Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στις Βρυξέλλες – Ο Charles Michel προσπαθεί να… εξοντώσει την Ursula von der Leyen

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στις Βρυξέλλες – Ο Charles Michel προσπαθεί να… εξοντώσει την Ursula von der Leyen
Δεν είναι λίγοι στις Βρυξέλλες που μιλούν για εκδικητική συμπεριφορά από τον Charles Michel
Οι Βρυξέλλες βρίθουν από τις συζητήσεις ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προσπαθεί να εξοντώσει την αντίπαλη του, Ursula von der Leyen, την ισχυρή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οκτώ διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι και εθνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO ότι βλέπουν ότι ο Michel στοχεύει να κονταροχτυπηθεί με τη von der Leyen για την προεδρεία της Κομισιόν και να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της.
«Έχει τρελάνει τους πάντες, το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: να κάνει την von der Leyen να σκοντάψει και να πάρει ο ίδιος την κορυφαία θέση», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Στα παρασκήνια, ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά από ακυρωμένα μεσημεριανά γεύματα και επεκτείνεται σε στρατηγικά ασυνήθιστες δηλώσεις από τη μια πλευρά της Rue de la Loi στην άλλη.
Το τεταμένο κλίμα αποκαλύφθηκε ακόμη και σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Michel άρπαξε τη μοναδική καρέκλα που ήταν διαθέσιμη δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας τη von der Leyen σε έναν κοντινό καναπέ, σε αυτό που έγινε γνωστό ως Sofagate.
Αργότερα μίλησε για σεξισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναζητά θέση ο Michel

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Michel θέλει και τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, διαδεχόμενος τον Josep Borrell, με τον οποίο έχει καλές σχέσεις.
Η στρατηγική του θα είναι να τραβήξει στην άκρη τους αρχηγούς κρατών για να είναι ένας προς έναν αντί να συζητά τις κορυφαίες θέσεις μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους, όπως παραδοσιακά γίνονται αυτές οι συμφωνίες, είπαν μερικοί από τους οκτώ διπλωμάτες και αξιωματούχους.
Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, ο Michel προεδρεύει της διαδικασίας κατανομής των κορυφαίων θέσεων εργασίας που θα λάβει χώρα μετά τις εκλογές στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης των ηγετών της ΕΕ που θα μπορούσαν να δουν τη von der Leyen να διορίζεται για δεύτερη θητεία.
«Δεν είναι υποψήφιος. Όπως ανέφερε πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα είναι πλήρως επικεντρωμένος στη δουλειά του ως Πρόεδρος της EUCO και ενώνοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων», δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντιδράσεις στις πρωτεύουσες

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αγανακτήσει με την πραγματική ατζέντα του Michel.
«Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν ότι ο Michel δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα επιδιώξει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, καταγράφοντας τη διάθεση πολλών από τους συναδέλφους τους.
Καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν μια συμφωνία μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, ορισμένοι φοβούνται ότι ο Michel χρησιμοποιεί την ευκαιρία ως εκδίκηση.
Στα χαρτιά, η 65χρονη von der Leyen είναι η υποψήφια για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από τότε που ανέλαβε τη θέση το 2019, η φήμη της von der Leyen ως επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Michel έχει γίνει αντικείμενο γκρίνιας, κριτικής και χλεύης.
Η απόφασή του να εγκαταλείψει νωρίς τη δουλειά του για να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αύξησε την ενόχληση σε όλο το μπλοκ με τον Βέλγο φιλελεύθερο.
Θεωρητικά, λοιπόν, το προφανές παιχνίδι θα ήταν ο Michel να κάνει μια γρήγορη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις, κλείνοντας μια δεύτερη θητεία για τη von der Leyen και καθορίζοντας το υπόλοιπο παζλ της ηγεσίας.
Εκτός, φυσικά, αν λάβει κανείς υπόψη τα άλλα υποτιθέμενα θέματα ατζέντας του Michel: ανταρσία και περισσότερη εξουσία.
«Βλέπει τη σύγκριση με τη von der Leyen ως θεμελιωδώς άδικη», είπε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.
Μόλις η θητεία του Michel λήξει την 1η Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να ανανεωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει προφανή στρατηγική εξόδου.
Λοιπόν, γιατί να μην επιδιώξουμε έναν άλλο ρόλο με κύρος, σε επίπεδο ΕΕ;

Γκρίνιες και για την von der Leyen

Στις Βρυξέλλες, όμως δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις κατά της εξουσίας της von der Leyen και του συγκεντρωτικού στυλ ηγεσίας της.
Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Emmanuel Macron είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές γύρω από το τραπέζι των ηγετών, διακηρύσσει την υποστήριξή της, πιθανώς για να αποσπάσει παραχωρήσεις ή ως ευκαιρία να αναλάβει κάποιες θέσεις.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, που αποτελούν μέρος του συνασπισμού ΕΛΚ της von der Leyen, επιτίθενται ολοένα και περισσότερο στην πιθανή συνεργασία της με δεξιούς ηγέτες και κόμματα.
Ένας από τους διπλωμάτες της ΕΕ είπε ότι όλα εξαρτώνται από το "εγώ, ο εαυτός μου και εγώ" με τον Michel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης