Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι Ρώσοι αχρήστευσαν τόσο εύκολα τα γερμανικά τανκ Leopard - Γνώριζαν τα τρωτά σημεία… πολύ πριν μπουν στη μάχη

Πώς οι Ρώσοι αχρήστευσαν τόσο εύκολα τα γερμανικά τανκ Leopard - Γνώριζαν τα τρωτά σημεία… πολύ πριν μπουν στη μάχη
Εκτιμάται ότι η Ουκρανία έχει χάσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 18 άρματα μάχης Leopard-2A4 και 11 άρματα μάχης Leopard-2A6
Η τόσο εύκολη και γρήγορη εξόντωση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στο πεδίο της μάχης από τον ρωσικό στρατό, είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικά ερωτήματα… αλλά και «ευρήματα» του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.
Μια εξήγηση επιχειρεί να δώσει ένας απόστρατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ο οποίος αποκάλυψε πως οι Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους κρίσιμες πληροφορίες για τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 πριν ακόμα αυτά μπουν στο πεδίο της μάχης.
Συγκεκριμένα, ο Vyacheslav Kondrashov υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί των στρατιωτικών πληροφοριών έλαβαν εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τα τρωτά σημεία των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard.
Όπως λέει ο Kondrashov, οι Ρώσοι ήξεραν που και πώς να τα χτυπούν.

Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας

Τους ισχυρισμούς αυτούς τους Kondrashov, δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Μάλιστα ο Kondrashov επιχείρησε να κάνει μια σύγκριση της μάχης εναντίον του ουκρανικού Leopard-2 και των αρμάτων μάχης που είχε βάλει η Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
«Θυμάμαι όταν η φασιστική Γερμανία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει απροσδόκητα τα βαριά τανκ «Tiger», «Panther», το αυτοκινούμενο όπλο «Ferdinand» στο σοβιετογερμανικό μέτωπο.
Υπήρχε μια μαζική χρήση το 1943, αλλά οι Σοβιετικοί στρατιώτες γνώριζαν ήδη για αυτά τα άρματα μάχης, ήξεραν για τα τρωτά τους σημεία και ήξεραν πού να πυροβολήσουν…
Τώρα, είμαστε περήφανοι για το έργο των προκατόχων μας και η σημερινή γενιά των Ρώσων στρατιωτικών προσκόπων απέκτησε επίσης δεδομένα για αυτό το Leopard εκ των προτέρων… για όλα αυτά τα θηρία» υποστήριξε ο Kondrashov.

Συγκρίσεις

O Kondrashov υπενθύμισε ότι οι Σοβιετικοί πράκτορες που βρίσκονταν στο εξωτερικό είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες για όλα τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
«Ήταν ένας από τους παράνομους μετανάστες που έλαβε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες από το έδαφος της φασιστικής Γερμανίας.
Ενημέρωσε εκ των προτέρων τη Μόσχα για τις εργασίες για την παραγωγή βαρέων αρμάτων μάχης και μάλιστα έδωσε τις προδιαγραφές αυτών των αρμάτων.
Και, φυσικά λειτούργησαν και οι πληροφορίες της πρώτης γραμμής και οι στρατιωτικές πληροφορίες, οι οποίες μας έδωσαν πολλές περαιτέρω πληροφορίες», είπε ο βετεράνος.

Η περίπτωση του Tiger

Ο αξιωματικός είπε επίσης ότι παρόλο που το «Tiger», με την ισχυρή θωράκιση του και τον ισχυρό οπλισμό του, αποτελούσε μεγάλη απειλή, η ΕΣΣΔ είχε όλα τα μυστικά στα χέρια της και οι στρατιώτες ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για να κάνουν προετοιμασίες.
Ανάμεσα στα τανκ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Tiger I ήταν ίσως το πιο γνωστό.
To Tiger έγινε θρυλικό στην εποχή του χάρη στην τρομερή θωράκιση, την ισχυρή δύναμη πυρός και το τεράστιο ανάστημά του.
Όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1942, τρομοκρατούσε τα πληρώματα των συμμαχικών αρμάτων μάχης.
Ωστόσο, παρά τις δυνατότητές τους, τα Tiger αποτύγχαναν, όταν πολεμούσαν τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.
Παρόμοια φήμη είχαν τα άρματα μάχης Leopard-2 πριν αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Πόλεμος πληροφοριών

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, οι κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τα τανκ μπορεί να έπαιξαν τον ρόλο τους στην ήττα των γερμανικών τανκ.
Όσο για το Leopard-2, τα πρώτα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία αποδόθηκε στην κακή στρατηγική και όχι στην αδυναμία στην θωράκιση των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Οι Ουκρανοί έχουν χάσει 29 Leopard

Εκτιμάται ότι η Ουκρανία έχει χάσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 18 άρματα μάχης Leopard-2A4 και 11 άρματα μάχης Leopard-2A6, σύμφωνα με τον ολλανδικό ιστότοπο πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, ο οποίος παρακολουθεί τις απώλειες εξοπλισμού στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Από αυτά, πολλά καταλήφθηκαν από τη Ρωσία μετά την εγκατάλειψή τους από τα ουκρανικά πληρώματα.
Αν και οι Ρώσοι έχουν καταλάβει αρκετά άρματα μάχης Leopard-2, στην έκθεση με τα τρόπαια από τον πόλεμο που έχουν στήσει στη Μόσχα, παρουσιάζουν ένα Leopard-2A6, το οποίο ανέσυραν τον περασμένο μήνα από την Avdiivka, σε μεγάλο βαθμό αβλαβές.
Επισκευάστηκε και μεταφέρθηκε στη Μόσχα για την έκθεση.

Προβλήματα με ανταλλακτικά

Η Ουκρανία έχει λάβει πολλές δεκάδες άρματα μάχης Leopard 2 από διάφορα έθνη, όπως από Πολωνία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Καναδά.
Η Γερμανία προμήθευσε τους Ουκρανούς με τουλάχιστον 18 άρματα μάχης, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, η Ισπανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο να στείλει τουλάχιστον 19 ακόμη άρματα μάχης Leopard-2A4 στην Ουκρανία έως τον Σεπτέμβριο.
Τον Ιανουάριο του 2024, ένας Γερμανός βουλευτής και βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις χορηγήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού, ο Sebastian Schäfer, ισχυρίστηκε ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 που προμήθευσε η Γερμανία στην Ουκρανία ήταν επιχειρησιακός.
Όπως είπε, η κύρια αιτία πίσω από αυτό το λειτουργικό έλλειμμα ήταν η έλλειψη βασικών ανταλλακτικών που απαιτούνται για επισκευές.
«Δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από τα κύρια άρματα μάχης που παραδόθηκαν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία», είπε ο Schäfer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης