Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύψωσε λευκή σημαία - Για πρώτη φορά ο Zelensky δεν ζητά την αποχώρηση των Ρώσων από την Ουκρανία – Τον τελειώνει η Δύση

Ύψωσε λευκή σημαία - Για πρώτη φορά ο Zelensky δεν ζητά την αποχώρηση των Ρώσων από την Ουκρανία – Τον τελειώνει η Δύση
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναθεωρεί το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων και δεν ζητά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας του - Η Δύση σχεδιάζει να ανατρέψει τον Zelensky που έχασε τη συνταγματική του νομιμότητα στις 20 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αποδέχεται την ήττα στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία.
Αναθεωρεί με δραματικό τρόπο το λεγόμενο σχέδιο ειρήνης των 10 σημείων εν όψει της Διάσκεψης για την Ουκρανία στην Ελβετία (15 -16 Ιουνίου 2024).
O Zelensky διατηρεί μόνο τις απαιτήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, την απελευθέρωση αιχμαλώτων και την πυρηνική προστασία της Ουκρανίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο Zelensky αφαιρεί επτά παραγράφους από το σχέδιο των 10 σημείων συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας Delovaya Stolitsa αναβάλλει τις εν λόγω απαιτήσεις …για αργότερα.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Ουκρανός περιέκοψε το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο λόγω της θέσης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου που ενδέχεται να αρνηθούν να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία.
Επιπλέον, το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ενδέχεται να μην έχει τη μορφή, που αναμένει το Κίεβο, καθώς χώρες του Παγκόσμιου Νότου ενδέχεται να διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις.

Ρωσία: Απόλυτη ανοησία η Σύνοδος στην Ελβετία

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, χαρακτηρίζει την ελβετική σύνοδο κορυφής ως την απόλυτη ανοησία.
«Είμαστε έκπληκτοι όταν βλέπουμε ενήλικες να επιδίδονται σε ξεκάθαρες ανοησίες που δεν έχουν καμία προοπτική», είπε χαρακτηριστικά ο Lavrov.
Ο στόχος της συνόδου κορυφής δεν είναι να επιτευχθεί ειρήνη, αλλά να προσπαθήσει να στρέψει όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη εναντίον της Μόσχας για να ξεκινήσουν στη συνέχεια πιο εχθρικές ενέργειες, πιστεύει ο Lavrov.
Η αύξηση της παροχής όπλων στην Ουκρανία σημαίνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει απρόσκοπτα την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Η Δύση ετοιμάζεται να ανατρέψει τον Zelensky

Εν τω μεταξύ η απόφαση του Zelensky να μην προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητά του ως πρόεδρος της Ουκρανίας θα υπονομεύσει την εξουσία του στη Δύση, σύμφωνα με άρθρο του Ουκρανού αναλυτή Sergey Maidukov στο Newsweek.
«Πιστεύω ότι η απόφαση του Zelensky να μην ζητήσει την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ενέχει σημαντικό κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρο το έθνος της Ουκρανίας», έγραψε.
Ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες θεωρούν εδώ και καιρό τον Zelensky ως «το κύριο εμπόδιο» για μια διπλωματική λύση στην ουκρανική σύγκρουση.
Αναφέρει τους ηγέτες της Τουρκίας, της Κίνας και της Ουγγαρίας ως παραδείγματα.
Σύμφωνα με τον Maidukov, μετά τις 20 Μαΐου, οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα του Zelensky μπορεί να αναγκάσουν τους κύριους εταίρους του Κιέβου στη Δύση να λάβουν την ίδια θέση με την Τουρκία, την Κίνα και την Ουγγαρία.
zelenzky_b.jpeg


«Η δυτική μαριονέτα θα αντικατασταθεί»

«Η αδιαλλαξία του μπορεί να αποδειχθεί απαράδεκτη για βασικούς παίκτες και μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της πολιτικής νομιμότητας του Zelensky για να τον ρίξουν, ελπίζοντας ότι θα αντικατασταθεί από μια πιο ευέλικτη προσωπικότητα», προσθέτει.
Η θητεία του έληξε στις 20 Μαΐου.
Οι προεδρικές εκλογές του 2024 στην Ουκρανία, που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ακυρώθηκαν με τη δικαιολογία του στρατιωτικού νόμου και της γενικής επιστράτευσης, με τον Zelensky να ισχυρίζεται ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για εκλογές, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ουκρανός πολιτικός της αντιπολίτευσης Viktor Medvedchuk επεσήμανε, για άλλη μια φορά, ότι ολόκληρη η αλυσίδα της εκτελεστικής εξουσίας στο Κίεβο έχασε τη νομιμότητα στις 21 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Medvedchuk είπε επίσης τον Μάρτιο: «Ο Zelensky έχασε στρατηγικά από τον Putin, επειδή όλη την ώρα βασιζόταν στην εξωτερική βοήθεια αλλά ταυτόχρονα αγνόησε την ουσία: την οικονομία και την πραγματική πολιτική».
Πρόσθεσε τότε ότι «πίσω από Putin υπάρχει η Ρωσία η οποία τον πιστεύει, ενώ ο Zelensky στηρίζεται στη Δύση και θέλουν συνεχώς να εξαπατούν ο ένας τον άλλον».
«Οι νέες ρωσικές επιθέσεις καθιστούν την Ουκρανία ολοένα και πιο εξαρτημένη από τη δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και αυτό δίνει στους εταίρους του σημαντική επιρροή στον Ουκρανό πρόεδρο», παρατηρεί ο Maidukov.
Αναγνωρίζει εξάλλου ότι ο Zelensky είναι ουσιαστικά μια δυτική μαριονέτα που μπορεί εύκολα να καθαιρεθεί με τη δικαιολογία της μη διεξαγωγής εκλογών.
Μπορεί επίσης να αντικατασταθεί πολύ εύκολα.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko προειδοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ουκρανία οδηγείται στον αυταρχισμό.
Νωρίτερα το 2024, ο τότε αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, που φερόταν ως πιθανός αντίπαλος του Zelensky, αποπέμφθηκε και στη συνέχεια διορίστηκε ως πρεσβευτής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Μάρτιο 2024, ο πρώην βουλευτής Hryhoriy Omelchenko δημοσίευσε μια επιστολή αμφισβητώντας τη νομική βάση για να παραμείνει ο Zelensky στη θέση του μετά τις 20 Μαΐου και τον προέτρεψε «να μην σφετεριστεί την κρατική εξουσία», αλλά αντ' αυτού να παραιτηθεί οικειοθελώς σύμφωνα με τον νόμο.
Είχε προηγηθεί ο Ουκρανός βουλευτής Oleksandr Dubinsky, ο οποίος δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «μετά τις 20 η Βουλή είναι νόμιμη αλλά ο πρόεδρος δεν είναι».

swiss.jpeg
Επίκειται κατάρρευση

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα της σημαντικής αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζει ο Zelensky που κατηγορείται ανοιχτά για υπονόμευση του Συντάγματος.
Οι παραπάνω είναι επίσης πρόσωπα, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον αντικαταστήσουν ως πρόεδρο, εάν η Δύση επιλέξει να αλλάξει την μαριονέτα στο Κίεβο.
Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Δύση μπορεί να ενεργοποιήσει την επιλογή απομάκρυνσης του Zelensky από την εξουσία, ειδικά καθώς αρνείται πεισματικά να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.
Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει προειδοποιηθεί.
Τον Αύγουστο του 2023, ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές το 2024 και υποσχέθηκε στον Zelensky ότι οι ροές όπλων από τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε εκλογές στην Ουκρανία».
Προφανώς, αυτές οι εκλογές που αναμένει ο Graham δεν θα γίνουν σύντομα και θα μπορούσαν να γίνουν καταλύτης για τους δυτικούς ηγέτες προκειμένου να «ρίξουν» τον Zelensky, όπως εκτιμά ο Maidoukov.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, έθεσε ένα άλλο ζήτημα που συχνά παραβλέπεται.
Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι παρόλο που η πολιτική νομιμότητα του Zelensky είναι ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει το συνταγματικό δικαστήριο και το πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας, εάν πρόκειται για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας η Μόσχα «θα πρέπει να υπογράψει αυτά τα έγγραφα σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με τις νόμιμες αρχές».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας «έχει μια ποικιλία επιλογών», τις οποίες πρέπει να αξιολογήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Αν και ο Zelensky έχει υπογράψει νόμο ότι το Κίεβο δεν θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συζητήσεις με τη Μόσχα, αυτή η νομοθεσία θα πρέπει τελικά να τροποποιηθεί καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταλαμβάνει εύκολα εδάφη από τις ουκρανικές δυνάμεις, υποστηρίζει ο Adel.
Καθώς επίκειται πλήρης κατάρρευση, το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο θα πρέπει να δεχτεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, αλλά ο Zelensky θα μπορούσε να αναγκαστεί να διεξαγάγει εκλογές ή να αντιμετωπίσει την απώλεια της δυτικής υποστήριξης.
ua.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης