Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την ΕΕ δυνατή οικονομική ενίσχυση για την φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την ΕΕ δυνατή οικονομική ενίσχυση για την φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει ήδη να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για την επιστροφή των Ουκρανών στα σπίτια τους

Σχετικά Άρθρα

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη του κόστους αποδοχής Ουκρανών προσφύγων.
Αυτό συνέβη μαζί με την έγκριση ψηφίσματος σχετικά με την προετοιμασία για την επιστροφή των μεταναστών από την Ουκρανία στην πατρίδα τους.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει ήδη να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για την επιστροφή των Ουκρανών στα σπίτια τους.
Στις 27 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο υποστήριξε πληρωμές σε Ουκρανούς πρόσφυγες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το τέλος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Το αναφερόμενο έγγραφο σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επιστροφή των Ουκρανών τώρα.
Μια πτυχή αυτής της εκπαίδευσης ήταν η χρηματοοικονομική λογιστική.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία ζητούν από την ΕΕ χρήματα για να καλύψει το κόστος των Ουκρανών προσφύγων.
Αυτό ανέφερε σε επιστολή τριών χωρών προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία έλαβαν δημοσιογράφοι.

Η επιστολή αναφέρει:

«Περισσότερο από το 50% των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Οι άνισες προκλήσεις για τα κράτη μέλη εντός της ΕΕ είναι επίσης εμφανείς σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του πληθυσμού».

Μη ισορροπημένες επιπτώσεις στους ευρωπαϊκούς εθνικούς προϋπολογισμούς

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τέτοια αιτήματα είναι άδικα και δημιουργούν ανισόρροπες συνέπειες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών χωρών.
Με τη σειρά του, ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι το ερώτημα πόσο συνεισφέρει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ στην αποδοχή Ουκρανών προσφύγων δεν έχει σαφή κατανομή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει να αποζημιώσει την Τσεχία, την Πολωνία και τη Γερμανία για το κόστος διαμονής, επαγγελματικής κατάρτισης και γλωσσικών μαθημάτων για Ουκρανούς πρόσφυγες.
Ωστόσο, οι αναλυτές παραθέτουν στοιχεία που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη σοφία των τόσο υψηλών δαπανών για τους πρόσφυγες.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι αναγκαστικοί μετανάστες λειτουργούν ήδη με αρκετά μεγάλη προσφορά χρήματος.
Επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας δείχνουν ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι Ουκρανοί ξόδεψαν περίπου 7 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος στο εξωτερικό, ή 3,5 φορές περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δαπανήθηκε για την αγορά παντοπωλείων (34 %), καφετέριες και εστιατόρια (21%) και φάρμακα (19%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης