Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από την επικεφαλής της Γκαγκαουζίας: Ο Vladimir Putin δεσμεύθηκε να μας στηρίξει - Αφόρητες πιέσεις από τη Μολδαβία

Αποκάλυψη από την επικεφαλής της Γκαγκαουζίας: Ο Vladimir Putin δεσμεύθηκε να μας στηρίξει - Αφόρητες πιέσεις από τη Μολδαβία
«Ανεξάρτητα από το πώς οι αρχές του Κισινάου κινούνται ενάντια στην αυτονομία των Γκαγκαούζων, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μας στηρίξει» τονίζει η Evgenia Gutsul
Η επικεφαλής της ημι-αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία, Evgenia Gutsul, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Ria Novosti ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τη διαβεβαίωσε σε μια συνάντηση τον Μάρτιο ότι η Ρωσία θα υποστηρίζει πάντα αυτήν την περιοχή πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.
Μάλιστα, η πολιτικός ανέλυσε στον Ρώσο πρόεδρο τις πιέσεις που υφίστανται οι κάτοικοι της Γκαγκαουζίας από το Κισινάου.
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα της ότι η περιοχή θα μπορέσει να ζητήσει την υποστήριξη της Μόσχας.
«Ευτυχώς, ο Vladimir Putin αντέδρασε με τέτοιο τρόπο που μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι πάντα με τον λαό των Γκαγκαούζ και θα υποστηρίζει πάντα τους στόχους του» επεσήμανε σχετικά με τις συνομιλίες τους η Gutsul.
«Ανεξάρτητα από το πώς οι αρχές του Κισινάου κινούνται ενάντια στην αυτονομία των Γκαγκαούζων, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μας στηρίξει: θα μας στηρίξει τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη», τόνισε με νόημα.
Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας πρόσθεσε ότι ήταν πολύ χαρούμενη που συναντήθηκε με τον Ρώσο και εξέφρασε την ελπίδα της για μια νέα συνάντηση.

Μνημόνιο συνεργασίας Ρωσίας - Γκαγκαουζίας

H Gutsul έφτασε στη Ρωσία για επίσκεψη εργασίας την Τρίτη 9/4.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, μαζί με τον Πρόεδρο του PSB Pyotr Fradkov και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συνέλευσης της αυτονομίας Dmitry Konstantinov υπέγραψαν Μνημόνιο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών και την ανάπτυξη συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η Evgenia Gutsul κέρδισε τις εκλογές για την ηγεσία της Γκαγκαουζίας την περασμένη άνοιξη.
Υποστηρίχτηκε από το κόμμα Shor, το οποίο οι αρχές της Μολδαβίας αργότερα κήρυξαν αντισυνταγματικό.
Η Πρόεδρος Maia Sandu δεν έχει ακόμη υπογράψει διάταγμα έγκρισης της Gutsul ως μέλους της κυβέρνησης, αν και αυτό απαιτείται από το νόμο.
Μετά τις εκλογές, το Κισινάου άρχισε να ασκεί πιέσεις στην περιοχή.
Τον Οκτώβριο του 2023, το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας υποστήριξε την πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος «Δράση και Αλληλεγγύη», σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές ΦΠΑ σε οικονομικούς παράγοντες της αυτονομίας μεταφέρονται από τον δημοκρατικό προϋπολογισμό στον περιφερειακό.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αυτές τις τροπολογίες παράνομες.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Gutsul επισκέφτηκε τη Ρωσία, όπου συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι οι πολιτικοί που επισκέφθηκαν τη Ρωσία να διωχθούν ποινικά.
Ακολούθως, στις αρχές Απριλίου, η επικεφαλής της ημι-αυτόνομης περιοχής ανακοίνωσε ότι η εισαγγελία της Μολδαβίας άνοιξε ποινική δίωξη κατά του κόμματός της «Shor».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης