Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρίχνει νερό στο μύλο των προσδοκιών ο Villeroy – Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ

Ρίχνει νερό στο μύλο των προσδοκιών ο Villeroy – Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφασή τους για το επιτόκιο της 6ης Ιουνίου ως τη στιγμή για να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα της τιμής του πετρελαίου για την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ωθούσε υψηλότερα το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ τροφοδότησε τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση, είπε σε συνέντευξή του στο Les Echos που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, απάντησε «όχι — εκτός και αν υπάρξει έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».

Συμφωνία θέσεων

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφασή τους για το επιτόκιο της 6ης Ιουνίου ως τη στιγμή για να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού.
Ο Villeroy ήταν ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, ενώ οι πιο επιθετικοί συνάδελφοί του έχουν εκφράσει διαφορετικά επίπεδα πεποίθησης, με ορισμένους να λένε ότι είναι μόνο μια αυξανόμενη πιθανότητα.
«Από το σημείο που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Villeroy.
«Αυτή είναι η αίσθηση μιας πρώτης περικοπής τον Ιούνιο».
Ακόμη και όταν ο Ιούνιος γίνεται πιο βέβαιος, η πορεία της ΕΚΤ στη συνέχεια είναι λιγότερο ξεκάθαρη, καθώς οι ρυθμιστές των επιτοκίων διχάζονται ως προς το πόση χαλάρωση πρέπει να δεσμευτούν.
Ο Villeroy είπε ότι θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές περικοπές με «ρεαλιστικό ρυθμό».
«Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόζουμε αυτό εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλούσε τον αποπληθωρισμό», είπε.
Ο Villeroy είπε επίσης ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν θα εξαρτηθούν από την Federal Reserve, η οποία αναμένεται να περιμένει περισσότερο πριν χαλαρώσει την πολιτική.
Η ΕΚΤ θα εξετάσει τις επιπτώσεις στο ευρώ σε ένα τέτοιο σενάριο, χωρίς να στοχεύει κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο για το νόμισμα, είπε.
«Όταν μιλάω για ρεαλιστική σταδιακή συμπεριφορά, αυτό σημαίνει ότι θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα», είπε ο Villeroy παρουσιάζοντας την ετήσια επιστολή του στον Γάλλο πρόεδρο τη Δευτέρα.
«Αλλά καθοριζόμαστε από ευρωπαϊκά δεδομένα, όχι από δεδομένα των ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης