Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Τουλάχιστον 20 χώρες θα φθάσουν τον στόχο το 2% στις αμυντικές δαπάνες το 2024

ΝΑΤΟ: Τουλάχιστον 20 χώρες θα φθάσουν τον στόχο το 2% στις αμυντικές δαπάνες το 2024
Ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει να αυξηθεί ο στόχος στο 3% του ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα από 20 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν τον στόχο της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ το 2024, δήλωσε σήμερα 17/6 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Μιλώντας στο Wilson Center, δήλωσε ότι ο αριθμός των συμμάχων του ΝΑΤΟ που πληρούν τώρα τον στόχο των δαπανών 2% του ΑΕΠ συγκρίνεται με τα λιγότερα από 10 μέλη που ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας στο 3% του ΑΕΠ από το υφιστάμενο 2%, δήλωσε νωρίτερα μέσα στο έτος ένας ανώτατος αξιωματούχος άμυνας της ΕΕ στο Politico.
Εντούτοις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιές χώρες της Συμμαχίας ασκούν πιέσεις για την αναθεώρηση των νατοϊκών στόχων.
«Όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυξάνουν τον προϋπολογισμό τους σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, κάποιοι μιλούν ήδη για το 3%», δήλωσε ο Timo Pesonen, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αμυντική βιομηχανία, σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής.
Η πίεση για αύξηση των δαπανών έρχεται καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας διανύει τον τρίτο χρόνο του.
«Οι άνθρωποι [κάνουν] εικασίες πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι μια άχρηστη εικασία γιατί η απειλή θα παραμείνει», τόνισε σχετικά ο Pesonen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης