Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρουμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot

Η Ρουμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot
Ένα σύστημα Patriot κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Ρουμανία υποσχέθηκε στις 21 Ιουνίου να στείλει ένα από τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot στην Ουκρανία.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία
Τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν να δωρίσουν ένα σύστημα MIM-104 Patriot στην Ουκρανία», ανέφερε σε δήλωση το γραφείο του Ρουμάνου προέδρου.
Ωστόσο, η υπόσχεση έρχεται με την προϋπόθεση ότι οι σύμμαχοι και «ιδιαίτερα ο Αμερικανός στρατηγικός εταίρος» συμφωνήσουν να δώσουν μια εναλλακτική «προσωρινή λύση» για τη Ρουμανία.
Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, υπέγραψε συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 για την απόκτηση ορισμένων συστημάτων Patriot οπλισμένα με πυραύλους PAC-2 GEM-T & PAC-3 MSE, αλλά μέχρι στιγμής έχει μόνο ένα που είναι επιχειρησιακό.
Ένα σύστημα Patriot κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένας μόνος πύραυλος PAC-3 κοστίζει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια και ένας πύραυλος PAC-2 μπορεί να κοστίζει έως και 4 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την έκδοση.
Τον Μάιο 2024, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το θέμα να δοθεί Patriot στην Ουκρανία ήταν μέρος των συνομιλιών στον Λευκό Οίκο.
Η Ουκρανία έλαβε πέρυσι δύο συστήματα Patriot και δύο εκτοξευτές από τη Γερμανία και ένα άλλο σύστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο επιπλέον εκτοξευτές που δόθηκαν από την Ολλανδία.
Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα έχουν ήδη καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό.
Στο πλαίσιο αυτών των απωλειών, το καθεστώς του Κιέβου απαίτησε περισσότερα συστήματα από τους συμμάχους του.
Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει άλλους 100 πυραύλους αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία.
Τα πρόσθετα συστήματα Patriot που θα λάβει η Ουκρανία από τους συμμάχους της, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων μαζί με τους πυραύλους τους, πιθανότατα θα καταστραφούν από τον ρωσικό στρατό

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης