Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα αντέξει το Ιράν σε ένα ασύμμετρο χτύπημα του Ισραήλ; - Αποκάλυψη για τους εξοπλισμούς της Τεχεράνης - Ποια τα «τυφλά σημεία»

Θα αντέξει το Ιράν σε ένα ασύμμετρο χτύπημα του Ισραήλ; - Αποκάλυψη για τους εξοπλισμούς της Τεχεράνης - Ποια τα «τυφλά σημεία»
Πόσο αποτελεσματικά μπορεί λοιπόν να αμυνθεί το Ιράν εάν συμβεί μια επίθεση από το Ισραήλ;
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να πλήξει με ανάλογο τίμημα το Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε η Τεχεράνη το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου.
Τις τελευταίες μέρες το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει συνεδριάσει πολλές φορές για να συζητήσει μια πορεία δράσης για να ασκήσει διπλωματική πίεση στο Ιράν μετά τις άνευ προηγουμένου άμεσες επιθέσεις στο Ισραήλ, με τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου του στρατού Herzi Halevi να λέει ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι βέβαιη.
Ο Ιρανός πρόεδρος Raisi απείλησε με «μαζική και σκληρή απάντηση» την Τετάρτη εάν το Ισραήλ αποφασίσει να εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επίθεση στο ιρανικό έδαφος.
Πόσο αποτελεσματικά μπορεί λοιπόν να αμυνθεί το Ιράν εάν συμβεί μια τέτοια επίθεση;

Τα τοπικά συστήματα άμυνας και τα μαχητικά αεροσκάφη

Για δεκαετίες, το Ιράν επιμένει ολοένα και περισσότερο να βασίζεται στις τοπικές του δυνατότητες όσον αφορά την οικονομία του, αλλά παρόμοιες δυνατότητες παρατηρούνται επίσης στον στρατιωτικό του τομέα.
Μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής έχει τις ρίζες του στον οκταετή πόλεμο του Ιράν με το γειτονικό Ιράκ, το οποίο εισέβαλε στο Ιράν το 1980 υπό τον πρώην ηγεμόνα Σαντάμ Χουσεΐν.
Η Βαγδάτη υποστηριζόταν στρατιωτικά από πληθώρα ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εμποδιζόμενη από δεκαετίες κυρώσεων και εμπάργκο, η αεροπορική υπεροχή του Ιράν εξακολουθεί να αμφισβητείται σοβαρά, με ορισμένα από τα μαχητικά αεροσκάφη και τον εξοπλισμό του, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-4 και F-5, να χρονολογούνται πριν από την επανάσταση της χώρας του 1979.
Το Ιράν πλέον χρησιμοποιεί κυρίως ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi και MiG που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή.
Η ιρανική αεροπορία κατασκευάζει επίσης δικά της αεροσκάφη, όπως τα Saeqeh και Kowsar που βασίζονται σε αμερικανικά σχέδια, αλλά δεν πιστεύεται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μερικά από τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό.
Η παράδοση δύο δωδεκάδων ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Su-35, οι διαπραγματεύσεις για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, θα μπορούσε να αναζωογονήσει σημαντικά την ιρανική αεροπορία, αλλά δεν θα εξαλείψει την ανάγκη για ισχυρές μπαταρίες αεράμυνας.

Πολυεπίπεδα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας

Το Ιράν χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από άλλες τοπικά ανεπτυγμένες μπαταρίες πυραυλικής άμυνας οι οποίες με τη σειρά τους αξιοποιούν μια σειρά από πυραύλους για να δημιουργήσουν στρώματα άμυνας πίσω από τα συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.
Πολλαπλά αμυντικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των Arman, Tactical Sayyad και Khordad-15 μπορούν να υπερασπιστούν τους ιρανικούς ουρανούς από στόχους σε βεληνεκές έως και 200 km  σε διαφορετικά υψόμετρα.
Το Arman, το οποίο αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2022, είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος στρατιωτικών φορτηγών και έτοιμο να αναπτυχθεί μέσα σε λίγα λεπτά.
Μάλιστα εμφανίζεται σε δύο εκδόσεις, χρησιμοποιώντας ενεργά ή παθητικά ηλεκτρονικά σαρωμένα ραντάρ συστοιχίας – τα οποία είναι ακριβή και δύσκολα παρεμποδίζονται – και έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση τακτικών βαλλιστικών όπλων που προορίζονται για χρήση στο πεδίο μάχης σε λιγότερο από 300 χιλιόμετρα (186 μίλια).
Το σύστημα Arman είναι εξοπλισμένο με πυραύλους οι οποίοι στοχεύουν στην καταπολέμηση πυρομαχικών ακριβείας, που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν οχυρωμένες ή υπόγειες κατασκευές.
Οι εισερχόμενες απειλές που καταφέρνουν να παρακάμψουν τα συστήματα μεσαίας εμβέλειας θα αντιμετωπιστούν με ιρανικές μπαταρίες μικρής εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των Azarakhsh, Majid και Zoubin.
Το Azarakhsh μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Το Azarakhsh, το οποίο παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με το Arman, είναι ένα συμπαγές σύστημα σχεδιασμένο για εμπλοκές σε χαμηλό υψόμετρο για την αντιμετώπιση απειλών όπως drones και quadcopter.
Μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε εμβέλεια 50 km , με οπτικό ιχνηλάτη που κυνηγά στόχους έως και 25 km.
Πολλά ιρανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μπορούν να εκτοξευθούν κάθετα – προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και χώρο – πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν και από πολεμικά πλοία.
Πάντως, το Ιράν σχεδιάζει να αποκαλύψει περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας φέτος, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στα τέλη Μαρτίου.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και ο ιρανικός στρατός διαθέτουν επίσης πολλούς τύπους βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ που καλύπτουν βεληνεκές έως και 2.000 km , μαζί με ένα ευρύ φάσμα αναγνωριστικών και επιθετικών drones – αρκετά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεση στο Ισραήλ το Σάββατο.

Τι θα συμβεί αν το Τελ Αβίβ πλήξει με δολιοφθορές και κυβερνοεπιθέσεις;

Σε περισσότερο από μια δεκαετία ενός σκιώδους πολέμου με το Ιράν που πλέον εκδηλώνεται ολοένα πιο ανοιχτά, το Ισραήλ πιστεύεται ότι βασίστηκε σε αντισυμβατικό πόλεμο για να στοχεύσει τα ιρανικά συμφέροντα.
Το Ισραήλ έχει σαμποτάρει πολλές φορές μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, έχει δολοφονήσει πυρηνικούς επιστήμονες χρησιμοποιώντας βόμβες και ένα πολυβόλο ελεγχόμενο από δορυφόρο τοποθετημένο σε φορτηγό, εκτόξευσε τετρακόπτερα με εκρηκτικά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ανατίναξε έναν αγωγό φυσικού αερίου.
Πιστεύεται επίσης ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε εθνικά δίκτυα που λειτουργούν μεγάλα λιμάνια, αεροδρόμια και πρατήρια καυσίμων.
Το Ιράν έχει κατηγορήσει επίσημα το Ισραήλ για πολλές από αυτές τις επιθέσεις.
Και αυτό, διότι η Τεχεράνη έχει δεχθεί σημαντικά χτυπήματα ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έχει μάθει επίσης να ανταπκρίνεται και να χτίζει ισχυρότερες άμυνες.
Ο Εθνικός Οργανισμός  Άμυνας είναι η κύρια ιρανική κρατική οντότητα που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων – με αξιωματούχους να λένε ότι αμύνονται ενάντια σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, κάθε μέρα.
Ιρανοί χάκερ φέρονται επίσως ως καθοδηγητές μιας  σειράς κυβερνοεπιθέσεων εναντίον ισραηλινών συμφερόντων όλα αυτά τα χρόνια.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε την Τρίτη ότι ένας ιστότοπος που συνδέεται με το Ιράν έχει δημιουργηθεί από τις αρχές Απριλίου, όπου μια ομάδα διεθνών χάκερ δημοσιεύει δεδομένα από παραβιάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ευαίσθητες βάσεις δεδομένων και ιστοσελίδες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Τελ Αβίβ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης