγια του Macron ακολουθούνταν πράγματι από δράση;
Πώς θα έμοιαζε πραγματικά μια τέτοια επέμβαση;
Ποιο συγκεκριμένο αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η Γαλλία στο μέτωπο στην Ουκρανία;
Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται από τρία όπλα: το Armée de l'Air et de l'Espace με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, τον Marine Nationale, του οποίου το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ταξιδεύει αυτή τη στιγμή στα ανοικτά των ακτών. του Μπενίν, και τέλος η Armée de Terre.
Η Γαλλία διατηρεί επίσης το δικό της οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, το Force de Frappe.
Σε αντίθεση με τη γερμανική Bundeswehr, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές να διεξάγουν πόλεμο ακόμη και χωρίς το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η κλίμακα των δυναντοτήτων είναι περιορισμένη.
Το Armée de Terre (πεζικό) έχει τώρα μόνο δύο τμήματα συμβατικών χερσαίων στρατευμάτων υπό τη διοίκηση του, τα οποία αποτελούνται από περίπου 20.000 στρατιώτες το καθένα.
Συγκριτικά, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989, ο γαλλικός στρατός αποτελούνταν από τρία σώματα με συνολικά 10 μεραρχίες και μια μονάδα ταχείας δράσης.
Ένα κείμενο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης από το 2021 χρησιμοποιεί τον όρο «Γαλλικό μπονσάι» (τα ιαπωνικά μικρά φυτά): Όλα είναι εκεί, αλλά σε μικρογραφία.
French Carrier Strike Group Begins 'Foch' Deployment - Naval News
Οι επιχειρησιακές δυνατότητες

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες δυνάμεις και δυνατότητες, η ανάπτυξη του γαλλικού στρατού στην Ουκρανία είναι πιθανό να βασίζεται στις ακόλουθες επιχειρησιακές δυνατότητες :
Ανάπτυξη μιας μεραρχίας: Η Γαλλία θα εκθέσει το πολύ το ήμισυ των συμβατικών χερσαίων δυνάμεών της στον κίνδυνο άμεσων πολεμικών επιχειρήσεων.
Η δεύτερη μεραρχία θα ήταν έτοιμη ως εφεδρεία για να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου.
Ένα τάγμα (600 έως 1.000 στρατιώτες) βρίσκεται ήδη μόνιμα στη Ρουμανία με την κωδική λέξη «Aigle».
Σε περίπτωση κλιμάκωσης, το σώμα των στρατευμάτων θα μπορούσε γρήγορα να φτάσει στο μέγεθος μιας ταξιαρχίας (5.000 έως 6.000 στρατιώτες).

Αμυντική ευθυγράμμιση: Με τη δύναμη μιας μόνο μεραρχίας, δεν είναι δυνατή η επίθεση σε αυτή τη διαμόρφωση του μετώπου.
Αυτό θα απαιτούσε ένα πλεονέκτημα τουλάχιστον «τρία προς ένα».
Υπάρχουν περίπου 300.000 Ρώσοι στρατιώτες στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής.
Είναι κατανοητό ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εφεδρική δύναμη για να υποστηρίξουν μια ουκρανική αντεπίθεση.
Ωστόσο, μια επιλεκτική ανάπτυξη σε ένα κρίσιμο σημείο προκειμένου να αποτραπεί μια ρωσική νίκη είναι πολύ πιο πιθανή.
Η Γαλλία υιοθετεί τη στρατηγική της «αποτροπής»: Ο αντίπαλος πρέπει να «αποθαρρυνθεί» από το να κάνει το επόμενο βήμα.
Τα γαλλικά χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία θα λειτουργούσαν ως μπροστινό φράγμα για το Κρεμλίνο ως δυνάμει απειλή.

Συμμαχία με εταίρους: Η Γαλλία δεν θα ήταν μόνη σε μια αποστολή στην Ουκρανία. Πρώτον, οι μονάδες θα πρέπει να ενσωματωθούν στις δομές διοίκησης της Ουκρανίας προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματική προστιθέμενη αξία.
Επιπλέον, η Γαλλία δεν θα διακινδύνευε μια τέτοια αποστολή χωρίς την υποστήριξη σημαντικών εταίρων.
Το επίκεντρο εδώ θα είναι η Πολωνία, η Ρουμανία και, κυρίως, οι Βρετανοί, που είναι ήδη παρόντες στην Ουκρανία.
Πολιτικά, αυτό πιθανότατα θα ισοδυναμούσε με μια αναβίωση της Εntente Cordiale (Εγκάρδιας Συμμαχίας) μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού.
Σύμφωνα με τη στρατηγική που διδάσκεται στις στρατιωτικές ακαδημίες, η επιχειρησιακή περιοχή μιας μεραρχίας ορίζεται ως 50 επί 30 χιλιόμετρα, συν ένα πεδίο «επιχειρησιακού βάθους» το πολύ 50 χιλιομέτρων.
Τα πιο σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε ομόκεντρες ζώνες με ακτίνα από 50 έως το πολύ 80 χλμ.
Μέσα σε αυτόν τον χώρο, το τμήμα είναι χωρικά και χρονικά ανώτερο από έναν αντίπαλο και επομένως θα μπορούσε να αποκρούσει μια επίθεση.

Τρεις παραλλαγές + το προκαταρκτικό στάδιο

Το πλοίο Charles de Gaulle θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο για υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμης.
Αυτό θα σήμαινε ότι ορισμένα από τα Rafale θα ήταν κοντά στην επιχειρησιακή περιοχή προκειμένου να ελέγξουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη γαλλική ζώνη επιχειρήσεων.
Θα ήταν επίσης κρίσιμο να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα της κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να καταρτιστεί μόνο σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως το F-35, το οποίο λειτουργεί σαν ιπτάμενη «ηλεκτρική σκούπα» για τη λήψη δεδομένων.
Η υπεροχή στον τομέα της πληροφορίας χάρη στην τεχνολογία αιχμής επιτρέπει στους μικρότερους στρατούς να αντισταθμίσουν την έλλειψη όγκου, με άλλα λόγια, να αντισταθούν σε έναν πολυπληθέστερο στρατό, όπως υποστηρίζει το δυτικό στρατιωτικό δόγμα.
Η αποστολή της Ουκρανίας θα ήταν μια πρώτη δοκιμαστική περίπτωση σε αυτή τη θεωρία.
Πιο συγκεκριμένα, τρεις παραλλαγές, καθώς και ένα προκαταρκτικό στάδιο ανάπτυξης δυνάμεων στη Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-07_172350.png
Οι επιλογές της Γαλλίας


Η πρώτη και η τρίτη επιλογή θα ήταν κατά κύριο λόγο στρατηγικές και θα είχαν πολιτικό συμβολισμό: Σε περίπτωση ρωσικής αντεπίθεση, η εκδίωξη της ουκρανικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky θα είχε ύψιστη προτεραιότητα.
Εάν η Γαλλία κατάφερνε να προστατεύσει την πρωτεύουσα Κίεβο από την κατάληψη, μια γρήγορη νίκη του Κρεμλίνου θα μπορούσε να αποτραπεί.
Η Οδησσός έχει παρόμοια σημασία.
Η πόλη-λιμάνι συμβολίζει την πολυεθνικότητα της Ουκρανίας.
Αν έπεφτε στη Ρωσία, η Ουκρανία θα έχανε ένα πολιτιστικό κέντρο, κάτι που θα κλόνιζε την ιδέα του αυτόνομου ουκρανικού έθνους η οποία αμφισβητείται ενεργά από τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
Επιπλέον, η Οδησσός είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο σημείο πρόσβασης της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.
Εάν η πόλη-λιμάνι μπορούσε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα αλλάξει χέρια, η Ουκρανία θα παρέμενε ναυτική δύναμη.
Ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη καταφέρει να αποδυναμώσει σημαντικά τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Εάν η Οδησσός ήταν ασφαλής, το Κίεβο θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών.
Αυτό θα έδινε στην Ουκρανία μεγαλύτερη υποστήριξη από τις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο εφιάλτης στην περιοχή των Άλπεων

Η δεύτερη επιλογή, μια ζώνη ειδικής εστίασης στο δέλτα του ποταμού Δνείπερου, θα είχε κατά κύριο λόγο στρατιωτική - επιχειρησιακή  αξία.
Εάν ο ρωσικός στρατός επιχειρούσε μια ενεργητική προέλαση στα νοτιοανατολικά, η περιοχή βόρεια της Zaporizhzhia θα ήταν η επιχειρησιακή αχίλλειος πτέρνα για την άμυνα της Ουκρανίας.
Η πόλη του Dnipro είναι ένας πραγματικός κόμβος προς όλες τις κατευθύνσεις της ουκρανικής επικράτειας .
Μία γαλλική γραμμή άμυνας σε αυτή την περιοχή θα σήμαινε σημαντική ανακούφιση για τις ουκρανικές μάχιμες μονάδες στην πρώτη γραμμή.
Η υποστήριξη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας θα ήταν ένα προκαταρκτικό στάδιο για μια αποστολή στην Ουκρανία.
Επί του παρόντος, η κατάσταση έρχεται σε έξαρση στην περιοχή της μειονότητας των Gagauz, η οποία χρησιμοποιείται από τη Μόσχα για να υπονομεύσει την εξουσία της κυβέρνησης στο Κισινάου.
Japanese fighter jets scramble to intercept Chinese surveillance aircraft  near Okinawa - World News - News - Daily Express US
Ακόμη και μια μικρή ομάδα γαλλικών χερσαίων στρατευμάτων θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Macron γνωρίζει ότι η ανοιχτή χρήση στρατιωτικών μέσων εκτός ΝΑΤΟ συνδέεται με κινδύνους.
Εκτός από την απειλή της Μόσχας για την χρήση πυρηνικών όπλων, είναι επίσης πιθανές επιθέσεις στη Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη ή όπλα μεγάλης εμβέλειας. Ένας από τους πιο ευάλωτους άξονες περνάει μέσω της Ουγγαρίας προς τις Άλπεις.
Ο λεγόμενος διάδρομος του Τιρόλo είναι πρακτικά απροστάτευτος από αέρος.
Στη λογική της αποτροπής με συμβατικά στρατιωτικά μέσα, η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων θα αύξανε το τίμημα της περαιτέρω κλιμάκωσης, ακόμη κι αν η Γαλλία δεν απολαμβάνει την πιο καλή... φήμη ως στρατιωτική δύναμη.
Στο παρελθόν, το Κρεμλίνο μεσα από μια λογική ρεαλιστικής αντίληψης των διεθνών σχέσεων έχει κατανοήσει σταθερά την πολιτική ισχύος καλύτερα από τις πιέσεις για συμβιβασμό
Συνεπώς, η στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας θα ήταν πιθανώς η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να αποτρέψει μια ήττα στην Ουκρανία και έναν μεγάλο πόλεμο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης