Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου Βελγοισραηλινός που πολέμησε στη Γάζα - Συμμετείχε στη μονάδα Refaim

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου Βελγοισραηλινός που πολέμησε στη Γάζα - Συμμετείχε στη μονάδα Refaim
Πρόκειται για έναν 20χρονο άνδρα, διπλής υπηκοότητας από τον δήμο Uccle των Βρυξελλών, που υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό στη μονάδα ελεύθερων σκοπευτών «Refaim»
Η βελγική εισαγγελία ασκεί δίωξη για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε έναν Βελγοισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή που πολέμησε για λογαριασμό του Ισραήλ στη Γάζα.
Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο του ομοσποδιακού εισαγγελέα ανέφερε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα μέλος των βελγικών δυνάμεων που υπηρετεί σε μια επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με σωρεία ρεπορτάζ των βελγικών ΜΜΕ, πρόκειται για έναν 20χρονο άνδρα, διπλής υπηκοότητας από τον δήμο Uccle των Βρυξελλών, που υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό στη μονάδα ελεύθερων σκοπευτών «Refaim».
Η εν λόγω διεθνής μονάδα, η οποία δραστηριοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023, αποτελείται από 21 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών Αμερικανών, δύο Γάλλων, ενός Γερμανού, ενός Ιταλού και του Βέλγου που τώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.
Η σχετική έρευνα ήρθε στον απόηχο έρευνας του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου και συνεργάτη του Bellingcat, Younis Tirawi, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια τις βάρβαρες εκτελέσεις αθώων Παλαιστινίων από τη μονάδα Refaim.
Ο Tirawi δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες από έναν Αμερικανό στρατιώτη με ηγετική θέση στη μονάδα, ο οποίος είχε ακράδαντες αποδείξεις ότι η μονάδα πυροβολούσε εναντίον αμάχων, ακόμη και αν δεν ήταν οπλισμένοι και δεν αποτελούσαν καμία απειλή.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος Υπουργός Δικαιοσύνης Paul Van Tigchelt δήλωσε σήμερα 18/10 ότι η έρευνα αποσκοπεί στο να επαληθεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά αυτό δεν το απαλλάσσει από την υποχρέωση να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε ο Van Tigchelt στο βελγικό κοινοβούλιο.
Η βελγο-παλαιστινιακή ένωση (ABP) υπέβαλε την Πέμπτη μήνυση κατά του άνδρα, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να προχωρήσουν «με επιμέλεια» στη διερεύνηση της υπόθεσης.
«Αυτό θα βοηθήσει να τεθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία των εγκληματιών, καθώς η ατιμωρησία που απολαμβάνουν θα ενισχύσει τα επόμενα εγκλήματά τους», ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της.
«Η ABP καλεί το βελγικό σύστημα δικαιοσύνης να συμμετάσχει στο έργο της διεθνούς δικαιοσύνης παράλληλα με τα διεθνή δικαστήρια. Το βελγικό σύστημα δικαιοσύνης έχει την υποχρέωση να δράσει όταν οι Βέλγοι είναι δράστες ή θύματα εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης