Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,13% - Όλα τα βλέμματα στη Γαλλία

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,13% - Όλα τα βλέμματα στη Γαλλία
Οι επενδυτές αναμένουν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, την Κυριακή 30 Ιουνίου
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν μεικτή εικόνα την Παρασκευή, κλείνοντας ωστόσο την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, την Κυριακή 30 Ιουνίου.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,13%, στις 18.234 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,19%, στις 8.164 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.479 μον. με πτώση 0,68%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIΒ διαμορφώθηκε στις 33.154 μον. με πτώση 0,1%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έλαβαν στήριξη από την είδηση ότι η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε κατά 0,7% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, πάνω από την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 0,6%.
Τα στοιχεία της Παρασκευής επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Βρετανίας βγήκε από μια ρηχή ύφεση στις αρχές του 2024.
Παρόλο που η συνολική εικόνα της ανάπτυξης παρέμεινε αδύναμη, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου να είναι μόλις 0,3% υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από την αρχική εκτίμηση του 0,2%, σύμφωνα με το Investing.com.
Ο γαλλικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σημειώνοντας επιβράδυνση από 2,3% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο ισπανικός πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,4%, από 3,6%.

Εκλογές στη Γαλλία

Μόλις λίγες μέρες απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και η νίκη της ακροδεξιάς φαίνεται όλο και πιο πιθανή ακόμη και από αυτόν τον γύρο της 30ης Ιουνίου.
Η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Marine Lepen και οι σύμμαχοί της φαίνεται να κερδίζουν το 36% των ψήφων, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη υποστήριξη για την ευρωσκεπτικιστική, αντιμεταναστευτική ατζέντα του κόμματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις από το Elabe.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, εν τω μεταξύ, προβλέπεται πίσω με 27%, ενώ το κόμμα της Αναγέννησης του Προέδρου Emmanuel Macron προβλέπεται να συγκεντρώσει το 20% της υποστήριξης.
Η απομάκρυνση από την κεντρώα πολιτική έχει τρομάξει τους επενδυτές και τους αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για συνέπειες που κυμαίνονται από «πολιτική παράλυση» έως «άμεση οικονομική κρίση», σύμφωνα με το CNBC.
Αλλά η πρόβλεψη του αποτελέσματος της τελικής ψηφοφορίας της Γαλλίας στις 7 Ιουλίου είναι λιγότερο σαφής, δεδομένης της πολυπλοκότητας του συστήματος ψηφοφορίας της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης