Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άγριο μπρα ντε φερ για τον Γάλλο Επίτροπο στην Κομισιόν - Le Pen: «Ο διορισμός του είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού»

Άγριο μπρα ντε φερ για τον Γάλλο Επίτροπο στην Κομισιόν - Le Pen: «Ο διορισμός του είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού»
«Δεν θα μπορέσει να διορίσει τον κ. Breton, θα υπάρξει άλλη πλειοψηφία από αυτή του Emmanuel Macron, άρα θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση» εξηγεί η Le Pen
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτιδα Marine Le Pen δεν προτίθεται προτείνει εκ νέου τον Thierry Breton ως επόμενο επίτροπο της Γαλλίας στην ΕΕ και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο πρόεδρος Emmanuel Macron δεν έχει την εξουσία να τον διορίσει.
«Είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να διορίζει τον Ευρωπαίο επίτροπο, όχι του προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε σχετικά η ακροδεξιά ηγέτιδα στο CNews την Παρασκευή.
Ερωτηθείσα εάν ήταν κατά του σχεδίου του Macron για ανανέωση της θητείας του Breton, απάντησε λιτά, μα αφοπλιστικά: «Φυσικά».
Οι πρόωρες εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου θα μπορούσαν να αναδείξουν την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου κυβερνητική δύναμη.
Εάν η Εθνική Συσπείρωση κυραρχήσει με πλειοψηφία, ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Jordan Bardella αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Τις τελευταίες ημέρες, μαίνεται μια δημόσια διαμάχη μεταξύ της Εθνικής Συσπείρωσης και του Macron για το ποιος θα αποφασίσει τι μετά τις εκλογές — συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής πολιτικής και της επιλογής για τον επόμενο Επίτροπο της ΕΕ.
Ενώ ο Bardella λέει ρητά ότι θέλει να έχει λόγο για το όνομα του μελλοντικού Γάλλου Επιτρόπου, ο Macron έχει μπει ήδη στα ... γνωστά παζάρια για να διασφαλίσει μια νέα θητεία του Breton στα ευρωπαϊκά όργανα.
«Είναι επιθυμία μου και νομίζω ότι έχει την εμπειρία και τα προσόντα για τη θέση», υποστήριξη ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 28/6.
Αλλά η Λεπέν δεν ... αγόρασε τα επιχειρήματά του.
«Ο Macron προβάλλει τον εαυτό του σε μια νίκη που δεν μπορεί να πετύχει. Δεν θα μπορέσει να διορίσει τον κ. Breton, θα υπάρξει άλλη πλειοψηφία από αυτή του Emmanuel Macron, άρα θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση από αυτή που γνωρίζουμε», ξεκαθάρισε για το ζήτημα
Η άλλοτε υποψήφια πρόεδρος Le Pen, η οποία αναμένεται να είναι ξανά υποψήφια το 2027, πρόσθεσε ότι ο Breton δεν θα αποτελέσει επ' ουδενί την επιλογή του Bardella.
«Σαφώς, ο κ. Breton δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του», αιτολόγησε τη θέση της.
Εντωμεταξύ, ο Breton κατηγορήθηκε συχνά τα τελευταία πέντε χρόνια ότι ήταν ο άνθρωπος του Παρισιού στις Βρυξέλλες, προωθώντας τη γραμμή της Γαλλίας και προστατεύοντας τις γαλλικές βιομηχανίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης