Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύρρειος νίκη Milei: Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις του για ιδιωτικοποιήσεις – Κάηκε από διαδηλωτές το Μπουένος Άιρες

Πύρρειος νίκη Milei: Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις του για ιδιωτικοποιήσεις – Κάηκε από διαδηλωτές το Μπουένος Άιρες
Εν μέσω σφοδρών επεισοδίων ο Milei καταγράφει την πρώτη μεταρυθμιστική του νίκη 
Σχετικά Άρθρα

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε οριακά τις σαρωτικές προτάσεις του προέδρου Javier Milei για μείωση των κρατικών δαπανών και ενίσχυση των εξουσιών του την Πέμπτη (13/6/2024), σηματοδοτώντας την πρώτη του σημαντική νομοθετική νίκη.
Ο φιλελεύθερος ηγέτης πανηγύρισε την ψηφοφορία ως «θρίαμβο» παρά το γεγονός ότι οι γερουσιαστές της αντιπολίτευσης αφαίρεσαν ένα πακέτο φορολογίας εισοδήματος και τροποποίησαν αρκετά επίμαχα στοιχεία μετά από μια μακρά συζήτηση που αμαυρώθηκε από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Μπουένος Άιρες.
Η Πρόεδρος της Γερουσίας ενέκρινε προσωρινά τα σχέδια του Milei για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, παροχή κινήτρων για ξένες επενδύσεις και ιδιωτικοποίηση ορισμένων κρατικών εταιρειών.
Τα πιο κρίσιμα μέρη της νομοθεσίας του Milei πέρασαν σε μια μαραθώνια ψηφοφορία κατ' άρθρο που επεκτάθηκε μέχρι το πρωί της Πέμπτης.
Το κόμμα του έκανε σημαντικές παραχωρήσεις, συμφωνώντας να μην ιδιωτικοποιήσει την Aerolíneas Argentinas, τα ταχυδρομεία ή τη δημόσια εταιρεία μέσων ενημέρωσης, διατηρώντας παράλληλα μερικές κρατικές εταιρείες, όπως η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Αργεντινής, στη λίστα για πιθανή ιδιωτικοποίηση.
Ένα μέτρο για τη μείωση του ορίου του φόρου εισοδήματος, το οποίο θα επηρέαζε χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους, απέτυχε επίσης να περάσει τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας της Γερουσίας, περιπλέκοντας τα δημοσιονομικά σχέδια του Milei.
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της πολιτείας αντιμετωπίζει τώρα την τελική ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί με την έγκριση της Γερουσίας.
Καθώς οι γερουσιαστές συζητούσαν μέσα στο Κογκρέσο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω, έκαψαν αυτοκίνητα και πέταξαν βόμβες μολότοφ, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Αυτή η νομοθετική νίκη είναι μια σημαντική ώθηση για τον Milei, ο οποίος αγωνίστηκε να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στο Κογκρέσο της Αργεντινής που κυριαρχείται από την αντιπολίτευση.
Το κόμμα του, Liberty Advances, κατέχει μόνο το 15% των εδρών στην Κάτω Βουλή και το 10% στη Γερουσία.

Θρίαμβος με... επεισόδια 

«Απόψε είναι ένας θρίαμβος για τον λαό της Αργεντινής και το πρώτο βήμα προς την ανάκτηση του μεγαλείου μας», ανάρτησε ο Milei στο X, πρώην Twitter, χαρακτηρίζοντας τα νομοσχέδιά του «την πιο φιλόδοξη νομοθετική μεταρρύθμιση των τελευταίων 40 ετών».
Ως ο μόνος ηγέτης από την επιστροφή της Αργεντινής στη δημοκρατία το 1983 που δεν ψήφισε νόμο μέσα στους πρώτους έξι μήνες ως πρόεδρος, ο Milei αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις για να σπάσει το νομοθετικό αδιέξοδο, εγείροντας αμφιβολίες για τη διακυβέρνησή του και ενοχλώντας τους επενδυτές που κατά τα άλλα υποστηρίζουν την ελευθεριακή ατζέντα του.
Οι αναλυτές προτείνουν ότι η πρόοδος του νομοσχεδίου είναι αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα ότι η ατζέντα του Milei έχει επαρκή υποστήριξη για να αντιμετωπίσει το πολιτικό χάος και την κοινωνική αναταραχή της Αργεντινής.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Αργεντινής αυξήθηκαν μετά την έγκριση.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις μάχες.
«Η κυβέρνηση έδειξε ότι βρίσκεται σε μια καμπύλη πολιτικής μάθησης, κάτι που είναι θετικό για τους επενδυτές και τις αγορές των οποίων το κύριο μέλημα είναι πόσο από τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν», δήλωσε ο Marcelo J. García, διευθυντής στην εταιρεία γεωπολιτικών κινδύνων Horizon Engage.
«Αλλά θα χρειαστεί να συμμετάσχει σε διάλογο κάθε θέμα για να εφαρμόστει τουλάχιστον ένα μέρος της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας».
Για σχεδόν 21 ώρες, οι νομοθέτες συζήτησαν το νομοσχέδιο 238 άρθρων για την κρατική μεταρρύθμιση, τροποποιώντας ορισμένα σημεία αλλά περνώντας την αμφιλεγόμενη μονοετή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Milei και την ευρεία ανάθεση εξουσιών στον πρόεδρο σε θέματα ενέργειας, συντάξεων, ασφάλειας και άλλων θεμάτων μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.

0141e0acdc644598a07cc79573e0631e.jpg

Τα αμφιλεγόμενα άρθα

Άλλα αμφιλεγόμενα άρθρα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ένα καθεστώς που προσφέρει στους επενδυτές προσοδοφόρες φορολογικές ελαφρύνσεις για 30 χρόνια.
Το όραμα του Milei αντιπροσωπεύει μια έντονη μετατόπιση από το κίνημα των περονιστών, ευθυγραμμισμένο με την πρώην πρόεδρο Cristina Fernández de Kirchner, το οποίο έχει σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από την εκτύπωση χρημάτων για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Οι περικοπές δαπανών και η υποτίμηση του νομίσματος που εφάρμοσε ο Milei επιδείνωσαν την ύφεση, αύξησαν τη φτώχεια στο 55% και οδήγησαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 300%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Αυτός ο οικονομικός πόνος έχει δοκιμάσει την υπομονή των Αργεντινών που περιμένουν τα υποσχόμενα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις του, όπως ένα σταθερό νόμισμα, μειωμένο πληθωρισμό και νέες ξένες επενδύσεις.
Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά έκαψαν όλο το Μπουένος Άιρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης