Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα απειλεί την αμυντική ασφάλεια της Ευρώπης - Δραματική προειδοποίηση από τη Saab

Η Κίνα απειλεί την αμυντική ασφάλεια της Ευρώπης - Δραματική προειδοποίηση από τη Saab
Η Ευρώπη εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα για την παραγωγή πυρίτιδας για πυρομαχικά και κινδυνεύει με κρίση εφοδιασμού
Η Ευρώπη εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα για την παραγωγή πυρίτιδας για πυρομαχικά και κινδυνεύει με κρίση εφοδιασμού που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της ηπείρου, προειδοποίησε ένας από τους σημαντικότερους αμυντικούς εργολάβους της ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο διευθύνων σύμβουλος της Saab, Micael Johansson, κάλεσε τις κυβερνήσεις να μειώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες ώστε να διευκολύνουν τις εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για κρίσιμα στρατιωτικά εξαρτήματα.
Το Πεκίνο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προμήθεια των χωρών της ΕΕ με τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για τις αμυντικές τους βιομηχανίες, παρόλο που η Κίνα παρέχει επίσης ζωτική υποστήριξη στην πολεμική μηχανή του Vladimir Putin στην Ουκρανία.

Όταν πρόκειται για την προμήθεια συστατικών για την πυρίτιδα - το προωθητικό που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση των βλημάτων - οι δυτικές αμυντικές εταιρείες θα πρέπει να επιδιώξουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους, δήλωσε ο Johansson.

 Ο κίνδυνος

Ενώ οι χρόνοι παράδοσης και οι τιμές για ορισμένα συστατικά έχουν βελτιωθεί, ο Johansson δήλωσε στο POLITICO ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει "στεγανά", ιδίως όσον αφορά "τη σκόνη και τη νιτροκυτταρίνη για τη δημιουργία πυρίτιδας".
"Ο κίνδυνος η Κίνα να αποσυνδέσει κατά κάποιον τρόπο τις παραδόσεις νιτροκυτταρίνης για να φτιάξει πούδρα στην Ευρώπη ... θα ήταν επιζήμιος".
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αμυντικές εταιρείες της Ευρώπης δέχονται πιέσεις να παράγουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, ταχύτερα - τόσο για να υποστηρίξουν το Κίεβο όσο και για να ενισχύσουν την εγχώρια άμυνα.
Καθώς η Ουκρανία υπερτερεί ολοένα και περισσότερο από τη Ρωσία, η αποτυχία της Δύσης να στείλει αρκετά πυρομαχικά στο Κίεβο διαμορφώνει ήδη την έκβαση του πολέμου.
Μέχρι τις αρχές του 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το μπλοκ θα παράγει 2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως.
Αλλά ένα από τα κύρια εμπόδια για την ταχύτερη παραγωγή είναι η έλλειψη προωθητικού υλικού και εκρηκτικής σκόνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βοηθήσει: Σχεδόν τα μισά από τα 500 εκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της Πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) διατέθηκαν σε έργα που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής πυρίτιδας.
Η προωθητική σκόνη κατασκευάζεται, μεταξύ άλλων, από νιτροκυτταρίνη, η οποία η ίδια παράγεται από ίνες βαμβακιού που προέρχονται κυρίως από την Κίνα.
Η Saab είναι ένας από τους κύριους κατασκευαστές όπλων στην Ευρώπη, που παράγει όπλα μάχης εδάφους, υποβρύχια και πυραύλους.
Μαζί με τη γαλλική Dassault Aviation, η σουηδική εταιρεία είναι επίσης ο μόνος ευρωπαίος κατασκευαστής που μπορεί να κατασκευάσει μόνος του ένα μαχητικό αεροσκάφος - το JAS 39 Gripen.
Τα σχόλια του Johansson έρχονται καθώς οι Βρυξέλλες προωθούν επίσης μια ατζέντα οικονομικής ασφάλειας για τη μείωση των εξαρτήσεων από το Πεκίνο - σε μια προσπάθεια να "απελευθερωθούν" οι αλυσίδες εφοδιασμού του μπλοκ.
Όταν πρόκειται για όπλα, το διακύβευμα της εξάρτησης από κινεζικές πρώτες ύλες και εξαρτήματα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Κίνα είναι πιθανό να παρέχει νιτροκυτταρίνη στη Ρωσία για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
Είναι ένας κίνδυνος που οι Βρυξέλλες γνωρίζουν.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές πυρίτιδας του μπλοκ πρέπει να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας.
Μπορούν να το κάνουν αυτό "είτε εντοπίζοντας νέους παραγωγούς - των οποίων όμως το βαμβάκι πρέπει να επαναξιολογηθεί για την κατασκευή πυρίτιδας, κάτι που απαιτεί χρόνο - είτε επενδύοντας σε νέες λύσεις, όπως η κυτταρίνη ξύλου, κάτι που κάποιοι κάνουν ήδη", δήλωσε ο αξιωματούχος στο POLITICO.
"Το έργο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης