Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολεμικές προμήθειες: Η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Ρωσία 10.000 κοντέινερ με 5 εκατ. βλήματα πυροβολικού

Πολεμικές προμήθειες: Η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Ρωσία 10.000 κοντέινερ με 5 εκατ. βλήματα πυροβολικού
Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό που προορίζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να εξασφαλίσει ρωσική τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του οπλοστασίου της.
Η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Ρωσία 10.000 κοντέινερ με 5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, μεσούντος του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Globe Eye News
Οι δεσμοί μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου είχε συνομιλίες τον Σεπτέμβριο με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Vladimir Putin.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας δεν έκρυψαν ποτέ την ανησυχία τους ότι στο επίκεντρο της προσέγγισης Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ είναι η στρατιωτική συνεργασία.
Έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό που προορίζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να εξασφαλίσει ρωσική τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του οπλοστασίου της.

Παρά την υπόσχεση για εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων πέρυσι, τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Ενώ οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, η Kim Yo Jong, δήλωσε ότι η «θεωρία» της συμφωνίας Βόρειας Κορέας-Ρωσίας για τα όπλα που αποτελείται από προκαταλήψεις και μυθοπλασία είναι η «πιο παράλογη θεωρία», σύμφωνα με το KCNA που επικαλείται την ανακοίνωσή της στον Τύπο.
Την αποκάλεσε ψευδή φήμη που διαδίδεται από τις εχθρικές της δυνάμεις.


Όχι ανταλλαγές όπλων

Η Kim Yo Jong, η  αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, διέψευσε εκ νέου τις αναφορές για ανταλλαγές όπλων με τη Ρωσία, επιμένοντας ότι τα ενημερωμένα οπλικά συστήματα της χώρας δεν είναι προς πώληση.
Σύμφωνα με το κρατικό KCNA, η Kim Yo Jong δήλωσε ότι τα τακτικά όπλα της Βόρειας Κορέας, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα, όπως εκτοξευτές πυραύλων και πύραυλοι, προορίζονται για την άμυνα κατά της Νότιας Κορέας, με τις δύο χώρες να βρίσκονται τεχνικά ακόμη σε πόλεμο, καθώς η σύγκρουσή τους το 1950-53 έληξε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη.


Εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας

Βορειοκορεατική αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας του πανίσχυρου Κόμματος των Εργατών Ri Zhol-man, τεχνοκράτη με πολυετή εμπειρία στον γεωργικό τομέα, επισκέφθηκε τη Ρωσία προ μηνών, μεσούσης της χρόνιας επισιτιστικής κρίσης.
Αναφερόμενος τον περασμένο Δεκέμβριο στις προτεραιότητες της πολιτικής του, ο Kim Jong-un είχε αναφερθεί εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, ζητώντας εκσυγχρονισμό των αρδευτικών συστημάτων και των γεωργικών μηχανημάτων.
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ελλείψεις σε τρόφιμα, εν μέρει λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Την κατάσταση έχουν επιδεινώσει φυσικές καταστροφές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης