Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια με τον πληθωρισμό στο 75%

Τουρκία - Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια με τον πληθωρισμό στο 75%
Οι μειώσεις των επιτοκίων εκτιμάται ότι αποκλείονται για το μεγαλύτερο μέρος του έτους
Αμετάβλητα διατήρησε για μια ακόμη φορά τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επισημαίνοντας τους κινδύνους καθώς ο πληθωρισμός έχει αγγίξει το 75%. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό τον διοικητή Fatih Karahan διατήρησε το επιτόκιο στο ύψος του 50%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Απρίλιο, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η πολιτική της θα παραμείνει περιοριστική «μέχρι τη σημαντική και διαρκή μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Σε περίπτωση μη αναμενόμενων εξελίξεων στις αγορές πιστώσεων και καταθέσεων», η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα μπορούσε να εισαγάγει «πρόσθετα μακροπροληπτικά μέτρα». «Οι συνθήκες ρευστότητας παρακολουθούνται στενά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι μειώσεις των επιτοκίων εκτιμάται ότι αποκλείονται για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, καθώς οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν μια επιβράδυνση της οικονομίας για να μειώσουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού παγκοσμίως. Ο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από μόλις ένα χρόνο αρχίζει να επιβραδύνει την ανάπτυξη, εν μέρει επειδή οι πιο περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν ήταν συγχρονισμένες με τα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι απότομες αυξήσεις των μισθών που θέσπισε η κυβέρνηση. Όμως, καθώς η δημοσιονομική πολιτική αυστηροποιείται, η οικονομία αρχίζει να ψυχραίνεται στην Τουρκία. Οι αξιωματούχοι στοχεύουν σε πληθωρισμό 38% στο τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης