Τελευταία Νέα
Διεθνή

O υποκριτής Macron - Πουλάει προστασία στην Ουκρανία, αλλά αγοράζει ρωσικό LNG και χρηματοδοτεί τον Putin

O υποκριτής Macron - Πουλάει προστασία στην Ουκρανία, αλλά αγοράζει ρωσικό LNG και χρηματοδοτεί τον Putin
Οι ρωσικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ σε σύγκριση με πέρυσι
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Γαλλία αυξάνει αθόρυβα τις πληρωμές φυσικού αερίου προς τη Ρωσία, την ώρα που ο πρόεδρος Emmanuel Macron τοποθετείται ισχυρά ως ένας από τους πιο πιστούς υπερασπιστές της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το Politico, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε η δεξαμενή σκέψης Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) για το POLITICO.

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε ρωσικό LNG

Συνολικά, το Παρίσι έχει καταβάλει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ στο Κρεμλίνο για προμήθειες φυσικού αερίου από την αρχή του έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία - γεγονός που οδήγησε σε εκκλήσεις προς τη Γαλλία να περιορίσει τις αυξανόμενες αγορές της.
"Δεν μπορεί η Γαλλία, από τη μία πλευρά, να λέει ότι πρέπει να είμαστε σκληροί με τη Ρωσία και από την άλλη να την πληρώνει με μεγάλα ποσά", δήλωσε διπλωμάτης από μια χώρα της ΕΕ, ο οποίος, όπως και άλλοι για το, έμεινε ανώνυμος για να μιλήσει με ειλικρίνεια, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το αυξανόμενο εμπόριο φυσικού αερίου του Παρισιού με τη Ρωσία έρχεται καθώς ο Macron έχει επιδιώξει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή υποστήριξης του Κιέβου δύο χρόνια αφότου η Μόσχα ξεκίνησε για πρώτη φορά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στη γείτονα.

"Δεν είναι ένα εύκολο θέμα", παραδέχθηκε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου ενέργειας.
"Αν συνεχίσουμε να πληρώνουμε για αέριο που δεν εισάγουμε, δεν υπάρχει νόημα", αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει υπογράψει η TotalEnergies και τα οποία την αναγκάζουν να αγοράζει LNG από τη Ρωσία.

Η Γαλλία δεν είναι η μοναδική ένοχη

Μέσα σε λίγους μήνες από την πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ παρουσίασε ένα σχέδιο για τον τερματισμό της εξάρτησης του μπλοκ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων της Μόσχας έως το 2027.
Μέχρι στιγμής, έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό.
Αν και ορισμένοι στην ΕΕ συνεχίζουν να αγοράζουν πυρηνικά καύσιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το μπλοκ έχει μειώσει την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο της Μόσχας κατά περίπου δύο τρίτα και έχει επιβάλει γενική απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα και πετρελαίου μέσω θαλάσσης.
Αλλά παρόμοιες προσπάθειες για την αποκοπή του υγρού φυσικού αερίου, ή LNG, έχουν ναυαγήσει.
Παρόλο που το καύσιμο αντιπροσώπευε μόλις το 5% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι, οι χώρες της ΕΕ πλήρωσαν στη Μόσχα περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εξαγωγές του, σύμφωνα με νέα έκθεση της CREA που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η Γαλλία απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος ένοχος.
Τουλάχιστον εννέα χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό LNG, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία.
Αλλά το Παρίσι ηγήθηκε του μπλοκ τόσο σε απόλυτες ποσότητες που εισήχθησαν το 2024 - 1,5 εκατομμύρια τόνοι συνολικά - όσο και στην αύξηση των αγορών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ολλανδία - οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Μόσχας μετά τη Γαλλία - έχουν δηλώσει ότι θα υποστήριζαν μέτρα για τη μείωση αυτών των αγορών, αλλά υποστηρίζουν ότι όλοι πρέπει να δράσουν από κοινού, αλλιώς δεν θα έχει νόημα.


politico_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης