Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή και επιτόκια προκαλούν τριγμούς στις ασιατικές αγορές - Ο Nikkei 225 στο -1,9%

Μέση Ανατολή και επιτόκια προκαλούν τριγμούς στις ασιατικές αγορές - Ο Nikkei 225 στο -1,9%
Με ρυθμό  5,3% έτρεξε η ανάπτυξη της Κίνας το πρώτο τρίμηνο 2024
Ισχυρές απώλειες σημείωσαν την Τρίτη οι ασιατικές αγορές, ακολουθώντας την  πτώση στη Wall Street, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια.
Ωστόσο, οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές ήταν κάπως μικρότερες από τις αντίστοιχες των ομολόγων τους, καθώς τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο.
Παρόλα αυτά, τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποκίνησαν αυξημένους φόβους για υψηλό πληθωρισμό και υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια.

Οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite υποχώρησαν κατά 0,5% και 1% αντίστοιχα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε στο 5,3% - περισσότερο από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 4,8%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε από το 4,8% του προηγούμενου τριμήνου.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,5%.
O δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,9%, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 2,4%.
Ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 1,7%.

Κίνα: Ανάπτυξη 5,3% το α' τρίμηνο 2024, υψηλότερα των εκτιμήσεων

Με ρυθμό  5,3% έτρεξε η ανάπτυξη της Κίνας το πρώτο τρίμηνο 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, υψηλότερα από το 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν υψηλότερο από την ανάπτυξη 5,2% για το τέταρτο τρίμηνο.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο.
Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξης για το 2024 το 5% περίπου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης