Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι γιατροί στη Γάζα εντείνουν τους ελέγχους για χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά – Κίνδυνος για τα μωρά έως δύο ετών

Οι γιατροί στη Γάζα εντείνουν τους ελέγχους για χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά – Κίνδυνος για τα μωρά έως δύο ετών
Οι γιατροί της Γάζας, με την υποστήριξη της IMC, εντείνουν τον έλεγχο και τη θεραπεία για σοβαρό υποσιτισμό σε περισσότερα από 200.000 παιδιά
Σχετικά Άρθρα

Οι γιατροί στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για να εντείνουν τον έλεγχο μικρών παιδιών για σοβαρό υποσιτισμό, εν μέσω φόβων ότι η πείνα εξαπλώνεται καθώς οι άνθρωποι φεύγουν σε νέες περιοχές.
Η ομάδα βοήθειας International Medical Corps (IMC) και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να προσεγγίσουν περισσότερα από 200.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας "Find and Treat" τους επόμενους μήνες, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ένας από τους γιατρούς της, ο Munawwar Said.
«Με τον εκτοπισμό, οι κοινότητες εγκαθίστανται σε νέες τοποθεσίες που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε τρόφιμα», τόνισε.
«Φοβόμαστε ότι υπάρχουν περισσότερες υποθέσεις άρρωστων παιδιών που χάνονται».
Το Σαββατοκύριακο, οικογένειες έρχονταν ήδη σε μια κλινική IMC στην κεντρική πόλη Deir al Balah.
Η κλινική άνοιξε μετά την ανακοίνωση της υπηρεσίας ότι έπρεπε να κλείσει δύο κέντρα στη νότια πόλη Rafah, λόγω ανασφάλειας.
Η πεντάχρονη Jana Ayad ζύγιζε μόλις 9 κιλά όταν έφτασε, υπέφερε από διάρροια και έμετο, δήλωσε στο Reuters η υπεύθυνη διατροφής Raghda Ibrahim Qeshta καθώς κρατούσε προσεκτικά το παιδί.
«Η κόρη μου πέθαινε μπροστά μου», είπε η Nasma Ayad καθώς καθόταν δίπλα στο κρεβάτι.
«Δεν ήξερα τι να κάνω».

Οξύς υποσιτισμός

Η Jana είχε αρχίσει να παίρνει λίγο βάρος μετά τη θεραπεία, είπαν οι γιατροί, αλλά ήταν ακόμα επώδυνα αδύνατη, με τα πλευρά της να φαίνονται καθώς ξάπλωνε άτονα με τις πιτζάμες της με κουνελάκια.
Το προσωπικό μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα διατροφής μετρώντας την περιφέρεια των χεριών των παιδιών.
Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης από κάμεραμαν του Reuters, τουλάχιστον δύο από τις μετρήσεις ήταν στην κίτρινη ζώνη, υποδηλώνοντας κίνδυνο υποσιτισμού.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα της IMC δείχνουν ότι τα πιο ευάλωτα είναι τα μωρά και τα βρέφη έως δύο ετών.
Μια ομάδα ανθρωπιστικών οργανισμών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 7% των παιδιών ενδέχεται να υποσιτίζονται έντονα, σε σύγκριση με το 0,8% πριν από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Μέχρι τώρα, η χειρότερη έντονη πείνα ήταν στο βορρά, με μια έκθεση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για επικείμενο λιμό τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια ανησυχούν ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κεντρικές και νότιες περιοχές λόγω της αναταραχής γύρω από τη Rafah που έχει εκτοπίσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και έχει περιορίσει τις ροές ανεφοδιασμού μέσω των νότιων διαδρόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης