Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσχηματικές οι νέες κυρώσεις της κυβέρνησης Biden στο ιρανικό πετρέλαιο

Προσχηματικές οι νέες κυρώσεις της κυβέρνησης Biden στο ιρανικό πετρέλαιο
Δεν θέλει αύξηση των τιμών o Biden
Προσχηματικές είναι οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο.
Η νομοθεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Joe Biden να κλιμακώσει τις κυρώσεις για το ιρανικό αργό πετρέλαιο αναμένεται να υπερψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να μην χρησιμοποιήσει ακόμα τη νέα του νομοθετική εντολή.
Το μέτρο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Στα χαρτιά, τουλάχιστον, υπόσχονται να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των περιορισμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν, επεκτείνοντας την κάλυψη σε ξένα λιμάνια, πλοία και διυλιστήρια που εν γνώσει τους συμμετέχουν στο εμπόριο.

Δεν θέλει αύξηση των τιμών

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν ότι ο Biden θα είναι απρόθυμος να προβεί σε κινήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή του αργού ή της βενζίνης που αγοράζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές.
Ο πρόεδρος είναι πιθανό να επωφεληθεί από την εξουσία που ενσωματώνεται στις κυρώσεις και να αποφύγει την αυστηρή επιβολή τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η κατάσταση αντικατοπτρίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Biden μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρ’ όλο που ο Λευκός Οίκος έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία προσπαθώντας να περιορίσει τα έσοδα της χώρας, επέτρεψε παράλληλα τη συνέχιση της ροής των εξαγωγών πετρελαίου της, ώστε να μην συμπιέσει τις παγκόσμιες προμήθειες και να μην υποδαυλίσει τον πληθωρισμό, ένα ζωτικής σημασίας εγχώριο ζήτημα για τον πρόεδρο σε μια χρονιά εκλογών.
Η κυβέρνηση επέτρεψε επίσης τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα, παρά την ανανέωση των κυρώσεων οι οποίες στοχοποιούν τον πρόεδρο της χώρας, Nicolas Maduro.

Αδιάφοροι οι επενδυτές

«Οι επενδυτές της αγοράς πετρελαίου είναι αδιάφοροι επειδή γνωρίζουν ότι ο Biden θα υπογράψει σίγουρα όποιες εξαιρέσεις είναι απαραίτητες για να συνεχίσει να ρέει το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά, όπως ακριβώς διατηρεί τα ρωσικά βαρέλια στην αγορά», δήλωσε ο Jim Lucier, διευθύνων σύμβουλος της Capital Alpha Partners.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις κυρώσεις.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναλύει τη νομοθεσία, αλλά δεν αναμένεται αντίκτυπος στις αγορές πετρελαίου πριν από το φθινόπωρο, δήλωσε πηγή του Bloomberg.
Η αγορά πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή τη στιγμή στο ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών.
Οι τιμές του Brent ξεπέρασαν πρόσφατα τα 92 δολάρια/βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν έξι μήνες, εν μέσω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και των συνεχιζόμενων περικοπών παραγωγής από τον OPEC+.
Εάν εφαρμοστούν και επιβληθούν, οι νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 8,40 δολάρια στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την συμβουλευτική ClearView Energy Partners.
Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε άσχημα νέα για τον Biden, ο οποίος έχει ήδη αξιοποιήσει το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) της χώρας μετά την εκτίναξη του κόστους των εγχώριων καυσίμων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα το 2022.
Ενώ οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ απέχουν ακόμη αρκετά από τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί τότε, έχουν καταγράψει άνοδο φέτος, ενώ η περίοδος αιχμής της κίνησης στους δρόμους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης