Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mάχη στην ΕΚΤ για τα μερίσματα και τις επαναγορές των τραπεζών – Σκληρή γραμμή από τους σκληροπυρηνικούς του SSM

Mάχη στην ΕΚΤ για τα μερίσματα και τις επαναγορές των τραπεζών – Σκληρή γραμμή από τους σκληροπυρηνικούς του SSM
Στο... αέρα η χαλάρωση
Δεν βρίσκουν από ό,τι φαίνεται ανταπόκριση οι προσπάθειες στελεχών του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των κανονισμών για τη διανομή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών εκ μέρους των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι «σκληροπυρηνικοί» του SSM υψώνουν τείχος άρνησης εμμένοντας στη διατήρηση του τρέχοντος status quo.
Όπως αναφέρεται, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ήθελαν να διευκολύνουν τις τράπεζες να ανταμείψουν τους μετόχους τους από το κεφαλαιακό τους πλεόνασμα μέχρι στιγμής δυσκολεύονται να πείσουν τους ομολόγους τους.
Το σημαντικότερο είναι ότι η επικεφαλής του SSM Claudia Buch έχει επισημάνει ότι δεν επιθυμεί αλλαγές.
Αν μη τι άλλο, οι διανομές μερισμάτων και οι επιστροφές κεφαλαίων αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η σκληρή γραμμή του SSM οφείλεται εν μέρει για τις χαμηλές αποτιμήσεις τους.
To Bloomberg είχε μεταδώσει τον Νοέμβριο ότι στελέχη του SSM ασκούσαν πιέσεις να μειωθουν τα κεφαλαιακά όρια που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες.
Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δείχνει διατεθειμένο να αλλάξει τη στάση του SSM, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Kάποιοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ότι ανησυχούν πως μια χαλάρωση των κανονισμών θα επέτρεπε να απομακρυνθεί από το σύστημα μεγάλη ποσότητα κεφαλαίων.
Από τη μεριά της, η Buch δήλωσε στους επενδυτές σε συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την αγοραία αξία των τραπεζών.
«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες τους» είπε.
Παρ’ όλα αυτά, ο εποπτικός φορέας πρέπει επίσης να «λάβει υπόψη του τους μελλοντικούς κινδύνους και δεν αποτυπώνονται όλα αυτά στις αποτιμήσεις».
Δημοσίως, η Buch επανέλαβε επίσης τη θέση του προκατόχου της ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική τους ευρωστία, ακόμη και αν η οικονομία υποχωρεί.
«Φυσικά, εξετάζουμε και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη τα δυσμενή σενάρια», δήλωσε τον Μάρτιο.

Eλλάδα

Στο μεταξύ, θετική είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις πρώτες πληρωμές των μετόχων τους μετά από πάνω από μια δεκαετία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα μερίσματα φέτος θα είναι μικρότερα από ό,τι είχαν ζητήσει.
Να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα πλήρωσε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους της χώρας το 2010.
Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας μετά από μια μεγάλη αύξηση των προβληματικών δανείων.
Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις πληρωμές αφού οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν την οικονομική τους ισχύ, ενώ η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα.
Το χρέος της χώρας ανέκτησε το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες — Eurobank, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank — έχουν ήδη ενσωματώσει τη διανομή μερίσματος φέτος στα σχέδιά τους, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.
Οι εποπτικές αρχές εξακολουθούν να αξιολογούν πώς θα εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης