Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Λευκός Οίκος πιέζει τη Fed για μειώσεις επιτοκίων και τινάζει στον αέρα τον στόχο για πληθωρισμό 2% - To σχέδιο Trump

Ο Λευκός Οίκος πιέζει τη Fed για μειώσεις επιτοκίων και τινάζει στον αέρα τον στόχο για πληθωρισμό 2% - To σχέδιο Trump
Τα σχέδια του Donald Trump για την νέα προεδρία του όσον αφορά την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, John Williams, σε μια πολιτικά βαρύνουσα δήλωσή του επισήμανε την Παρασκευή (3/5) ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χρειάζεται ανεξαρτησία από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Ο εκλογικός κύκλος απειλεί την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής καθώς ασκούνται πιέσεις για μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να διαμορφωθούν πιο ήπιες συνθήκες δανεισμού.
Επίσης τα σχόλια του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης έρχονται μετά από αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Donald Trump εξετάζει ένα νέο νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του Λευκού Οίκου στην κεντρική τράπεζα
«Για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση του πληθωρισμού σταθερά σε χαμηλά επίπεδα και να διαθέτουνανεξαρτησία δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο Williams, σε παρατηρήσεις στο Συνέδριο Νομισματικής Πολιτικής - Hoover στο Πανεπιστήμιο Stanford.
Για να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει την πολιτική πίεση, το Κογκρέσο έδωσε τη δυνατότητα στους επτά διοικητές στο διοικητικό συμβούλιο της Fed στην Ουάσιγκτον να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν 14ετή θητεία.
Οι 12 πρόεδροι των περιφερειακών τραπεζών της Fed επιλέγονται χωρίς καμία παρέμβασηαπό το Κογκρέσο.
Τα τελευταία χρόνια, η Fed προσάρμοσε την τετραετή θητεία του προέδρου της Fed έτσι ώστε να λήξει δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές.
Αυτό διασφαλίζει ότι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι η πολιτική της Fed θα αλλάξει δραματικά με τα αποτελέσματα των εκλογών.
Στις παρατηρήσεις του, ο Williams δεν έκανε άμεση αναφορά σε ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal σχετικά με τον πρώην πρόεδρο Doland Trump και τα σχέδιά του για τη Fed εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Το σχέδιο του Donald Trump

To δημοσίευμα της WSJ ανέφερε ότι ο Trump και οι σύμβουλοί του συζητούν μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ανεξαρτησία της Fed, συμπεριλαμβανομένου του να δώσουν στον πρόεδρο λόγο στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Οι παρατηρητές δεν πιστεύουν ότι η εκκολαπτόμενη προσπάθεια του Trump να παραμερίσει τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell θα πετύχει και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική και το δολάριο το οποίο διατηρείται ισχυρό με τεχνητό τρόπο.
«Υπάρχουν πολλοί νομικοί, πρακτικοί και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το όνειρο του Trump ή των συμβούλων του είναι εντελώς αδύνατο», δήλωσε ο Terri Haines, ιδρυτής της Pangea Policy σε ένα πρόσφατο email προς τους πελάτες.
«Σε νομικό επίπεδο, είναι αντισυνταγματικό.
Η νομισματική πολιτική είναι δουλειά του Κογκρέσου, όχι του προέδρου.
Ούτε το Κογκρέσο ούτε τα δικαστήρια πρόκειται να επιτρέψουν ή να ενθαρρύνουν οποιονδήποτε πρόεδρο παραβιάζει τα σαφή συνταγματικά όρια της λειτουργίας του», είπε.
Σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο, ο υποψήφιος και πρώην πρόεδρος πιθανότατα και πολύ γρήγορα θα ανακαλέσει κάθε σχέδιο να ελέγξει τη Fed», πρόσθεσε ο Haines.
Ερωτηθείς γιατί η Fed δεν έχει κάνει μια έκθεση σχετικά με το πώς ο πληθωρισμός κατάφερε να ανέλθει πάνω από το 7% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλο που η Fed είχε στόχο 2%, ο Williams απάντησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήθελε να επαναφέρει τον πληθωρισμό εντός του στόχου προτού προχωρήσει σε παραδοχές του τι έχει διδαχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης