Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn (ΕΚΤ): Είναι λογικό να περιμένουμε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024

Rehn (ΕΚΤ): Είναι λογικό να περιμένουμε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024
Θα υπάρξουν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, με το τερματικό επιτόκιο — κάπου γύρω στο 2,25%, 2,50%
Οι προσδοκίες των επενδυτών για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές ακόμη φέτος - και να φέρει το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 - είναι πολύ λογικές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Olli Rehn.
Σε μερικές από τις πιο σαφείς παρατηρήσεις ενός υπεύθυνου χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων, ο επικεφαλής της Φινλανδικής κεντρικής τράπεζας είπε επίσης ότι ενώ οι αξιωματούχοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%, δεν πρέπει να περιορίσουν υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα.
«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της αγοράς, σημαίνει ότι θα υπάρξουν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, με το τερματικό επιτόκιο — κάπου γύρω στο 2,25%, 2,50%», είπε ο Rehn σε συνέντευξη στο Ελσίνκι.
«Κατά την άποψή μου, είναι εύλογες προσδοκίες».
Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα μετά από ένα ιστορικό κύμα αυξήσεων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι ήταν έκτοτε εγκλωβισμένοι στο τι θα συμβεί στη συνέχεια – έχοντας υπόψη την πρόσφατη άνοδο της αύξησης των τιμών καταναλωτή, τα πεισματικά υψηλά κέρδη μισθών και τις γεωπολιτικές τριβές.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομένουν ακόμη 44 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων το 2024 — που ισοδυναμεί με μια κίνηση δεύτερου τριμήνου και περίπου 75% πιθανότητα για άλλη μία.
Η επόμενη μείωση μπορεί να είναι μόλις τον Σεπτέμβριο.
Ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων σε κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι, ο Rehn κατέστησε σαφές ότι είναι λογικό να αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις.
«Σε περίπτωση που δούμε τη διαδικασία αποπληθωρισμού να συνεχίζεται και να κινείται προς τον συμμετρικό μας στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι παραμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση και συνεχίζουμε τις μειώσεις επιτοκίων», είπε.
Παρά τις πρόσφατες υπερβάσεις δεδομένων, «έχουμε μια διαδικασία αποπληθωρισμού σε εξέλιξη» και «πάντα γνωρίζαμε ότι θα είναι ένας ανώμαλος δρόμος», είπε ο Rehn.
«Πρέπει να δούμε το δάσος για δέντρα».

Διαφωνίες

Σε αντίθεση με ορισμένους από τους συναδέλφους του που προτιμούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα επιτόκια στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις που συνοδεύονται από νέες οικονομικές προβλέψεις, ο Rehn βλέπει κάθε συνεδρίαση πολιτικής ως επιλογή για περαιτέρω κινήσεις, καθώς οι αξιωματούχοι έχουν νέες οικονομικές εκθέσεις για να αφομοιώσουν για καθεμία.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιοριζόμαστε άσκοπα», είπε.
«Διαφορετικά θα μπορούσαμε να ακυρώσουμε τις λεγόμενες ενδιάμεσες συνεδριάσεις και να εξοικονομήσουμε καύσιμα και να σώσουμε τον πλανήτη».
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Rehn είπε ότι η Ευρώπη «οδεύει προς μια σταδιακή ανάκαμψη φέτος» και ότι η ανάπτυξη «θα ενισχυθεί την επόμενη και την επόμενη χρονιά».
Αλλά προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των εταιρειών.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι «ακόμα ξεκάθαρα στην περιοριστική περιοχή και ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί», είπε.
«Χωρίς να διακυβεύουμε τον πρωταρχικό μας στόχο, έχουμε επίσης ευθύνη να υποστηρίξουμε την πλήρη απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισορροπημένη ανάπτυξη».
Αυτό σημαίνει επίσης «ότι δεν καθυστερούμε άσκοπα το κλείσιμο του κενού παραγωγής», είπε ο Rehn.

Η περίπτωση της Γαλλίας

Ο Rehn υποβάθμισε τις πρόσφατες ανησυχίες που ακολούθησαν την ανακοίνωση σοκ του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – κάτι που επισημάνθηκε στις πρόσφατες επιχειρηματικές έρευνες της ευρωζώνης ως κίνδυνος για την οικονομική δραστηριότητα.
«Ενώ είδαμε κάποια αύξηση στα spreads των γαλλικών ομολόγων αρχικά μετά την ανακοίνωση των νέων εκλογών, η αγορά σταθεροποιήθηκε σχετικά σύντομα», είπε.
«Δεν βλέπω καμία άτακτη δυναμική της αγοράς προς το παρόν».
Ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά», ο Rehn είπε ότι, προς το παρόν, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε να παρέμβουμε — για παράδειγμα μέσω του Μηχανισμού Προστασίας Μεταφοράς που δημιουργήθηκε το 2022 για να αποτρέψει την αδικαιολόγητη αναταραχή της αγοράς. αυξήθηκαν τα επιτόκια.
«Εάν οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες παίζουν ορθολογικά, δεν θα πρέπει να καταλήγουμε σε τέτοιου είδους άτακτη αναταραχή», είπε.
«Δεν βλέπω ότι η συζήτηση για το TPI είναι επίκαιρη αυτή τη στιγμή».
Περιγράφοντας αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία ως «ανατιμολόγηση», ο Rehn απέρριψε την ιδέα ότι μια άλλη κρίση χρέους μπορεί να κυοφορείται – όπως αυτή που βοήθησε να αντιμετωπιστεί όταν ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης