Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μέγα λάθος των αγορών για τις κεντρικές τράπεζες – Οι αναλυτές προειδοποιούσαν… αλλά δεν άκουγαν

Το μέγα λάθος των αγορών για τις κεντρικές τράπεζες – Οι αναλυτές προειδοποιούσαν… αλλά δεν άκουγαν
Η από κοινού χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που φαινόταν επικείμενη στα τέλη του 2023 έχει σε μεγάλο βαθμό «παγώσει»
Πριν από έξι μήνες, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ήταν προετοιμασμένες για μια κίνηση που θα επιβράβευσε οποιονδήποτε με πιστωτική κάρτα ή ήλπιζε να αγοράσει ένα σπίτι ή να διευθύνει μια επιχείρηση: Μια παγκόσμια στροφή σε χαμηλότερα επιτόκια που θα έκανε το δανεισμό φθηνότερο και τα δάνεια πιο διαθέσιμα.
Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι "θέμα συζήτησης στον κόσμο και επίσης συζήτηση για εμάς", δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η διάθεση μεταξύ των επενδυτών ήταν εστιασμένη στην προοπτική πιο χαλαρών οικονομικών συνθηκών, παρά το γεγονός ότι οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχούσε ότι ο Powell και οι άλλοι Κεντρικοί Τραπεζίτες θα μείωναν τα επιτόκια πολύ γρήγορα και θα υπονόμευαν τις προσπάθειες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Αυτοί οι φόβοι ήταν άστοχοι, αποδείχθηκε

Η από κοινού χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που φαινόταν επικείμενη στα τέλη του 2023 έχει σε μεγάλο βαθμό «παγώσει» καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν τον πληθωρισμό που αποδείχθηκε πιο επίμονος από το αναμενόμενο και την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των μισθών πιο ανθεκτικές.
Έχουν γίνει ορισμένα μέτρια βήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών περικοπών αυτόν τον μήνα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα του Καναδά.
Αλλά αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό για να εκπληρώσουν μια υπόσχεση που δόθηκε όταν ο πληθωρισμός φαινόταν να πέφτει γρήγορα και η διάθεση στη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, την Ουάσιγκτον και αλλού έχει από τότε μετατοπιστεί από την έκδοση της κεντρικής τράπεζας του "ξεκινήστε τις μηχανές σας" σε κάτι περισσότερο παρόμοιο με «κρατήστε τα άλογά σας».
Μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων το 2022 και το 2023 για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η αρχική κίνηση για χαλάρωση της πολιτικής θα είναι «συνεπακόλουθη», είπε ο Powell σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, όταν οι νέες προβλέψεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed τους έδειξαν ότι αναμένουν μόνο ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, από τα τρία που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.
«Όταν αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την πολιτική, αυτό θα φανεί σε συνθήκες σημαντικής χαλάρωσης και χρηματοπιστωτικής αγοράς», είπε ο Powell.

Εμπόδια στη διαδρομή

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν τώρα μόνο μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων της Fed φέτος αντί των τεσσάρων που παρατηρήθηκαν σε έρευνα τον περασμένο Δεκέμβριο, προτού ο Powell εκπλήξει τις αγορές προτείνοντας σχετικά σύντομα μια στροφή σε χαμηλότερα επιτόκια.
Αλλά οι οικονομολόγοι ήταν πιο συνεπείς στις απόψεις τους παρά στις τιμές της αγοράς.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πριν από έξι μήνες περίμεναν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα περιμένει μέχρι το τρίτο τρίμηνο για να μειώσει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τις τρέχουσες σχεδόν ομόφωνες προσδοκίες για μια κίνηση τον Αύγουστο.
Η τιμολόγηση της αγοράς τον Δεκέμβριο, εν τω μεταξύ, συνεπαγόταν μια πρώτη μείωση τον Μάιο, ακολουθούμενη από άλλες τρεις κατά τη διάρκεια του έτους.
Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κοντά στο στόχο του 2% της BoE, ήταν πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο στον τομέα των βασικών υπηρεσιών τον Απρίλιο και η ετήσια αύξηση των μισθών 6% τον Μάιο παρέμεινε σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο που συνάδει με τον στόχο.
Αντίστοιχα, η BoE αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή στην επόμενη της συνάντηση πολιτικής της θητείας του πρωθυπουργού Rishi Sunak - πράγμα που σημαίνει ότι η κίνηση προς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα περιμένει την επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας.
Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την πρώτη κίνηση της ΕΚΤ ίσχυαν επίσης, προβλέποντας σωστά μια περικοπή τον Ιούνιο.
Αλλά και πάλι, η τιμολόγηση της αγοράς έχει μετατοπιστεί δραματικά: τον Δεκέμβριο υπονοούσε περικοπές κατά 140 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, ξεκινώντας τον Μάρτιο.
Τώρα οι τιμές της αγοράς μόλις και μετά βίας αντιστοιχούν σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων φέτος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για «ανάλογες κινήσεις» καθώς επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο και - δηλώνοντας από νωρίς ότι η πρώτη περικοπή δεν θα γινόταν μέχρι τον Ιούνιο - σηματοδότησε ότι οι αγορές μπορεί να είχαν υπερβάλει.
Αυτά τα "χτυπήματα" μπορεί τώρα να περιλαμβάνουν το πώς οι αγορές έχουν ταραχθεί από την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron να διεξαγάγει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, προς το παρόν, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde και η ομάδα της παραμένουν σε γενικές γραμμές πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να υποχωρεί στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.
«Οι κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται την αντιστάθμιση μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης», γνωρίζοντας ότι η υπερβολικά περιοριστική πολιτική θα μπορούσε να υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Mario Centeno.
"Στο τέλος, η διαφορά μεταξύ του τώρα και πριν από λίγους μήνες δεν είναι τόσο μεγάλη.
Η ιστορία του αποπληθωρισμού είναι ακόμα ανέπαφη", δήλωσε ο διοικητής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας.

Καμία δήλωση νίκης

Όπως πάντα, η διαχείριση των προσδοκιών είναι μέρος της ιστορίας.
Τον Δεκέμβριο, όταν οι προοπτικές τριών περικοπών για το 2024 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις προβλέψεις των πολιτικών της Fed, ο Powell στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση προειδοποίησε ότι «κανείς δεν κηρύσσει τη νίκη» επί του πληθωρισμού.
Αλλά το γενικό εύρος των παρατηρήσεών του - με αναφορές σε «πραγματική» και «μεγάλη» πρόοδο που σημειώνεται στον πληθωρισμό - φαίνεται να έχει παγιώσει τις απόψεις ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων.
Από μια άποψη, ενώ η πρώτη περικοπή, όπως είπε ο Powell την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να είναι «επακόλουθη», το συμβολικό άνοιγμα μιας αναμενόμενης σταθερής μείωσης του κόστους δανεισμού, ο ακριβής χρόνος μπορεί να είναι μικρότερος όσον αφορά τη μακροοικονομική επίδρασή της.
Η τρέχουσα αυστηρή γλώσσα για τις περικοπές, τουλάχιστον από τον Powell, μπορεί να αφορά περισσότερο τη διαχείριση των προσδοκιών παρά την πραγματική προοπτική - να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για να παραμείνουν τα επιτόκια εκεί που είναι και πάλι περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Τα στοιχεία λίγο πριν και μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα έδειξαν έντονα την αποδυνάμωση των πιέσεων στις τιμές και οι επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό παραιτηθεί από τα σχόλια του Powell και τις νέες προβλέψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed για να τηρήσουν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν από τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η διολίσθηση ήταν μεγάλη, με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να επιτρέπουν πλέον στην «περιοριστική» νομισματική πολιτική να επιβαρύνει τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για μήνες περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Κάποιοι ανησυχούν ότι μπορεί να πυροδοτήσουν ένα οριακό σημείο.
«Η συνεχιζόμενη περιοριστική πολιτική κινδυνεύει να ωθήσει τη ζήτηση εργατικού δυναμικού υπερβολικά προς τα κάτω και να ωθήσει την ανεργία υψηλότερα από το τρέχον 4%, που προβλέπει η Fed για το τέλος του έτους», δήλωσε ο Nick Bunker, διευθυντής οικονομικής έρευνας για τη Βόρεια Αμερική στο Indeed Hiring Lab.
«Η αγορά εργασίας φαινόταν ανίκητη τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η πανοπλία της δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης