Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό οι Ευρωπαίοι με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Trump – Έρχεται η «καταστροφή» στην Ουκρανία

Σε πανικό οι Ευρωπαίοι με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Trump – Έρχεται η «καταστροφή» στην Ουκρανία
Ο γερουσιαστής του Οχάιο, J.D. Vance υπερασπίζεται τον απομονωτισμό των ΗΠΑ και αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία
Σε πανικό βρίσκεται πλέον μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με το Politico, καθώς όχι μόνο φοβούνται μια δεύτερη προεδρία του Donald Trump, ανησυχώντας ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά πλέον έχουν ένα ακόμη μέτωπο.
Τον J.D. Vance, που ο Trump επέλεξε ως αντιπρόεδρό του.
Ο 39χρονος γερουσιαστής του Οχάιο είναι ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη χρήση περισσότερων κεφαλαίων που θα βοηθήσουν την Ουκρανία και έχει κατακρίνει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις στρατιωτικές επενδύσεις.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε από το Politico η ανωνυμία για να μιλήσει, δήλωσε ότι ο διορισμός του Vance θα ήταν «καταστροφή» για την Ουκρανία — και κατ' επέκταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποστήριξε το Κίεβο καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο Vance έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να ακυρωθεί ένα νομοσχέδιο για την βοήθεια της Ουκρανίας νωρίτερα αυτό το έτος στη Γερουσία, και ενώ αυτή η προσπάθεια απέτυχε, ο Vance είπε στους δημοσιογράφους εκείνη την εποχή: «Καταφέραμε να το καταστήσουμε αρκετά σαφές στην Ευρώπη και στους υπόλοιπους ο κόσμος ότι η Αμερική δεν μπορεί να γράφει λευκές επιταγές επ' αόριστον».
Επίσης, υπάρχουν φόβοι για τις παρορμήσεις του Vance που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την εμπορική σχέση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο γερουσιαστής του Οχάιο είναι ένθερμος υπερασπιστής της αμερικανικής παραγωγής και υποστηρίζει τους δασμούς στις εισαγωγές.
Σε μια μακροσκελή συνέντευξη στο POLITICO στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον Φεβρουάριο, ο Vance, από επικριτικός του Trump έγινε υπερασπιστής, εξέτασε το γιατί η Αμερική δεν πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία.
«Απλώς δεν έχουμε παραγωγική ικανότητα για να υποστηρίξουμε επ' αόριστον έναν πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη.
Και νομίζω ότι εναπόκειται στους ηγέτες να το διατυπώσουν αυτό για τους λαούς τους», είπε ο Vance.
«Πόσο καιρό αναμένεται να συνεχιστεί αυτό; Πόσο αναμένεται να κοστίσει;
Και το σημαντικό, πώς υποτίθεται ότι θα παράγουμε τα όπλα που είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς;».
Στις αίθουσες του ξενοδοχείου Bayerischer Hof στο Μόναχο, μια τέτοια συζήτηση ήταν ιεροσυλία — η ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ο πρωταθλητής της διατλαντικής συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας, όπου σύχναζαν παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ όπως ο αείμνηστος John McCain και ο Πρόεδρος Joe Biden , ο οποίος πίστευε ακράδαντα στη «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» που διέπει τις διατλαντικές σχέσεις τις δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το Politico.
Όμως, στην πρώτη του εμφάνιση στη διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου τον Φεβρουάριο, ο Vance παρέλειψε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Volodymyr Zelenskyy και του υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba και μιας δικομματικής ομάδας γερουσιαστών στο περιθώριο της συγκέντρωσης.
«Δεν πίστευα ότι θα μάθαινα κάτι νέο», είπε στο Politico.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Οι υπερασπιστές της Ουκρανίας στις ΗΠΑ προσπάθησαν να αποκρούσουν το επιχείρημα ότι η Ουάσινγκτον κόβει λευκή επιταγή στο Κίεβο.
Τα περισσότερα από τα χρήματα που διατίθενται για τη βοήθεια της Ουκρανίας δεν εγκαταλείπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντίθετα, μεγάλο μέρος πηγαίνει στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία που προμηθεύει αυτά τα όπλα ή χρηματοδοτούν στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η εξωτερική πολιτική του Vance, τύπου Trump, επεκτείνεται και σε γενικότερες κριτικές της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Σε μια ομιλία του στη Γερουσία τον Απρίλιο, κατηγόρησε την Ευρώπη επειδή δεν ξόδεψε αρκετά για την άμυνα.
«Επί τρία χρόνια, οι Ευρωπαίοι μας έλεγαν ότι ο Vladimir Putin αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη.
Και για τρία χρόνια, απέτυχαν να ανταποκριθούν σαν αυτό να ήταν η πραγματικότητα», είπε, επικρίνοντας ιδιαίτερα τη Γερμανία ότι δεν ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα - το ποσό που έχουν συμφωνήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ ως κοινό στόχο.
Ο Vance, του οποίου η «Ελεγεία Hillbilly» εξιστόρησε την ανατροφή του στις πολιτείες της Αμερικής, έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την υπόθεση του Αμερικανού εργάτη και τη σημασία του κατασκευαστικού τομέα των ΗΠΑ.
Περιμένετε από αυτόν να υποστηρίξει μια οικονομική στροφή προς τα μέσα και να πιέσει εναντίον της Κίνας εάν εκλεγεί αντιπρόεδρος με το ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών τον Νοέμβριο - ένας ακόμη πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες καθώς η ΕΕ επιδιώκει να επιδιορθώσει την εμπορική σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης