Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sandu: H Μολδαβία και η Ουκρανία έχουν ανάγκη από ένα «σχέδιο Μάρσαλ»

Sandu: H Μολδαβία και η Ουκρανία έχουν ανάγκη από ένα «σχέδιο Μάρσαλ»
Η Μολδαβή πρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας που θέτει η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια «ισοδύναμη» εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου Μάρσαλ της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στη Μολδαβία και την εμπόλεμη Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα (29 Απριλίου) η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu.
«Ακριβώς όπως η Δυτική Ευρώπη έλαβε μια οικονομική σανίδα σωτηρίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ, η Μολδαβία και η Ουκρανία χρειάζονται ένα αυστηρά εστιασμένο ισοδύναμο του 21ου αιώνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Sandu στην ετήσια διάσκεψη της ΕΕ για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες.
Το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο υπογράφηκε ως νόμος από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Harry Truman το 1948 και πήρε το όνομά του από τον τότε υπουργό Εξωτερικών George Marshall, παρείχε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευρωπαϊκές χώρες που είχαν καταστραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Μολδαβία, η οποία μαζί με την Ουκρανία έλαβε πέρυσι το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη.
«Το Σχέδιο Μάρσαλ σχεδιάστηκε για να δείξει σε μια εξαντλημένη ήπειρο ότι ο καπιταλισμός και η δημοκρατία ήταν καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός από οτιδήποτε προσέφερε ο κομμουνισμός. Η σημερινή σύγχρονη εκδοχή του θα πρέπει επίσης να προσφέρει παρόμοια ελπίδα σε όσους από εμάς εργάζονται για την ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Η έκκληση της Sandu απηχεί παρόμοιες εκκλήσεις για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία που έγιναν πέρυσι, τόσο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy όσο και από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.
Τον Φεβρουάριο, τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει 486 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία – 75 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν το 2023.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Sandu τόνισε επανειλημμένα ότι ο προϋπολογισμός του μπλοκ δεν πρέπει μόνο να χρηματοδοτεί κρίσιμα έργα πράσινης, ψηφιακής τεχνολογίας και υποδομών, αλλά θα πρέπει επίσης να προσανατολίζεται στην «προστασία των αξιών» που απειλούνται από «δυνάμεις με σκοτεινό όραμα» για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Οι προϋπολογισμοί αφορούσαν βασικά στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, το πώς θα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και πολλές άλλες σημαντικές ανάγκες», δήλωσε η Sandu.
«Χρειάζεται ακόμη να τα κάνουμε όλα αυτά – αλλά πρέπει επίσης να επενδύσουμε στη διάσωση ζωών, στην επαναφορά της ειρήνης και στην υπεράσπιση της ελευθερίας σε καίριες στιγμές της ιστορίας», πρόσθεσε.
Η Μολδαβή πρόεδρος, ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας που θέτει η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Ευρώπη ανέκαθεν αναλάμβανε δράση και έβρισκε τους πόρους για να βοηθήσει, επειδή εμείς οι Ευρωπαίοι πιστεύουμε ότι η επέκταση του κακού μπορεί να σταματήσει μόνο μέσω της διεύρυνσης του καλού», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης