Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση – σταθμός της Naomi Klein: Να τελειώνουμε με το ψευδές είδωλο του Σιωνισμού – Είναι οδικός χάρτης για γενοκτονίες

Παρέμβαση – σταθμός της Naomi Klein: Να τελειώνουμε με το ψευδές είδωλο του Σιωνισμού – Είναι οδικός χάρτης για γενοκτονίες
Ο σιωνισμός «είναι ένα ψεύτικο είδωλο που πήρε την ιδέα της γης της επαγγελίας και την μετέτρεψε σε αγοραία ιδέα για ένα μιλιταριστικό έθνος – κράτος» υποστηρίζει η γνωστή συγγραφέας
Σε μια παρέμβαση - σταθμό για τον πόλεμο στη Γάζα καθώς και για την εν γένει ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση του Ισραήλ, μέσω του σιωνισμού, προχώρησε στον Guardian, η Καναδή ακτιβίστρια και συγγραφέας του «Δόγματος του Σοκ» Naomi Klein.
Η Klein, που προέρχεται η ίδια από εβραϊκή οικογένεια, επιδιώκει να αποσυσχετίσει τον ιουδαϊσμό και τα διδάγματά του, ως θρησκείας, από τον πολιτικό σιωνισμό του Ισραήλ, τον οποίο αποκαλεί «είναι ένα ψεύτικο είδωλο που πήρε την ιδέα της γης της επαγγελίας και την μετέτρεψε σε αγοραία ιδέα για ένα μιλιταριστικό έθνος – κράτος».
Στέκεται μάλιστα απέναντι στην καταστατική σύλληψη του πολιτικού σιωνισμού ως ιδεολογίας διότι «είναι από μόνη της βέβηλη. Από την αρχή, απαιτούσε τη μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια και τα προγονικά εδάφη τους στη Nakba.»

«Ο Σιωνισμός καταπατά τις αρχές του ιουδαϊσμού – Είναι οδικός χάρτης για γενοκτονίες και εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων»

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας σημειώνει ότι ο πολιτικός σιωνισμός όπως εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ είναι διαμετρικά απέναντι σε ό,τι αντιπροσωπεύει η θρησκεία των εβραίων, ο Ιουδαϊσμός.
«Είναι ένα ψεύτικο είδωλο που παίρνει τις πιο βαθιές βιβλικές μας ιστορίες για τη δικαιοσύνη και τη χειραφέτηση από τη σκλαβιά –την ιστορία του ίδιου του Πάσχα– και τις μετατρέπει σε βάναυσα όπλα αποικιακής κλοπής γης, οδικούς χάρτες για εθνοκάθαρση και γενοκτονία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ο σιωνισμός, τονίζει, «από την αρχή ήταν σε πόλεμο με τα όνειρα της απελευθέρωσης [ενν.που υπόσχεται ο Ιουδαϊσμός]», σημειώνοντας, δε ότι αυτό περιλαμβάνει και «τα όνειρα της απελευθέρωσης και της αυτοδιάθεσης του αιγυπτιακού λαού. Αυτό το ψεύτικο είδωλο του Σιωνισμού εξισώνει την ασφάλεια του Ισραήλ με την αιγυπτιακή δικτατορία και τα πελατειακά κράτη».
Σε αυτό τη σημείο, η Klein δεν διστάζει να εξομοιώσει τις μιλιταριστικές ιδέες του σιωνισμού με τις ιδέες εκείνες, από τις οποίες εμφορούνταν διαχρονικά οι διώκτες των Εβραίων.
Αμφότερες , λέει, διέπονται από «ένα άσχημο είδος ελευθερίας που έβλεπε τα παλαιστίνια παιδιά όχι ως ανθρώπινα όντα αλλά ως δημογραφικές απειλές – όπως ο φαραώ στο Βιβλίο της Εξόδου φοβόταν τον αυξανόμενο πληθυσμό των Ισραηλιτών και έτσι διέταξε το θάνατο των γιων τους».

H γενοκτονία γνώσης και η στάση των ΗΠΑ

Η κυρίαρχη ιδεολογία των ισραηλινών κυβερνήσεων δεν οδηγεί μονάχα σε γενοκτονία και εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, αλλά και σε «σχολαστικοκτονία», επισημαίνει η Καναδή συγγραφέας.
Σύμφωνα με την ίδια, «σήμερα, αυτό το ψεύτικο είδωλο δικαιολογεί τον βομβαρδισμό κάθε πανεπιστημίου στη Γάζα. Η καταστροφή αμέτρητων σχολείων, αρχείων, τυπογραφείων. Τη δολοφονία εκατοντάδων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, ποιητών – αυτό αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι σχολαστικοκτονία, τη δολοφονία των μέσων εκπαίδευσης».
Φυσικά, η Klein δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη στάση των ΗΠΑ, με ιδιαίτερη εστίαση στην αστυνομική καταστολή η οποία ασκείται τις τελευταίες ημέρες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ενάντια σε φοιτητές που διαμαρτύρονται και στέκονται αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό.
Τονίζει με νόημα, «εν τω μεταξύ, σε αυτήν την πόλη, τα πανεπιστήμια καλούν την αστυνομία της Νέας Υόρκης και βάζουν φραγμό στη σοβαρή απειλή που θέτουν οι ίδιοι οι φοιτητές τους, τολμώντας να τους κάνουν βασικές ερωτήσεις, όπως: "πώς μπορείτε να ισχυριστείτε ότι πιστεύετε σε οτιδήποτε, τουλάχιστον σε εμάς, ενώ ενεργοποιείτε, επενδύετε και συνεργάζεστε με αυτή τη γενοκτονία;"».

«Το Ισραήλ παραβιάζει τις δέκα εντολές»

Ως προς την νυν κυβέρνηση του Ισραήλ, η Klein σημειώνει πως δεν είναι μόνο ο Netanyahu υπεύθυνος για τον πόλεμο στη Γάζα αλλά στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος ο σιωνισμός «που μας έφερε στην παρούσα στιγμή του κατακλυσμού και είναι καιρός να πούμε ξεκάθαρα: πάντα μας οδηγούσε εδώ.»
Εξυπονεί, δε, πως ουσιαστικά το εβραϊκό κράτος παραβαίνει τις αρχές του Ιουδαϊσμού και ειδικότερα τις δέκα εντολές.
Διότι ο σιωνισμός είναι «ένα ψεύτικο είδωλο που οδήγησε πάρα πολλούς από τους δικούς μας ανθρώπους σε έναν βαθιά ανήθικο δρόμο που τώρα τους κάνει να δικαιολογούν τον τεμαχισμό των βασικών εντολών: δεν θα σκοτώσεις. Δεν θα κλέψεις. Δεν πρέπει να επιθυμείς.»
Απεναντίας, υποστηρίζει, «ο Ιουδαϊσμός μας δεν μπορεί να περιοριστεί από ένα εθνοκράτος, γιατί ο Ιουδαϊσμός μας είναι από τη φύση του διεθνιστικός. Ο Ιουδαϊσμός μας δεν μπορεί να προστατεύεται από τον λυσσαλέο στρατό αυτού του κράτους, γιατί το μόνο που κάνει ο στρατός είναι να σπέρνει θλίψη και να θερίζει μίσος – μεταξύ άλλων εναντίον μας ως Εβραίων. Ο Ιουδαϊσμός μας δεν απειλείται από ανθρώπους που υψώνουν τις φωνές αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη σε όλες τις φυλές, εθνικότητες, φυσικήές ικανότητες, ταυτότητες φύλου και γενιές».
Επομένως, καταλήγει η Naomi Klein στέλνοντας ηχηρό μήνυμα, «το ψεύτικο είδωλο του Σιωνισμού έχει αφεθεί να διογκωθεί ανεξέλεγκτα για πάρα πολύ καιρό».
«Απόψε λοιπόν λέμε: τελειώνει εδώ.» 

Ολόκληρο το άρθρο της Naomi Klein στον Guardian εδώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης