Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) προς Netanyahu: Ανθρωπιστική κρίση αν το Ισραήλ αποκόψει τις παλαιστινιακές τράπεζες

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) προς Netanyahu: Ανθρωπιστική κρίση αν το Ισραήλ αποκόψει τις παλαιστινιακές τράπεζες
«Αυτοί οι τραπεζικοί δίαυλοι είναι κρίσιμης σημασίας»
Σχετικά Άρθρα
Για «ανθρωπιστική κρίση» αν το Ισραήλ θέσει σε εφαρμογή την απειλή του να στερήσει τις παλαιστινιακές τράπεζες από την πρόσβαση στο δικό του τραπεζικό σύστημα, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, Janet Yellen.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ γνωστοποίησε πως η χωρα ενδέχεται να μην ανανεώσει μία εξαίρεση (waiver) που λήγει την 1η Ιουλίου η οποία επιτρέπει στις ισραηλινές τράπεζες να διεκπεραιώνουν πληρωμές σε σέκελ για υπηρεσίες, και μισθούς για την Παλαιστινιακή Αρχή.
«Αυτοί οι τραπεζικοί δίαυλοι είναι κρίσιμης σημασίας για τη διεκπεραίωση συναλλαγών που επιτρέπουν εισαγωγές αξίας σχεδόν 8 δισεκ. δολαρίων ετησίως από το Ισραήλ, περιλαμβανομένου ηλεκτρισμού, νερού, καυσίμων, και τροφίμων, και διευκολύνουν εξαγωγές ύψους σχεδόν 2 δισεκ. δολαρίων ετησίως από τις οποίες εξαρτάται ο βιοπορισμός των Παλαιστινίων», είπε η Janet Yellen.
Ανέφερε ακόμη πως απέστειλε επιστολή προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για το θέμα αυτό.
«Πιστεύω πως η αποκοπή των παλαιστινιακών τραπεζών από τις ισραηλινές ομόλογές τους θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση». Το θέμα μπορεί να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 και «περιμένω πως και άλλες χώρες θα εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης στην οικονομία της Δυτικής Όχθης».
«Πιστεύω πως αυτό θα έχει επίσης πολύ αρνητικές συνέπειες για το Ισραήλ», είπε, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την παρακράτηση από το Ισραήλ εσόδων από φόρους που συλλέγει εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής και στην οποία θα πρέπει να τα παραδίδει βάσει των συμφωνιών του Όσλο που υπογράφηκαν το 1994.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης