Ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στο Βελιγράδι είναι η υπενθύμιση ενός ιστορικού εγκλήματος των ΗΠΑ το οποίο, όπως λέει ο ίδιος ο Xi δεν θα μείνει ατιμώρητο
Οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν το γραφείο του στρατιωτικού ακόλουθου και συνολικά σκότωσαν 27 Κινέζους διπλωμάτες και εργαζόμενους στην πρεσβεία.
Η επίθεση πυροδότησε ένα από τα πιο σημαντικά διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου από τον Σινοαμερικανικό Ψυχρό Πόλεμο της δεκαετίας του 1960, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας αντιαμερικανικές διαμαρτυρίες σε πολλές κινεζικές πόλεις.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το χαρακτήρισαν τότε ως «βάρβαρη επίθεση και κατάφωρη παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας», με τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, Qin Huasun, να κατηγορεί «τη βάρβαρη πράξη του ΝΑΤΟ» ως «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις».
Ενώ η διπλωματική επίπτωση περιορίστηκε λόγω σημαντικών προσπαθειών τόσο του Πεκίνου όσο και της Ουάσιγκτον, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της επίθεσης ήταν σημαντικές, ιδιαίτερα αφού προέκυψαν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που επήλθε.
Οι αναφορές ποικίλλουν για τα κίνητρα της επίθεσης, με αυτά να κυμαίνονται από μια προσπάθεια να σταματήσει η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών να συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες για επιθέσεις με πυραύλους cruise του ΝΑΤΟ, μέχρι αναφορές ότι η πρεσβεία χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακός κόμβος για τις σερβικές δυνάμεις.
Τελικά φαίνεται ότι οι Αμερικανοί αποφάσισαν το παράτολμο αυτό χτύπημα ως επίδειξη δύναμης, τόσο προς τη Σερβία όσο και στην Κίνα.
Το ντεμπούτο του βομβαρδιστικού Β -2
Στον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία από τις ΗΠΑ στις 24 Μαρτίου 1999 είχε κάνει το ντεμπούτο του το βομβαρδιστικό B-2.
Με βάση την Πολεμική Αεροπορική Βάση Whiteman στο Μιζούρι των ΗΠΑ, τα αεροσκάφη σχεδιάστηκαν για να μπορούν να χτυπούν στόχους οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς να βασίζονται σε βάσεις
Το B-2 ήταν επίσης το δεύτερο επανδρωμένο αεροσκάφος stealth στον κόσμο μετά το μαχητικό κρούσης F-117 και διέθετε όχι μόνο πολύ ανώτερες δυνατότητες stealth, αλλά και ικανότητα μεταφοράς όπλων σχεδόν οκτώ φορές μεγαλύτερη.
Αυτό επέτρεψε στο καθένα να αναπτύξει έως και 16 τακτικές πυρηνικές βόμβες B61 ανά πτήση, ή 16 από τα νέα δορυφορικά καθοδηγούμενα πυρομαχικά άμεσης επίθεσης (JDAM) που αναπτύχθηκαν αποκλειστικά εκείνη τη στιγμή, υπενθυμίζει το Military Watch Magazine.
Ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας ήταν επιχείρηση της CIA
Η πτήση 8.500 χιλιομέτρων προς τη Γιουγκοσλαβία, η παντελής έλλειψη προειδοποίησης που θα είχαν οι αντίπαλοι για μια επίθεση και η ικανότητα να χτυπήσουν ένα συγκεκριμένο κτίριο εντός ενός συγκροτήματος πρεσβείας από μεγάλο υψόμετρο, όλα έδειξαν τρομερή πρόοδο στις αμερικανικές ικανότητες κρούσης.
Ενώ ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτος ως επίδειξη δύναμης και ως διπλωματικό επεισόδιο από μόνος του, η σημασία του έγινε αντιληπτή, αφότου ο τότε διευθυντής της CIA, ο ελληνικής καταγωγής George Tenet επιβεβαίωσε δύο μήνες αργότερα ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από την υπηρεσία του και όχι από το Πεντάγωνο και πως είχε πραγματοποιηθεί εκτός πλασίου ΝΑΤΟ.
Αυτό αποτέλεσε το μοναδικό είδος της αεροπορικής εκστρατείας κατά της Γιουγκοσλαβίας που ήταν μια επιχείρηση της CIA, η οποία ταιριάζει με μια μακρά ιστορία της υπηρεσίας να αναλαμβάνει ενέργειες που η Ουάσιγκτον και το Πεντάγωνο δεν μπορούσαν να εγκρίνουν γρήγορα και χωρίς διαρροές πληροφοριών.
Οι αμφιλεγόμενες και άκρως μυστικές βομβαρδιστικές αποστολές της CIA είχαν μεγάλο ιστορικό.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η χρήση των βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για επιθέσεις στην Ινδονησία τη δεκαετία του 1950, για τις οποίες η Ουάσινγκτον δεν είχε γνώση και τις οποίες αρνούνταν σταθερά έως ότου κατερρίφθη ένας πιλότος της CIA από ινδονησιακές δυνάμεις και συνελήφθη με τα χαρτιά του.
Συμπληρώνοντας τη δήλωση του Tenet, ένας Αμερικανός συνταγματάρχης στο Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που επέβλεπε την εκστρατεία αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά πηγών που υποστήριζαν ότι η επίθεση «έγινε με δύο JDAM στο γραφείο του ακόλουθου και ότι επλήγη το ακριβές δωμάτιο που θέλαμε».
Ο μη δυτικός κόσμος κατά του βομβαρδισμού της Σερβίας
Πέρα από τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, ο βομβαρδισμός της Σερβίας είχε καταδικαστεί από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία αλλά και ένα μεγάλο μέρος του μη δυτικού κόσμου.
Ο Αυστραλός δημοσιογράφος John Pilger είχε γράψει για τους αμάχους που «ανατινάσσονταν σε πολυσύχναστα επιβατικά τρένα και λεωφορεία, για εργοστάσια, τηλεοπτικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες, γηροκομεία, σχολεία και 18 νοσοκομεία, πολλούς ακρωτηριασμένους ανθρώπους από βόμβες της RAF (της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας).
Η ένταση του βομβαρδισμού πολιτικών στόχων ήταν τέτοια που η Chicago Tribune τη συνόψισε ως εξής: «Το ΝΑΤΟ, εν ολίγοις, σχεδιάζει να μετατρέψει μια χώρα που φιλοξενεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν τεράστιο σωρό από συντρίμμια».
Ο αρθρογράφος των New York Times, Thomas Friedman σημείωνε πως μόνο ο πρώτος μήνας των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ προκάλεσε υλικές ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν η αεροπορική επίθεση θεωρήθηκε ότι υπονόμευσε σοβαρά τους διεθνείς κανόνες ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ο βαθμός στον οποίο επικεντρώθηκε στην καταστροφή πολιτικών υποδομών της Γιουγκοσλαβίας, η επίθεση στην πρεσβεία της Κίνας έστειλε ένα σημαντικά ισχυρότερο μήνυμα ότι στη μεταψυχροπολεμική εποχή οι ΗΠΑ και τα κράτη του Δυτικού Μπλοκ μπορούσαν να ασκήσουν στρατιωτική δύναμη ατιμώρητα.
25 χρόνια μετά, ο Xi Jinping στη Σερβία: Η Κίνα θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για το έγκλημα
Ένα τέταρτο αιώνα αργότερα, η επίθεση συνεχίζει να αντηχεί έντονα στην ιστορική μνήμη της Κίνας, με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping να έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βελιγράδι για να δώσει έμφαση στο γεγονός.
Στις 7 Μαΐου, ο Κινέζος πρόεδρος έγραψε στη σερβική εφημερίδα Politika: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από 25 χρόνια σαν σήμερα, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε με θράσος την κινεζική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία.
Ο κινεζικός λαός εκτιμά την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να επαναληφθούν ιστορικές τραγωδίες».
Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά.
Η Κίνα έχει φέρει μία πραγματική επανάσταση στις στρατιωτικές της ικανότητες και είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει τη διάδοχη κατάσταση του βομβαρδιστικού B -2, το B-21 αλλά και τις άνευ προηγουμένου αναπτύξεις πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Νοτιοανατολική Ασία.
Καθώς το B-2 αναπτύχθηκε έχοντας κατά νου τους βομβαρδισμούς της Σοβιετικής Ένωσης, το πιο «κρυφό» B-21 που θα κατασκευαστεί σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αναπτύσσεται ειδικά για χτυπήματα στην Κίνα, καταλήγει το Military Watch Magazine.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών