Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλησιάζει καταστροφή - Παραβιάστηκαν κόκκινες γραμμές, οι Ρώσοι θέλουν ασύμμετρο χτύπημα – NYT: Δεν πολεμούν οι Ουκρανοί

Πλησιάζει καταστροφή - Παραβιάστηκαν κόκκινες γραμμές, οι Ρώσοι θέλουν ασύμμετρο χτύπημα – NYT: Δεν πολεμούν οι Ουκρανοί
Επικίνδυνη κλιμάκωση - Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με την Ουκρανία την επέκταση της γεωγραφίας των χτυπημάτων κατά της Ρωσίας
(upd33) Άπαξ και το ΝΑΤΟ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές, οι Ρώσοι μεθοδικά σχεδιάζουν ασύμμετρο χτύπημα στην Ουκρανία…
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με την Ουκρανία την επέκταση της γεωγραφίας των χτυπημάτων κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές στην Ουκρανία
Ορισμένοι αρχίζουν να εικάζουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικό και όχι στρατηγικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, καταστρέφοντας είτε κάποιο σημαντικό στρατηγικό στρατιωτικά σημείο της Ουκρανίας, είτε να πλήξουν το ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ουκρανία και εκπαιδεύει τον Ουκρανικό στρατό.
Ο σχεδιασμός των ρωσικών δυνάμεων αποδίδει
Επιτέθηκαν στην κατεύθυνση Kharkiv για να αποδυναμώσουν άλλα σημεία στο Donbass, και έτσι μπορούν να προελάσουν σε όλο το μέτωπο.
Η ουκρανική διοίκηση ρίχνει δυνάμεις της ελίτ στη μάχη. 
Από την άλλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ το NY Times, οι πολίτες της Ουκρανίας αρνούνται να πολεμήσουν - και ο Zelensky δεν ξέρει πώς μπορεί να τους πείσει...
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, το περιβόητο 414ο ξεχωριστό επίλεκτο τάγμα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης, γνωστό ως Ptahy Madyara, αναπτύχθηκε στην κατεύθυνση του Kharkiv.
Οι Ουκρανοί πάντως (ξεκίνησαν τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος) χρησιμοποίησαν σύστημα Himars καταστρέφοντας ένα σύστημα αεράμυνας S-300 της Ρωσίας κοντά στο Belgorod.

NΥ Τimes: Δεν ξέρει πώς να τους κάνει να πολεμήσουν

«Δεν ξέρει πώς να τους κάνει να πολεμήσουν». Αυτό αναφέρουν οι New York Times για τους Ουκρανούς και τον πρόεδρό τους Volodymyr Zelensky.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον συντάκτη της αμερικανικής εφημερίδας, «όλο και λιγότεροι πολίτες θέλουν να πολεμήσουν».
Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας «δεν ξέρει πώς να τους κάνει να πολεμήσουν».
Σύμφωνα με τους NY Times, η κόπωση στους Ουκρανούς στρατιώτες είναι συσσωρευμένη, καθώς επίσης και η απροθυμία των νέων να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Οι άνδρες φοβούνται ότι θα κρατηθούν σε σημεία ελέγχου και ότι οι στρατολόγοι θα πάνε στον πόλεμο με τη βία.
Μάλιστα, ο φόβος έχει γεννήσει συγκεκριμένη εφαρμογή στην οποία τυχόν προειδοποίηση για υποτιθέμενη βροχή σε συγκεκριμένο σημείο υποδηλώνει ότι ενδέχεται να επιδοθούν επιτόπου στρατολογικές κλήσεις.
Από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση στην Ουκρανία, ενώ οι αρχές της χώρας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι οι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία δεν θα αποφύγουν να υπηρετήσουν.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι άνδρες, φοβούμενοι την επιστράτευση, δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους για μήνες, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά.
Συχνά περνούν παράνομα τα σύνορα διατρέχοντας κίνδυνο για τη ζωή τους» μεταφέρουν οι NY Times.
Στο πλαίσιο των υφιστάμενων προβλημάτων σε σχέση με την επιστράτευση, οι αρχές της χώρας υιοθέτησαν νέο αυστηρότερο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαΐου.
Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό θα φέρει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς».

John Kirby (Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επεκτείνουν την γεωγραφία των επιθέσεων κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με την Ουκρανία την επέκταση της γεωγραφίας των χτυπημάτων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να σοκαριστεί που ο Πρόεδρος Zelensky, αφενός, είναι ευγνώμων και, αφετέρου, συνεχίζει να προωθεί την υπόθεσή του, επομένως, θα κάνουμε τέτοιες συζητήσεις με τους Ουκρανούς».
Ο John Kirby πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ακόμη να πει εάν αυτές οι συζητήσεις «θα οδηγήσουν σε πρόσθετες αλλαγές πολιτικής», διευκρινίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα «γυρίσουν την πλάτη στις ανάγκες της Ουκρανίας».
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τροποποιούν την υποστήριξη τους προς την Ουκρανία καθώς η κατάσταση στο πεδίο της μάχης «εξελίσσεται».
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος δίπλα στην περιοχή του Kharkiv, αλλά διατήρησε την απαγόρευση διασυνοριακών επιδρομών με επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS και άλλα όπλα πυρός μεγάλου βεληνεκούς.
Όπως είπε ο John Kirby, η άδεια λειτουργεί πλέον με περιορισμούς και ισχύει για εκείνους τους στόχους εντός της Ρωσίας που, κατά τη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την περιοχή του Kharkiv.
Σύμφωνα με τον John Kirby, μιλάμε για «στρατιωτικές τοποθεσίες, θέσεις βολής, βάσεις επιμελητείας».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν «με τι παίζουν» όταν μιλούν για σχέδια που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Rumen Radev (Πρόεδρος Βουλγαρίας): Πάμε σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, το ΝΑΤΟ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές στην Ουκρανία

Η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται ανεξέλεγκτη λόγω της παραβίασης των κόκκινων γραμμών από τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, σύμφωνα με την Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας.
«Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο κόκκινες γραμμές που περιόριζαν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η πρώτη περιορίζει το γεωγραφικό εύρος της σύγκρουσης μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι η αποτροπή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και «με την άδεια χρήσης δυτικών όπλων στα βάθη της Ρωσίας και αποστολή συμβούλων και εκπαιδευτών στην πρώτη γραμμή, αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη παραβιαστεί», είπε ο Rumen Radev.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα εξέφραζε τη θέση του για την κατάσταση στην Ουκρανία εάν εκπροσωπούσε τη Βουλγαρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.
Το ποιος ακριβώς θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος Rumen Radev χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον «υπαρξιακή» και σε αντίθεση με άλλες συναντήσεις. Σύμφωνα με τον Rumen Radev, η προσωρινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας φέρει «ιστορική ευθύνη» στην επιλογή των αντιπροσώπων.

Η επιθετική ρητορική του ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος Biden επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για μάχες με συστήματα αεράμυνας, εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια που απειλούν το Kharkiv.
Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον έχει εξουσιοδοτήσει τη χρήση πυραυλικών συστημάτων GMLRS, HIMARS MLRS και συστημάτων πυροβολικού «στην περιοχή του Kharkiv».
Επιπλέον, ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε στις 31 Μαΐου ότι το Βερολίνο επέτρεψε στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος δίπλα στην περιοχή του Kharkiv.
Με τη σειρά του, ο υποστράτηγος Christian Freuding, ο οποίος ηγείται του ειδικού αρχηγείου για ουκρανικά θέματα στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, παραδέχτηκε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη πάνω από ρωσικό έδαφος από τα συστήματα αεράμυνας Patriot που μεταβίβασε η Γερμανία.
Πρόσφατα, δυτικοί πολιτικοί ζητούν ολοένα και περισσότερο να επιτραπεί στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να πραγματοποιούν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.
Αυτή η δήλωση έγινε, για παράδειγμα, από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και υποστηρίχθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Macron, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Lars Løkke Rasmussen δήλωσε ότι η Κοπεγχάγη θα επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 για τον σκοπό αυτό.
Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες της συμμαχίας αντιτάχθηκαν.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιεί όπλα που λαμβάνει από τη Δύση μόνο στο έδαφός της.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó χαρακτήρισε τα σχέδια του ΝΑΤΟ τρελή ιδέα.

Biden: Η Ευρώπη ξόδεψε περισσότερα χρήματα για να «πολεμήσει τη Ρωσία» από τις ΗΠΑ

«Ξοδέψαμε πολλά για την Ουκρανία, αλλά οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν περισσότερα»
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time.
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα στην Ουκρανία και πώς θα επιτευχθεί η ειρήνη, ο Biden απάντησε:
«Ειρήνη θα έχουμε αν η Ρωσία δεν καταλάβει την Ουκρανία.
Έτσι είναι ο κόσμος και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μέρος του ΝΑΤΟ.
Την ίδια σχέση έχουμε και με άλλες χώρες, τις προμηθεύουμε με όπλα ώστε να μπορούν να αμυνθούν στο μέλλον».
Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου..
Τον Μάιο, ο Sergei Shoigu, ο οποίος κατείχε τότε τη θέση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, είπε ότι οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το 2024 ξεπέρασαν τις 111 χιλιάδες άτομα, τις 21 χιλιάδες μονάδες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι κόκκινες γραμμές έχουν πλήρως παραβιαστεί - Τα όπλα του ΝΑΤΟ στοχεύουν σε ρωσικό έδαφος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για τις επερχόμενες εκλογές, όπως πάντα, αυξάνοντας την κλίμακα της έντασης σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου οι Αμερικανοί εμπλέκονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Η
Ουάσιγκτον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιδείξει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα του ηλικιωμένου Biden.
Εν μέσω κάποιας πολιτικής ψυχραιμίας, δεδομένου ότι ο Biden αρνείται να συμμετάσχει στη διάσκεψη του Zelensky στην Ελβετία, οι Αμερικανοί πολεμοκάπηλοι επέτρεψαν τα όπλα τους να χτυπήσουν σε ρωσικό έδαφος.
Οι δουλοπρεπείς «εταίροι» στην Ευρώπη θέλοντας και μη επιλέγουν τη νέα τάση.
H Ρωσία αξιολογεί τη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τη χρήση δυτικών όπλων εκτός της ζώνης σύγκρουσης εντελώς ξεκάθαρα, αποκαλώντας τις χώρες του ΝΑΤΟ συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, εν μέρει επειδή η χρήση ξένων όπλων απαιτεί τη συμμετοχή του στρατού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Όλες οι δηλώσεις που προέρχονται από δυτικούς αξιωματούχους έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα.
Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επιτίθενται εδώ και καιρό στα ρωσικά μετόπισθεν με δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, εκτοξευτών πυροβολικού, καθώς και HIMARS MLRS και Patriot SAMS, που είναι το κύριο θέμα της φασαρίας στα μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024, ένα σύστημα αεράμυνας Patriot κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76, με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου σε ρωσικό έδαφος.

Διάφορα δυτικά συστήματα αναπτύσσονται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Πολλά από αυτά βρίσκονται στις βόρειες παραμεθόριες περιοχές, από όπου βομβαρδίζουν ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων στόχων αμάχων.

Σε απάντηση, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις περιοχές, καταστρέφοντας εχθρικές στρατιωτικές θέσεις με drones, πυραύλους και βαριές βόμβες.
Το βράδυ της 3ης Ιουνίου, η περιοχή του Kharkiv υπέστη νέο κύμα χτυπημάτων.
Σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν στην πόλη Kharkiv.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ένα σύστημα αεράμυνας που ήταν κρυμμένο στο έδαφος μιας τοπικής βιομηχανικής εγκατάστασης, καθώς και θωρακισμένος στρατιωτικός εξοπλισμός, καταστράφηκαν.
Περισσότερες θέσεις του ουκρανικού στρατού δέχθηκαν επίθεση κοντά στις πόλεις Bogoduhov, Zmiev και Zolochev.
Για να μην αναφέρουμε τις μπροστινές περιοχές.
Σφοδρά πλήγματα στοχεύουν τις μεγάλες ουκρανικές στρατιωτικές εφεδρείες που στάλθηκαν στην περιοχή του Kharkiv για να σταματήσουν τη ρωσική επίθεση.
Μαζί με τακτικές μονάδες που προέρχονται από άλλες κατευθύνσεις, η ουκρανική διοίκηση ρίχνει δυνάμεις της ελίτ στη μάχη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, το περιβόητο 414ο ξεχωριστό επίλεκτο τάγμα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης, γνωστό ως Ptahy Madyara, αναπτύχθηκε στην κατεύθυνση του Kharkiv.
Οι δυνάμεις που ειδικεύονται σε μαζικές επιθέσεις με drone πιθανότατα στοχεύουν στο να αντισταθμίσουν την έλλειψη ικανότητας βομβαρδισμού πυροβολικού που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός ως αποτέλεσμα των μεγάλων απωλειών σε συστήματα πυροβολικού.
Οι πρώτες γραμμές του Kharkiv φλέγονται από βαριές μάχες. Μεγάλες αντεπιθέσεις επιχείρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στις δασικές περιοχές στα περίχωρα της πόλης του Vovchansk, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο κέντρο. Σε άλλη κατεύθυνση, οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν την ουκρανική άμυνα και επέκτειναν ελαφρώς τη ζώνη ελέγχου τους νοτιοανατολικά του Liptsy.

Washington Post: Μπλόφα… η στρατηγική ασάφεια του Macron για Ουκρανία: Θα την πληρώσει

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron μπλοφάρει όταν προτείνει την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία
και θα μπορούσε να βρεθεί σε μια πραγματικά παράξενη θέση, εάν η ρωσική ηγεσία αντιληφθεί ότι πρόκειται περί… μπλόφας.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post, η οποία υποστηρίζει ότι η ιδέα του Macron φαίνεται φιλόδοξη και ριψοκίνδυνη, παρά το γεγονός ότι αυτοί οι στρατιωτικοί αναμένεται να τοποθετηθούν πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή.
Βάσει του δημοσιεύματος, με αυτήν την πρόταση ο Macron θέλει να δημιουργήσει μια «δημιουργική ασάφεια» κάνοντας τη Μόσχα να πρέπει να μαντεύει τι ακριβώς είναι πρόθυμος να κάνει με τη βοήθεια αυτών των εκπαιδευτών.
«Το πρόβλημα είναι ότι εάν αποκαλυφθεί αυτή η μπλόφα, θα απειλήσει την ηγεσία της Γαλλίας με πολύ πιο σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες από ότι η μεταφορά οπλικών συστημάτων, τα οποία νωρίτερα το Παρίσι αρνούνταν να παραδώσει» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Washington Post, η κατάσταση για τον Macron περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν προετοίμασε τη γαλλική κοινωνία σχετικά με την προοπτική του να πεθάνουν Γάλλοι στην Ουκρανία, τη στιγμή που όπως αναφέρεται, η πλειοψηφία των ΝΑΤΟικών συμμάχων της Γαλλίας, η οποία αντιτίθεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων τους στην Ουκρανία, είναι απίθανο να εμπλακεί σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία εξαιτίας των πιθανών απωλειών που μπορεί να υπάρξει στις τάξεις των Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα ο Macron θα ανακοινώσει την Πέμπτη 6 Ιουνίου την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία.

Daily Telegraph: Σχέδια ΝΑΤΟ για μεταφορά Αμερικάνων στρατιωτών στα σύνορα με τη Ρωσία

Σχέδια μεταφοράς αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ένα από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.
Βάσει δημοσιεύματος της βρετανικής Daily Telegraph, το ΝΑΤΟ δημιουργεί αρκετούς χερσαίους διαδρόμους για τη μεταφορά αυτών των στρατευμάτων, οι οποίοι – εάν χρειαστεί – θα αντικαταστήσουν τον βασικό διάδρομο που προβλέπει την απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι του Ρότερνταμ και τη μεταφορά τους σιδηροδρομικώς στην Πολωνία μέσω της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
«Παρακολουθώντας και αξιολογώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρατηρούμε ότι η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές βάσεις διοικητικής μέριμνας» αναφέρει ο Alexander Solfrank, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζονται πολλές εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλη την Ευρώπη.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως λέει ο Solfrank, θα ήταν τελείως αβάσιμο να δημιουργηθούν μεγάλες βάσεις logistics καθώς θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γίνουν στόχοι.
Επιπλέον, σημειώνει πως τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας της συμμαχίας «θα είναι πάντα ανεπαρκή» για την προστασία όλων των βασικών κόμβων logistics και άλλων σημαντικών και ευάλωτων στόχων στην Ευρώπη.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι, εκτός από τον διάδρομο εφοδιαστικής Ολλανδίας - Γερμανίας - Πολωνίας, η συμμαχία προετοιμάζει τουλάχιστον άλλους τέσσερις: Ιταλία - Σλοβενία - Κροατία - Ουγγαρία, Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, Τουρκία - Βουλγαρία - Ρουμανία και Νορβηγία - Σουηδία - Φινλανδία.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Κοινή Διοίκηση Επιμελητείας του ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα για τη γρήγορη μεταφορά φορτίου και στρατευμάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καθυστερήσεις στα σύνορα και χωρίς την ανάγκη λήψης ειδικών αδειών από μεμονωμένα μέλη της ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Mearsheimer (Αμερικανός Καθηγητής): Ο George W. Bush είναι υπεύθυνος για την καταστροφή στην Ουκρανία

Η Ουκρανία θα ήταν ασφαλής αν δεν υπήρχε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ George W. Bush να υποστηρίξει την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer.
«Η απόφαση της 8ης Απριλίου μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βουκουρέστι το 2008 να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν πραγματικά καταστροφική
Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης δεν μπορούν να υποβαθμιστούν», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον John Mearsheimer, αν δεν υπήρχαν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ, η Ουκρανία δεν θα είχε επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα είχε παραμείνει ουδέτερη και θα ήταν «ασφαλής και υγιής».
Όπως σημείωσε ο John Mearsheimer, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε για πιθανή κλιμάκωση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και την πιθανότητα ενός παγκόσμιου πολέμου, εάν ο George W. Bush δεν είχε κάνει ένα τέτοιο βήμα στην Ουκρανία.
«Πήραμε μια καταστροφική απόφαση και την ευθύνη για αυτήν την έχουν πρωτίστως οι Αμερικανοί», κατέληξε.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ο George W. Bush είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν κάθε δυνατή υποστήριξη στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στη συμμαχία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης.

Bloomberg: Οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου

Το Πεντάγωνο θα πρέπει να δώσει προσοχή στην εξαιρετικά επιτυχημένη εμπειρία της Ρωσίας στη χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου και να αναπτύξει πιο ενεργά αυτόν τον τομέα στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, γράφει το Bloomberg.
«Η Ρωσία καταρρίπτει επιτυχώς drones και αμερικανικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.
Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο Πεντάγωνο», αναφέρει το Bloomberg.
Όπως σημείωσε το Bloomberg, η Ρωσία και η Κίνα δεν αγνοούν την ανάπτυξη όπλων ακριβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζονται ενεργά σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Την ίδια στιγμή, το ίδιο το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το Bloomberg, απέτυχε παταγωδώς τη δική του στρατηγική ηλεκτρονικού πολέμου.
Τα φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα απέτυχαν να φέρουν ζωτικές δυνατότητες παρεμβολής στον στρατό των ΗΠΑ.
«Δεν έχει νόημα να ξοδεύουμε 100.000 δολάρια για κάθε βλήμα Excalibur, εάν δεν μπορεί να χτυπήσει τον στόχο, οι ρώσοι τα κατέστρεψαν.
Η Ουκρανία και η Αμερική πρέπει επίσης να το καταλάβουν αυτό», συνόψισε το Bloomberg.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα σημειώσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Έτσι, το Reuters έγραψε ότι τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) είναι αποτελεσματικά ενάντια στις εκτοξευόμενες βόμβες μικρής διαμέτρου (GLSDB) που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία.

Washington Post: Ο Putin θα ταπεινώσει τον Macron, θα πλήξει τον γαλλικό στρατό στην Ουκρανία – Τα φέρετρα θα σοκάρουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin μπορεί να απαντήσει με στρατιωτικό πλήγμα στην απόφαση του Γάλλου Προέδρου Macron να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, αναφέρει η Washington Post.
«Κι αν ο Putin αποκαλεί μπλόφα τα σχέδια του Macron.
O Putin μπορεί να χτυπήσει τον γαλλικό στρατό στην Ουκρανία, θα είναι μια ευκαιρία να ταπεινώσει τον Macron, ο οποίος έχει γίνει ένας από τους πιο επιθετικούς αντιπάλους της Ρωσίας μεταξύ των δυτικών ηγετών», προειδοποίησε η Washington Post.
Σύμφωνα με την Washington Post, η απόφαση του Γάλλου προέδρου εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους τόσο στη χώρα του όσο και στη Δύση.
Η γαλλική κοινή γνώμη είναι εντελώς απροετοίμαστη να υποδεχθεί τα φέρετρα των στρατιωτών που θα σκοτωθούν στην Ουκρανία.
Οι σύμμαχοι της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, με τη σειρά τους, είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία ακόμη και αν σκοτωθούν στρατιωτικοί εκπαιδευτές, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε προηγουμένως η Le Monde, ο Macron θέλει να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό για να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, αυτό θα μπορούσε να είναι «θέμα εβδομάδων ή και ημερών».
Αντίστοιχη δήλωση μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του Zelensky στη Γαλλία προς τιμήν της 80ης επετείου από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία στις 6-7 Ιουνίου.
Όπως σημείωσε προηγουμένως η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δηλώσεις δυτικών χωρών για πιθανή αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία δείχνουν ότι το αρχικό τους σχέδιο για το Κίεβο έχει αποτύχει εντελώς.
Πρόσθεσε ότι αντίστοιχες επιβεβαιώσεις έρχονται ήδη από την Ουκρανία και παρά τις προσπάθειες του Παρισιού να το κρύψει αυτό, η Ουκρανία διαφημίζει ευρέως την αποστολή ενός Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία.
Πρόσφατα ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών στρατευμάτων, Alexander Syrsky, δήλωσε ότι υπέγραψε την άδεια σε Γάλλους εκπαιδευτές να επισκέπτονται εκπαιδευτικά κέντρα στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας «την πρωτοβουλία της Γαλλίας να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσει το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό.
Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το θέμα της αποστολής Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας «είναι μόνο ένα από τα θέματα που συζητούνται» σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Μερκούρης (στρατιωτικός αναλυτής): Δύο σενάρια εξετάζουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν δύο σενάρια για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, και κατ΄ επέκτασιν για τον παραπέρα σχεδιασμό τους, τονίζει ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής και εμπειρογνόμωνας Αλέξανδρος Μερκούρης στο κανάλι Duran στο YouTube.
«Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις που εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Η πρώτη είναι να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να ελπίζει ότι αυτό θα γείρει με κάποιο τρόπο τη ζυγαριά προς την κατεύθυνση τους και θα τις βοηθήσει να κερδίσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία» επισημαίνει ο ελληνικής καταγωγής εμπειρογνόμωνας.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει από την άλλη, «υπάρχουν και υποστηρικτές της άλλης επιλογής που λένε: "Ακούστε, έχουμε αυτό το πρόβλημα με την Ουκρανία. Φυσικά, δεν μπορούμε απλά να την αφήσουμε, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους και να πούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για να βοηθήσουμε. Αλλά οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν. Αφήστε τους να ασχοληθούν με την Ουκρανία και θα επικεντρωθούμε στην Κίνα"».
Σχολιάζοντας το μέλλον της πολεμικής σύγκρουσης, ο Μερκούρης σημείωσε ότι το πρώτο σενάριο είναι απίθανο, αφού η Ουάσιγκτον θα μπει στο στάδιο μιας σοβαρής αντιπαράθεσης με το Πεκίνο και θα προσπαθήσει να προκαλέσει σοβαρό γεωπολιτικό επεισόδιο, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι δυτικοί παράγοντες ανέδειξαν την ανάγκη να επιτραπεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος με όπλα του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος Macron έχει δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος από τον ρωσικό στράτο.
Από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitry Peskov, έχει ξεκαθαρίσει ότι τέτοιες δηλώσεις εκπροσώπων δυτικών χωρών απαιτούν υπεύθυνη, άμεση και αποτελεσματική απάντηση από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασκήσεις πυρηνικών δυνάμεων που ανακοίνωσε η Ρωσία τον Μάιο σχετίζονται άμεσα με τις τελευταίες απειλητικές και προκλητικές δηλώσεις ορισμένων εκπροσώπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αδειάζει τον Zelensky: «Χωρίς τη Ρωσία δεν έχει νόημα η διάσκεψη ειρήνης στην Ελβετία»

Αποδομώντας πλήρως τις ουκρανικές και δυτικές αιτιάσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος κρίνει απαραίτητη τη συμμετοχή της Ρωσίας στη «διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία, με πρωτοβουλία του Volodymyr Zelensky.
Χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις «δεν έχουν πραγματικό νόημα», τόνισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ένωσης Παλαιών Πιστών, Leonid Sevastyanov, μετά τα αποτελέσματα της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον ποντίφικα στο Βατικανό.
«Μιλήσαμε για δύο ώρες, μιλήσαμε για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ειρήνης στην Ουκρανία, της επερχόμενης διάσκεψης. Ο Πάπας καλεί όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας ότι η Ρωσία πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε ειρηνική διάσκεψη», καθώς και ότι η σύσκεψη στην Ελβετία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν έχει πραγματικό νόημα», εξήγησε ο Sevastyanov, μεταφέροντας τα σχόλια του Ποντίφικα από τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις.
Ως προς τη διάσκεψη το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας έχει τονίσει ότι προσκάλεσε στο Μπούργκενστοκ περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της G7, της G20 και των χωρών BRICS.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τις αρχές της Ελβετίας, δεν είναι μεταξύ των προσκεκλημένων κρατών.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έχει επισημάνει ότι η Ρωσία δεν θα παρακαλούσε να προσκληθεί στη διάσκεψη εφόσον δεν είναι ευπρόσδεκτη.
Στις 12 Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov χαρακτήρισε αυτή τη διάσκεψη ως «δρόμο προς το πουθενά».
Η Μόσχα, ωστόσο, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Οι ρώσοι πέτυχαν τον στόχο στο Kharkiv – Μάχες στο Volchansk και αντεπιθέσεις από τους Ουκρανούς

Η ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv σχεδόν ανακόπηκε από τις μεγάλες εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που αναπτύχθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες στις γραμμές του βόρειου μετώπου, τόσο περισσότερο οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν στρατηγικά αποθέματα εφεδρειών, στις συνοριακές μάχες αλλά όλο αυτό το νέο σκηνικό… έχει στρατηγικό αντίκτυπο στην εξαντλημένη ουκρανική άμυνα σε άλλες περιοχές.
Σε μια προσπάθεια να μειώσει την απειλή της μεγάλης ρωσικής προέλασης στις γραμμές του Donbass, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ρίχνει μεγάλες δυνάμεις σε αντεπιθέσεις σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις μάχες προς αυτή την επικίνδυνη κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη αναπτύξει τις κύριες δυνάμεις που είναι προετοιμασμένες για επίθεση στο Kharkiv.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ξεκίνησαν μαζικές αντεπιθέσεις τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η ομάδα δυνάμεων του Ρωσικού Βορρά απέκρουσε πέντε αντεπιθέσεις από ομάδες επίθεσης του εχθρού στις περιοχές των οικισμών Liptsy και Volchansk στην περιοχή του Kharkiv.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας περιελάμβαναν έως και 215 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τέσσερα αυτοκίνητα, καθώς και δύο οβίδες D-30 των 122 mm.
Οι κύριες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας επιχειρήθηκαν κατά μήκος του ποταμού Volchya στη δασική βιομηχανική περιοχή στο δυτικό τμήμα.
Μέχρι στιγμής, φέρεται να μην έχουν επιτύχει καμία επιτυχία.
Εν τω μεταξύ, η βόρεια ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων εισβάλλει στο έδαφος του εργοστασίου αδρανών υλικών και στην περιοχή των πολυώροφων κτιρίων στο κέντρο του Volchansk.
Στην κατεύθυνση Liptsy , οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν την άμυνα της 42ης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να προχωρήσουν στις δασικές περιοχές νοτιοανατολικά του χωριού Glubokoe.
Τα νέα κέρδη ανοίγουν το δρόμο για τον ρωσικό έλεγχο στον αυτοκινητόδρομο προς Liptsy.
Η επιχείρηση του ουκρανικού στρατού περιπλέκεται από τα συνεχή ρωσικά χτυπήματα στις πίσω περιοχές.
Στις 3 Ιουνίου, πολλές εκρήξεις χτύπησαν στην πόλη του Kharkiv.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σύστημα αεράμυνας και στρατιωτικός εξοπλισμός καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης σε βιομηχανική εγκατάσταση στα περίχωρα του Kharkiv. Πιο επιτυχημένα ρωσικά πλήγματα σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψαν θέσεις του ουκρανικού στρατού στις περιοχές των πόλεων Bogoduhov, Zmiev και Zolochev.
Συγκεκριμένα στο Zmiev, τουλάχιστον πέντε ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν ένα κέντρο αναψυχής που χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση Ουκρανών στρατιωτικών.

Ρωσικά Su-34 επιτέθηκαν σε προπύργιο της Ουκρανίας με βόμβες FAB-500

Τα πληρώματα των ρωσικών μαχητικών-βομβαρδιστικών Su-34 επιτέθηκαν σε εχθρικό προπύργιο και ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή ευθύνης της ομάδας δυνάμεων του Κέντρου «Τα πληρώματα των πολυλειτουργικών υπερηχητικών μαχητικών-βομβαρδιστικών Su-34 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων έπληξαν εχθρικό οχυρό και ανθρώπινο δυναμικό στη ζώνη ευθύνης της ομάδας δυνάμεων του Κέντρου μονάδα σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC), η οποία επιτρέπει ακριβή χτυπήματα από ασφαλή απόσταση από τη γραμμή επαφής μάχης

Κατάσταση στο Μέτωπο

Προέλαση Ρώσων στην κατεύθυνση Lyptsi στο Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση βόρεια της πόλης Kharkiv προς την κατεύθυνση Lyptsi. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε κτίρια κατά μήκος της οδού Studentska στο βορειοδυτικό Hlyboke (βόρεια του Lyptsi).
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης σε δασικές περιοχές νοτιοανατολικά του Hlyboke προς το Lyptsi.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε μάχες κοντά στο Lyptsi

Καθημερινή πλέον η προέλαση των Ρώσων δυτικά της Avdiivka

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 3 Ιουνίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M-30 δυτικά του Netaylove (δυτικά της Avdiivka) πλησιάζοντας την Karlivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 450 μέτρα πλάτος και 1,32 χιλιόμετρα βαθιά ανατολικά της Karlivka και στο κοντινό χωριό Volna-1.
Οι Ρώσοι κατέλαβαν μια περιοχή νότια του Netaylove, προχώρησαν δυτικά της γραμμής Berdychi-Orlivka προς το Skuchne (όλα δυτικά της Avdiivka) και προχώρησαν βόρεια και βορειοδυτικά του Arkhanhelske (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει τουλάχιστον στα περίχωρα του Sokil (βορειοδυτικά της Avdiivka),
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται επί του παρόντος στη διάρρηξη ουκρανικών θέσεων σε μικρές περιοχές του μετώπου μεταξύ Staromykhailivka (ακριβώς δυτικά της πόλης Donetsk) και Berdychi (βορειοδυτικά της Avdiivka) για να θέσουν προϋποθέσεις για περαιτέρω επίθεση.
Παράλληλα, τουλάχιστον τρία ουκρανικά UAV καταστράφηκαν στην περιοχή Belgorod, ενώ τέσσερις πύραυλοι Olkha MLRS καταστράφηκαν στην περιοχή του Κουρσκ.
Οι ρωσικές βαριές βόμβες κατέστρεψαν τα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση της AFU στο Kupyansk και ρωσικά πλήγματα έπληξαν το κτίριο της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας στο Ντνίπρο.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 400 στρατιωτικούς, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οκτώ μηχανοκίνητα οχήματα, τρία D-20, ένα 2A65 Msta-B, ένα σύστημα 2S1 Gvozdika στην περιοχή Krasny Lyman, 470 στρατιωτικούς, δύο οχήματα πεζικού, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα οβιδοβόλο 2A65 Msta-B στην περιοχή Chasov Yar, 370 στρατιωτικούς, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, δύο μηχανοκίνητα οχήματα, ένα M777, ένα σύστημα Gvozdika, δύο οβίδες D-30, ένα οβιδοβόλο M119 στην περιοχή Avdeevka, 130 στρατιωτικούς, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και επτά μηχανοκίνητα οχήματα στην περιοχή του Donetsk, 75 στρατιωτικούς, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, δύο οβίδες M777, ένα οβιδοβόλο D-20, ένα οβιδοβόλο 2A65 Msta-B στην περιοχή Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν 41 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περασμένη ημέρα και κατέρριψαν 18 βλήματα HIMARS και Olkha MLRS, δύο κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες Hammer την περασμένη ημέρα.
4june2024_Ukraine_map.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης