Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσεχία: Πάνω από 248.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία για μόνιμη διαμονή – Επέκταση και της προσωρινής προστασίας

Τσεχία: Πάνω από 248.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία για μόνιμη διαμονή – Επέκταση και της προσωρινής προστασίας
Με κριτήρια και προδιαγραφές 
Σχετικά Άρθρα

Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους Ουκρανούς πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για μακροχρόνια διαμονή, ενώ παράλληλα επεκτείνει αυτόματα την προσωρινή προστασία κατά ένα έτος.
Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα να αναζητήσουν ειδικό καθεστώς μακροχρόνιας διαμονής.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Vlastimil Válek (TOP 09) διευκρίνισε ότι «η μακροχρόνια διαμονή δεν αντικαθιστά την προσωρινή προστασία, αλλά προσφέρει μια εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να ζήσουν μακροπρόθεσμα στην Τσεχική Δημοκρατία και πληρούν τις προϋποθέσεις που συνήθως πρέπει να πληρούν οι αλλοδαποί για να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία εδώ".
Οι αιτούντες πρέπει να πληρούν διάφορες προϋποθέσεις, όπως εξασφαλισμένη στέγαση, έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, καθαρό ποινικό μητρώο, οικονομική αυτάρκεια και μη λήψη κρατικών επιδομάτων.
Πρέπει να έχουν ζήσει στην Τσεχική Δημοκρατία για τουλάχιστον δύο χρόνια και τα παιδιά τους πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτική εκπαίδευση.
Ο Válek πρόσθεσε:
«Οι πρόσφυγες θα μπορούν να επαληθεύσουν εκ των προτέρων εάν πληρούν τις προϋποθέσεις».
Σημείωσε ότι αυτή η νέα επιλογή θα αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των κατόχων προσωρινής προστασίας που διαμένουν στην Τσεχική Δημοκρατία για περισσότερα από δύο χρόνια αναμένεται να είναι περίπου 248.000.
Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας διαμονής μπορούν να διατηρήσουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας τους, το οποίο πλέον θα παρατείνεται αυτόματα κατά ένα έτος, απλοποιώντας τη διαδικασία.
Η παράταση ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να διασφαλίσει ενιαίες συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέα παράταση της προσωρινής προστασίας έως τις 4 Απριλίου 2026, την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τις επόμενες ημέρες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας αναμένει να συνεχιστούν οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων, δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Επί του παρόντος, περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στην Τσεχική Δημοκρατία κάθε εβδομάδα.
Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η συνολική ετήσια αύξηση το 2024 αναμένεται να είναι περίπου 70.000 νέες αφίξεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των κατόχων προσωρινής προστασίας σε περίπου 400.000 έως το τέλος του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης