Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κι όμως η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από την Τουρκία – Εσπευσμένα στη βάση του Incirlik τα βομβαρδιστικά B -1B των ΗΠΑ

Κι όμως η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από την Τουρκία –   Εσπευσμένα στη βάση του Incirlik τα βομβαρδιστικά  B -1B των ΗΠΑ
Παρά τη σχεδόν πολεμική ρητορική κατά του Ισραήλ η Τουρκία έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια του εβραϊκού κράτους…με το αζημίωτο
Σχετικά Άρθρα
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέπτυξε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B στην αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία στις 15 Απριλίου 2024 εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα βομβαρδιστικά ενσωματώθηκαν απρόσκοπτα με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, με τα B-1B να συνεχίζουν από τότε να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τις τουρκικές δυνάμεις.
Ο Διοικητής της Πτέρυγας της 39ης Αεροπορικής Βάσης, συνταγματάρχης Kevin Lord εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Τούρκους για τον ζωτικό ρόλο τους στη διευκόλυνση της ευκαιρίας ανάπτυξης και εκπαίδευσης.
Η άφιξη των αμερικανικών βομβαρδιστικών ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη θωράκιση του γειτονικού Ισραήλ από επιδρομές ιρανικών drones και πυραύλων και μετά την αύξηση της παρουσίας του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή από τον Οκτώβριο του 2023 για την υποστήριξη των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του Ιράν και ορισμένων περιφερειακών εταίρων ασφαλείας του, όπως η Συρία και η λιβανική πολιτοφυλακή Hezbollah.

Κεντρικός ο ρόλος της Τουρκίας στην ασφάλεια του Ισραήλ

Τα B-1B είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στην Τουρκία στα τέλη Οκτωβρίου 2023, ως μέρος αυτής της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ γύρω από το Ισραήλ μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και διαφόρων ομάδων παλαιστινιακών πολιτοφυλακών, επισημαίνει το Military Watch Magazine.
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θεωρούνται οι δύο πιο ζωτικοί εταίροι ασφαλείας του Ισραήλ στην περιοχή, με τους πρώτους να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο χτύπημα και την υποστήριξη μιας εξέγερσης κατά του κορυφαίου συμμάχου του Ιράν, της Συρίας.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην επαρχία Idlib της Συρίας,
όπου η Άγκυρα διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία και παρέχει αεροπορική άμυνα, έγιναν στόχος ιρανικών πυραύλων τον Ιανουάριο 2024, αφού διαδραμάτισαν βασικό ρόλο σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν.
Καθώς το γειτονικό Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση στις προμήθειες του πυροβολικού των 155 χιλιοστών, εν μέσω συνεχιζόμενων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και εχθροπραξιών με δυνάμεις της Hezbollah, η τουρκική κυβέρνηση έχει προσφέρει βασική υποστήριξη στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή αυτών των βλημάτων, διευκολύνοντας την επέκταση των προμηθειών τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Ουκρανία.
Η φιλοξενία βομβαρδιστικών B-1B, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε πιθανές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον αντιπάλων του Ισραήλ είναι το τελευταίο σημαντικό παράδειγμα της σημασίας της Άγκυρας για την ενίσχυση των δυτικών και ισραηλινών συμφερόντων ασφάλειας .

b1.jpeg

Με το παζάρι του Incirlik πέτυχε η Τουρκία τους στόχους της

Το βομβαρδιστικό B-1B χρησιμεύει ως φορέας πυραύλων cruise για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και συνδυάζει ένα πολύ μεγάλο βεληνεκές με μια τεράστια ικανότητα μεταφοράς όπλων ισοδύναμη με αυτή πολλαπλών μοιρών μαχητικών 4ης ή 5ης γενιάς.
Το αεροσκάφος έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για επιθετικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε στόχους σε ολόκληρη τη Συρία το 2018.
Τα B-1B διαδραμάτισαν επίσης κεντρικό ρόλο στις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν από το 2001-2021,
με την ανάπτυξη μιας σειράς τύπων πυραύλων cruise μεγάλης εμβέλειας σήμερα που τους επιτρέπει να χτυπούν στόχους σε όλο το Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ σε ασφαλείς αποστάσεις.
Η ανάπτυξη των βομβαρδιστικών συμπίπτει στενά με τη διοργάνωση μιας μεγάλης επίδειξης δύναμης με χρήση βομβαρδιστικών stealth B-2 Spirit που εδρεύουν στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για επιδρομές σε στόχους στη Μέση Ανατολή σε διηπειρωτικές πτήσεις εμβέλειας.
Η επίδειξη υψηλών ποσοστών διαθεσιμότητας στον στόλο B-2, που ήταν γενικά πολύ χαμηλά, ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές ως επίδειξη δύναμης εναντίον του Ιράν και της ασφάλειάς του.
syrian_helicopter.jpg
Καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν περαιτέρω τη στρατιωτική εμπλοκή τους στη Μέση Ανατολή για την υποστήριξη του Ισραήλ, ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων ασφαλείας στην περιοχή οδήγησε στην προσφορά από την Ουάσινγκτον των μαχητικών F-16 Block 70/72 και F-35 στην Άγκυρα για να ενισχύσει τη δική της πολεμική αεροπορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης