Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη κλοπή των ρωσικών assets - Η Zakharova προειδοποιεί τη Δύση με άμεσα, σκληρά αντίποινα

Η μεγάλη κλοπή των ρωσικών assets - Η Zakharova προειδοποιεί τη Δύση με άμεσα, σκληρά αντίποινα
Η Μόσχα δεν θα περιμένει για να ανταποδώσει στην κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση
Με άμεσα αντίποινα στην αρπαγή των ρωσικών assets προειδοποιεί τη Δύση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, σε ενημέρωση στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), όπως μεταδίδει το TASS.
Η Μόσχα δεν θα περιμένει για να ανταποδώσει στην κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση, με μια σειρά από πολιτικά και οικονομικά αντίμετρα στη φαρέτρα της, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
"Σχεδιάζουν να δεσμεύσουν τα εικονικά αποθέματα της Ρωσίας χωρίς άδεια, με τα μελλοντικά έσοδα από αυτά όχι μόνο να τα τσεπώσει αμέσως η Δύση, αλλά και να τα ξοδέψει σε κάποια άλλα στρατιωτικά εγχειρήματα με στόχο τη Ρωσία.
Φυσικά θα αντιδράσουμε κατάλληλα σε τέτοια βήματα, όπως κάναμε πάντα.
Διαθέτουμε μια σειρά από πολιτικά, οικονομικά αντίμετρα εναντίον όσων επιχειρούν να πάρουν στα χέρια τους τα ρωσικά αποθέματα", τόνισε.
«Θα πρέπει κανείς να το σκεφτεί καλά πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτό, καθώς θα ακολουθήσουν αντίμετρα», πρόσθεσε η διπλωμάτης.

«Ξεκάθαρη κλοπή»

Τον Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για την αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Ρωσία και την Κεντρική της Τράπεζα λόγω των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ, σημείωσε η Zakharova.
"Ένας παρόμοιος μηχανισμός μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Υπάρχει πολύ περισσότερη περιουσία και κεφάλαια τους στη Ρωσία από ό,τι στην Αμερική.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ήδη αποδείξει ότι δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν αξιόπιστες δικαιοδοσίες για τους ξένους επενδυτές, των οποίων οι επενδύσεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να κατασχεθούν ή να κλαπούν", δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι “οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καμία νομική βάση πίσω τους, καθώς είναι απλώς μια ξεκάθαρη κλοπή”.

Στην ατζέντα Macron - Biden τα ρωσικά assets

Εν τω μεταξύ, λύση για τη χρήση των «παγωμένων» (ή κλεμμένων, στη συγκεκριμένη περίπτωση) ρωσικών assets αξίας 300 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να βοηθηθεί η Ουκρανία, πρέπει να εξευρεθεί από κοινού με τους συμμάχους και άλλες χώρες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Joe Biden με τον Emmanuel Macron (στις 8/6), στο Παρίσι, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της G7 στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα -αρνήθηκε να πει αν επίκειται συμφωνία.
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μονομερώς, διότι τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Και έτσι πρέπει να έχουμε συμμετοχή και βοήθεια από τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης