Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντο μήνυμα Putin προς ΗΠΑ: Φτάνει ως εδώ - Η Ρωσία αρχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς

Βαρυσήμαντο μήνυμα Putin προς ΗΠΑ: Φτάνει ως εδώ -  Η Ρωσία αρχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου  βεληνεκούς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν INF, αλλά τα φέρνουν και στην Ευρώπη τόνισε ο Ρώσος ηγέτης
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στις ενέργειες των HΠΑ και φαίνεται ότι είναι απαραίτητο η χώρα να ξεκινήσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς (INF), δήλωσε την Παρασκευή (28/6/2024) ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό και να λάβουμε αποφάσεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Προφανώς, πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αυτά τα συστήματα και στη συνέχεια, με βάση την πραγματική κατάσταση, να λάβουμε αποφάσεις για το πού - εάν είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ασφάλεια – να τα αναπτύξουμε», είπε ο Putin σε επιχειρησιακή συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν INF, αλλά τα φέρνουν και στην Ευρώπη, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Το 2019, ανακοινώσαμε ότι δεν θα παράγουμε αυτούς τους πυραύλους και δεν θα τους αναπτύξουμε έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν αυτά τα συστήματα σε κάποια περιοχή του κόσμου.
Σήμερα είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, αλλά και τους έχουν ήδη φέρει στην Ευρώπη για ασκήσεις, στη Δανία», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Προαναγγελία Lavrov

Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν οι ΗΠΑ απομάκρυναν τους πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς από τις Φιλιππίνες, όπου είχαν παραδοθεί στο παρελθόν ως μέρος ασκήσεων συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Sputnik, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov μίλησε για τις εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Η εφαρμογή των σχεδίων των ΗΠΑ για την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων INF δεν θα μείνει αναπάντητη από εμάς.
Συγκεκριμένα, σε αυτό το σενάριο, η εγκατάλειψη των μονομερών αυτοεπιβληθέντων περιορισμών που εισήγαγε η Ρωσία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF είναι αναπόφευκτη» σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η συνθήκη INF

Η συνθήκη INF, που υπεγράφη μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ το 1987, απαγόρευε στις δύο χώρες να αναπτύξουν και να κατέχουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.
Το 2019, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποχώρησε από τη συνθήκη.
Στις αρχές Ιουλίου 2019 ο πρόεδροςVladimir Putin υπέγραψε το νόμο για την αναστολή της συνθήκης.
Τον επόμενο μήνα, έπαψε να υπάρχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης