Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού για τις γερμανικές αποζημιώσεις

tags :
Πολωνία: Σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ο Tusk και ο Scholz παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις στη Βαρσοβία την Τρίτη
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrei Duda έβαλε στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό Donald Tusk επειδή δήλωσε ότι η Πολωνία παραιτήθηκε από τις αξιώσεις πολεμικών αποζημιώσεων κατά της Γερμανίας που είχε εγείρει η προηγούμενη κυβέρνηση του PiS κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στη Βαρσοβία την Τρίτη.
Ο Tusk και ο Scholz παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις στη Βαρσοβία την Τρίτη.
Κατά τη διάρκεια αυτής, ρωτήθηκαν και οι δύο σχετικά με τις αξιώσεις αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που είχε εγείρει η προηγούμενη κυβέρνηση του PiS (ECR) στην Πολωνία.
Παρόλο που η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας παραιτήθηκε από όλες τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις το 1953 υπό την πίεση της ΕΣΣΔ, η κυβέρνηση PiS είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία ήταν άκυρη επειδή η Πολωνία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση σε μια εποχή που ήταν εξαρτημένη.
Το Βερολίνο είχε απορρίψει κάθετα τις αξιώσεις της Πολωνίας για αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν με τη συνθήκη Δύο συν Τέσσερα του 1990, η οποία επέτρεψε την επανένωση της Γερμανίας.
Αφού αναγνώρισε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε ο Scholz, ο Tusk επέμεινε ότι «δεν είναι απογοητευμένος» από αυτήν.
«Από νομική άποψη, το πρόβλημα των αποζημιώσεων έχει περιγραφεί σε αποφάσεις και κυβερνητικές συνθήκες, αλλά μπορεί κανείς να βγάλει διάφορα συμπεράσματα από αυτές», παραδέχεται.
Για τον ίδιο, τα πιο σημαντικά είναι οι δηλώσεις του Βερολίνου που «επιβεβαιώνουν την κοινή πεποίθηση στην Πολωνία ότι η ιστορική εγκατάλειψη των αξιώσεων για αποζημιώσεις δεν αλλάζει το γεγονός της μεγάλης απώλειας ανθρώπων, περιουσίας και γης που υπέστη η Πολωνία ως αποτέλεσμα της γερμανικής εισβολής».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του σχετικά με άλλες μορφές αποζημίωσης για εγκλήματα πολέμου.
Αυτές περιλαμβάνουν ένα μνημείο στο Βερολίνο στη μνήμη των Πολωνών θυμάτων της γερμανικής κατοχής, τη δημιουργία του Πολωνογερμανικού Σπιτιού και την οικονομική στήριξη των επιζώντων του πολέμου, όπως απαρίθμησε ο Scholz.
«Εμείς, οι Γερμανοί, προκαλέσαμε ανυπολόγιστα δεινά στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχουμε επίγνωση της ενοχής και της ευθύνης μας για τα εκατομμύρια θύματα της γερμανικής κατοχής», δήλωσε ο Scholz.

Οργή στην αντιπολίτευση

Ωστόσο, η υπαναχώρηση του Tusk για τις αποζημιώσεις και οι «αόριστες» υποσχέσεις του Σολτς για τις πολεμικές επανορθώσεις προκάλεσαν οργή στην Πολωνία, ιδίως στην αντιπολίτευση.
Ο βουλευτής του PiS Zbigniew Bogutski χαρακτήρισε τη δήλωση της καγκελαρίου «απερίσκεπτη», επισημαίνοντας ότι λίγοι από τους επιζώντες του πολέμου είναι ακόμη εν ζωή. Οι αποζημιώσεις αποτελούν «υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Πολωνίας και των Πολωνών πολιτών, την οποία ποτέ δεν εκπλήρωσε επαρκώς», έγραψε στο X.
«Η Πολωνία και οι Πολωνοί υπέστησαν αναλογικά τις μεγαλύτερες απώλειες από την γερμανική επιθετικότητα (…). Οι εφάπαξ, σχετικά μικρές οικονομικές χειρονομίες δεν κλείνουν το θέμα των αποζημιώσεων», δήλωσε ένας άλλος βουλευτής του PiS, ο Arkadius Mularczyk, συντάκτης της έκθεσης της κυβέρνησης του PiS για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αλβανό σύμμαχό του στα Τίρανα, από την άλλη, ο Duda ρωτήθηκε για τη θέση της κυβέρνησης Tusk σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Εάν ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τη γερμανική θέση ότι οι αξιώσεις αποζημιώσεων έχουν αποσυρθεί, πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ με αυτό», τόνισε.
Δήλωσε επίσης ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι «όλες οι πολωνικές αρχές έχουν ουσιαστικά παραιτηθεί από τα δικαιώματά τους και τις αξιώσεις τους για αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους Πολωνούς, το πολωνικό έθνος και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Η διαφωνία σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι ένα ακόμη ζήτημα που έχει διχάσει την κυβέρνηση Tusk και τον πρόεδρο, πρώην μέλος του PiS, ο οποίος εξακολουθεί να κατηγορείται για πίστη στο παλιό του κόμμα.
Τη Δευτέρα, ο Duda ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού του συμβουλίου για την επίβλεψη της υλοποίησης στρατηγικών αναπτυξιακών έργων, καθώς διαφώνησε με το υπουργικό συμβούλιο του Tusk σχετικά με το εμβληματικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης PiS για την κατασκευή του μεγαλοαεροδρομίου CPK.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης