Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους

Κίνα: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Austin δήλωσε: «Παρά τις ιστορικές συγκρούσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού παραμένει το θέατρο επιχειρήσεων στο οποίο δίνουμε προτεραιότητα».
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια εκδοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού προκειμένου να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στην περιοχή, εκτίμησε το Σάββατο 1/6 από τη Σιγκαπούρη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, αντιστράτηγος Jing Jiafeng, στο περιθώριο του Διαλόγου του Σάνγκρι- Λα, ενός ετήσιου διήμερου φόρουμ αφιερωμένου στην άμυνα, και στη διάρκεια της πρώτης ημέρας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin χαιρέτισε μια «νέα εποχή ασφάλειας» για την περιοχή.
Ο Austin δήλωσε νωρίτερα σήμερα: «Παρά τις ιστορικές συγκρούσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού παραμένει το θέατρο επιχειρήσεων στο οποίο δίνουμε προτεραιότητα».
«Θα είμαι ξεκάθαρος: οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ασφαλείς, παρά μόνο αν η Ασία είναι ασφαλής», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.
«Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ διατηρούν εδώ και καιρό παρουσία στην περιοχή».
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες και τις συνεργασίες στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά με τις Φιλιππίνες, καθώς θέλουν να αποτελέσουν αντίβαρο στην Κίνα, χώρα με αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ και επιρροή.
Ο κ. Austin εκφράστηκε την επομένη σπάνιων συνομιλιών που είχε με τον κινέζο ομόλογό του Dong Zhun, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «θετικές» από εκπρόσωπο του Πεκίνου.
Απαντώντας στον Austin, ο Jing σχολίασε ότι η αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού έχει στόχο «να δημιουργήσει διχασμό, να προκαλέσει τη σύγκρουση και να υπονομεύσει τη σταθερότητα».
«Εξυπηρετεί μόνο τα εγωιστικά γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και είναι αντίθετη στην τάση της ιστορίας και τις κοινές προσδοκίες των χωρών της περιφέρειας για ειρήνη, ανάπτυξη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας από όλο τον κόσμο κι έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε βαρόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων, θα διαρκέσει ως την Κυριακή 2/6, διεξάγεται μια εβδομάδα μετά τις ευρείας κλίμακας ασκήσεις που έκανε η Κίνα περικυκλώνοντας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη την Ταϊβάν, νήσο που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία της, εν είδει «τιμωρίας» του νέου προέδρου της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης