Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX -0,9% - Ανησυχία για γεωπολιτικές εξελίξεις και ευρωπαϊκή οικονομία

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX -0,9% - Ανησυχία για γεωπολιτικές εξελίξεις και ευρωπαϊκή οικονομία
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας
(upd) Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 3/10 οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω πιέσεων από τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και την αδυναμία ισχυρής ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ενδεικτικά, η -τελική- μέτρηση του δείκτη PMI για την Ευρωζώνη επιβεβαιώνει ότι η οικονομία συνέχισε να χάνει ταχύτητα.

Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο 2024, σημειώνοντας απότομη πτώση μετά από μια σύντομη ανάκαμψη τον Αύγουστο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Εκτός από αυτή την προσωρινή ανάκαμψη, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, τον κύριο μοχλό ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβραδύνεται εδώ και πέντε μήνες, ενώ η μεταποίηση δεν εξέρχεται από τη βαθιά ύφεση, σχολιάζει η Oxford Economics.
Σε σύγκριση με την πρόωρη εκτίμηση, ο σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 49,6, 0,7 μονάδες υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση. Ειδικότερα, ο PMI υπηρεσιών της Γαλλίας γνώρισε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω, πιο κοντά στο επίπεδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσης, με εξαίρεση την Ισπανία, οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών του Σεπτεμβρίου έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από αδύναμα στοιχεία ερευνών τους τελευταίους μήνες, τα οποία όλα υποδεικνύουν μια παραπαίουσα ανάκαμψη στην ευρωζώνη και θέτουν σε κίνδυνο την πρόβλεψη για μέτρια ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επαναλαμβανόμενα σημάδια οικονομικής αδυναμίας, μαζί με την πτώση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να συμβάλουν στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Νέο πλήγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι κολοσσοί της Ευρώπης στον τομέα των αυτοκινήτων φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προοπτική τεράστιων προστίμων, ιδίως καθώς η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων υποχωρεί, ενόψει της επόμενης αυστηροποίησης των κανονισμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με το CNBC, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές ρύπων από το 2025, καθώς το ανώτατο όριο της ΕΕ για τις μέσες εκπομπές ρύπων από τις πωλήσεις νέων οχημάτων πέφτει στα 93,6 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο (g/km), γεγονός που αντανακλά μείωση κατά 15% από το βασικό όριο του 2021 (110,1 g/km).
Η υπέρβαση αυτών των ορίων - τα οποία συμφωνήθηκαν το 2019 και αποτελούν μέρος της φιλοδοξίας του μπλοκ των 27 χωρών να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 - μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα.

Προ των πυλών μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Η ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται σε ένα σπιράλ θανάτου, ιδίως μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, καθώς με νέους βομβαρδισμούς του το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει το Σώμα Πληροφοριών της Hezbollah, που βρίσκεται στην καρδιά της Βηρυτού.
Από την άλλη πλευρά, στο θέατρο των επιχειρήσεων εισέρχεται πλέον κι επίσημα -για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της σύγκρουσης- ο λιβανέζικος στρατός, ο οποίος επιστρατεύεται και αναπτύσσεται στα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.
Λίγο νωρίτερα, εχθρικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν τρία πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως μετέδωσαν την Πέμπτη 3/10 τα λιβανέζικα μέσα.

Το κλείσιμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

1_109.png


Ασία: Sell off -3% στο Χονγκ Κονγκ, άλμα +2% στο Τόκιο - Αργία στις αγορές της Κίνας

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ να υποχωρούν, καθώς το ράλι λόγω των μέτρων στήριξης από την Κίνα, φάνηκε να χαλαρώνει.
Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 3%, προερχόμενος από μια ισχυρή συνεδρίαση την Τετάρτη, όταν ο δείκτης έκλεισε πάνω από 6% υψηλότερα, σε υψηλό 22 μηνών.
Ο δείκτης Hang Seng Mainland Properties υποχώρησε για λίγο πάνω από 10%, παρασυρόμενος από την Longfor Group Holdings που έχασε 12,8% και η New World Development που υποχώρησε κατά 10%.
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν κλειστές έως τις 8 Οκτωβρίου.
Οι κινεζικές μετοχές βρίσκονταν σε άνοδο μετά την ανακοίνωση από τις αρχές μιας σειράς μέτρων στήριξης την περασμένη εβδομάδα.

Ψυχραιμία για Κίνα

Το Πεκίνο αναμένεται να υιοθετήσει περισσότερες δημοσιονομικές πολιτικές και μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες, αλλά «η τελική κλίμακα και το περιεχόμενο του δημοσιονομικού πακέτου μπορεί να είναι αρκετά αυτοσχέδια και αβέβαια», ανέφερε σε σημείωμά του ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, σύμφωνα με το CNBC, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ασκήσουν «πιο νηφάλια αξιολόγηση» εν μέσω της πρόσφατης φρενίτιδας της αγοράς.
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές διαπραγματεύονταν υψηλότερα, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να ηγείται με κέρδη 2,1%.
Ο ευρείας βάσης Topix πρόσθεσε 1,3%.
Η άνοδος ήρθε καθώς το γεν υποχώρησε έως και στα 147,15 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μία ημέρα αφότου σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2022.
Την Τετάρτη 2/10, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shigeru Ishiba, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν υποστηρίζουν επί του παρόντος άλλη αύξηση των επιτοκίων.
Ο Ishiba παραχώρησε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kazuo Ueda.
Η Νότια Κορέα παραμένει κλειστή για την Ημέρα του Εθνικού Ιδρύματος.
Οι αγορές της Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές για δεύτερη ημέρα καθώς πλησίαζε ο τυφώνας Krathon, φέρνοντας ισχυρές βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Το κλείσιμο στα ασιατικά χρηματιστήρια:

2_94.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης