Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Γελοίοι οι ισχυρισμοί της Δύσης για τέλος πολέμου στην Ουκρανία με επιστροφή στα σύνορα του 1991

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Γελοίοι οι ισχυρισμοί της Δύσης για τέλος πολέμου στην Ουκρανία με επιστροφή στα σύνορα του 1991
Η Δύση προσπαθεί να πείσει ορισμένα αραβικά κράτη για μια νέα διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Γελοίους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, εφόσον υπάρξει επιστροφή στα σύνορα του 1991 (με την Κριμαία και τις επαρχίες Luhansk, Donetsk, Kherson, Zaporizhia να ανήκουν στην Ουκρανία) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική τους όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Γάζα.
«Όμως όλο το πάθος των δυτικών συναδέλφων μας έχει ως στόχο να προκαλέσει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.
Σταματήστε τη Ρωσία, πηγαίνετε στα σύνορα του 1991, και ο πόλεμος θα σταματήσει αμέσως.
Σοβαροί ενήλικες τα λένε αυτά;
Είναι γελοίοι», είπε ο Lavrov, ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα προσπάθεια της Δύσης για μια ειρηνευτική διάσκεψη.
«Η Δύση προσπαθεί τώρα να πείσει ορισμένες αραβικές χώρες να φιλοξενήσουν κάποιο νέο είδος διάσκεψης για την Ουκρανία» σημείωσε ο Lavrov.

Για την ηγεμονία των ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ και στο ηγεμονικό μοντέλο που θέλει να περάσει ο Lavrov υποστήριξε ότι η επιθυμία οποιασδήποτε χώρας στο παρελθόν να εξασφαλίσει στρατιωτικοπολιτική κυριαρχία «έφερε τραγικές συνέπειες για το ίδιο το κράτος και τους προστάτες του».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πολιτική διατήρησης της ηγεμονίας με οποιοδήποτε κόστος είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ παραμείνει ένα από τα παγκόσμια κέντρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί στο πλαίσιο της διατήρησης μιας αμερικανοκεντρικής παγκόσμιας τάξης» επισήμανε ο Lavrov.

Κανένα μάθημα για τις ελίτ

«Η εντύπωση είναι ότι οι κυρίαρχες ελίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από τις πολυάριθμες αποτυχίες τους στην εξωτερική πολιτική και στο στρατιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια» είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως το δολάριο έχει χάσει τη φήμη του στον κόσμο, επικαλούμενος μάλιστα τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σχετικά με αυτό, τονίζοντας ότι είναι «πολύ αποκαλυπτικά».

Πολυπολική εποχή

Κάθε πολυπολική εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά: «Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της τρέχουσας περιόδου, κατά τη γνώμη μου, και των προηγούμενων είναι η παγκόσμια εμβέλεια του παγκόσμιου συστήματος, η παρουσία μη ευρωπαϊκών, μη δυτικών κέντρων ισχύος και ανάπτυξης» είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως οι γείτονες της Ρωσίας στο δυτικό άκρο της Ευρασίας «θα μπορούσαν να γίνουν ένα από τα κέντρα της αναδυόμενης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης όταν συνέλθουν και κατανοήσουν το πλήρες αδιέξοδο και την αντιπαραγωγική για αυτούς πορεία που ακολουθούν υπό την υπαγόρευση της Ουάσιγκτον».
«Ο κόσμος τώρα διέρχεται μια περίοδο κατακερματισμού.
Η έμφαση μετατοπίζεται στην περιφερειακή συνεργασία» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης