Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμός Bloomberg: Η Ρωσία νίκησε κατά κράτος – Οι ΗΠΑ θα δεχθούν όλους τους όρους για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Σεισμός Bloomberg:  Η Ρωσία νίκησε κατά κράτος – Οι ΗΠΑ θα δεχθούν όλους τους όρους για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
To Bloomberg για πρώτη φορά παραδέχεται τόσο ανοιχτά ότι η Ρωσία είναι η νικήτρια του πολέμου στην Ουκρανία - Αποκαλύπτει μάλιστα πως οι ΗΠΑ θα δεχθούν όλους τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου, εκτός από την πλήρη παράδοση - Ακόμη και εάν εκλεγεί πρόεδρος η Kamala Harris, πάλι οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν στο τέλος των εχθροπραξιών
Σχετικά Άρθρα
Όταν το Bloomberg - που μέχρι πρότινος αναζητούσε εναγωνίως κάποια ουκρανική επιτυχία για να θριαμβολογήσει – φτάνει στο σημείο να αναγνωρίζει ότι η Ρωσία νίκησε στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση… τότε τα σχόλια είναι περιττά.
Μάλιστα το σκληρά αντιρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ θα δεχθούν όλους τους όρους της Ρωσίας για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εκτός μόνο από την πλήρη παράδοση της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η έκβαση του πολέμου είναι προδιαγεγραμμένη για τους Αμερικανούς και δεν θα παίξει κανένα ρόλο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024.
Ακόμη και να επικρατήσει η υποψήφια των Δημοκρατικών Kamala Harris, οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Και δεν είναι τυχαίο ότι το εν λόγω δημοσίευμα συμπίτπει χρονικά με τη δήλωση - βόμβα του Ουκρανού πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο Valery Zaluzhny, περί εδαφικών παραχωρήσεων στη Ρωσία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος.

Bloomberg: Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την ήττα της Ουκρανίας

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν υπολογίζουν και δεν έχουν κανένα σενάριο στο οποίο η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, σημειώνει σε άρθρο του ο γνωστός αρθρογράφος του Bloomberg Max Hastings.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον δεν βλέπει τέτοιο ενδεχόμενο ακόμη και αν η Δημοκρατική υποψήφια Kamala Harris κερδίσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα.
Στην περίπωση κατά την οποία  η Harris γίνει πρόεδρος, το πιθανότερο είναι να επιδιώξει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει σενάριο ουκρανικής νίκης, παρά την αμερικανική υποστήριξη των 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Hastings προσθέτει ότι οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε οποιουσδήποτε όρους θέσει η Ρωσία για παύση των εχθροπραξιών, με εξαίρεση μόνο την πλήρη παράδοση της Ουκρανίας.
trump_harris.JPG
Και η Ευρώπη θέλει το τέλος του πολέμου

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θέλει επίσης να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, καθώς αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά και ενεργειακά προβλήματα.
Επιπλέον, οι δυτικοί ηγέτες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
Το Bloomberg εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει γρήγορα στρατιωτικό δυναμικό και δεν μπορεί να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη.
Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή drones και κατασκεύασε πιο αποτελεσματικά όπλα.
«Λιγότερα αμερικανικά όπλα είναι διαθέσιμα για αποστολή στο Κίεβο και τα μάτια των δυτικών κυβερνήσεων είναι στραμμένα στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο Ισραήλ και το Ιράν, ακόμη και όταν οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι Ιρανοί παρέχουν στον Putin βαλλιστικούς πυραύλους και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή είναι καταστροφικοί.
Αυτόν τον χειμώνα, οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν θα έχουν ρεύμα και ζέστη και αυτό είναι καίριο πλήγμα στο ηθικό.
Παραμένει πηγή πικρίας στο Κίεβο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Όσον αφορά στην ξένη υποστήριξη, η περιοδεία του Zelensky στην Ευρώπη για το «Σχέδιο Νίκης» εξασφάλισε υποστηρικτική ρητορική, αλλά τίποτα περισσότερο.
«Η ροή των ευρωπαϊκών πυρομαχικών προς την Ουκρανία, ποτέ ισχυρή, τώρα επιβραδύνεται σταδιακά, κυρίως λόγω του αργού ρυθμού κατασκευής, που δεν είναι πολύ καλύτερος στις ΗΠΑ.
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραμένουν εξαιρετικά αναποτελεσματικές, χάρη στην έλλειψη βούλησης στη Δύση για επιβολή τoυς.
Στην ίδια την Ουκρανία, μετά από σχεδόν τρία χρόνια κατά τα οποία κρίθηκε προδοτικό να μιλάμε για οποιαδήποτε αποδεκτή έκβαση του πολέμου εκτός από τη νίκη και την εκδίωξη των Ρώσων από το Donbass, σήμερα πολλοί μιλούν για διαπραγματεύσεις.
Αναγνωρίζουν ότι είναι απίθανο οι δυνάμεις του Putin να χάσουν τα εδαφικά κέρδη τους, τα οποία εξακολουθούν να αυξάνονται», σημειώνει το Bloomberg.

putin_soigu.JPG

Άλμα στο κενό η εισβολή στο Kursk

Ο Hastings χαρακτηρίζει επίσης την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Kursk στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε εναποθέσει τις ελπίδες του, ως «άλμα στο κενό».
Νωρίτερα, ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Christopher Cavoli, παραδέχτηκε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συμβάλλει μόνο στην ενίσχυση του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα μελετά και εφαρμόζει ενεργά τις στρατιωτικές εμπειρίες που αποκομίζει.
ukraine_drone.jpg
Χαρούμενη χρονιά το 2024 για τον Putin, θλιβερή για τον Zelensky

«Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε ενθουσιασμός όταν οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική εισβολή στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, όπου συνάντησαν μικρή αντίσταση καθώς κατέλαβαν αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους.
Αυτό χαιρετίστηκε ως πλήγμα στο κύρος του Putin.
Ωστόσο, η επιχείρηση αποδείχτηκε άλμα στο κενό.
Αν μη τι άλλο, η επίθεση μπορεί να βοήθησε την εκστρατεία του Putin να απεικονίσει τον πόλεμο στον ρωσικό λαό ως μια επιθετική ενέργεια που κατευθύνεται από το ΝΑΤΟ εναντίον της πατρίδας τους.
Καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία πλησιάζουν τώρα τον χειμώνα, λίγοι άνθρωποι μπορούν να αμφιβάλλουν ότι το 2024 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τον Putin μια θλιβερή και δύσκολη χρονιά για τον Zelensky. 
ukraine_kursk.jpg

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μία Ουκρανία υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας

Η Wall Street Journal από την πλευρά της παρατηρεί ότι η μείωση των προμηθειών όπλων από τους δυτικούς συμμάχους και η τεράστια κατωτερότητα στη δύναμη πυρός είναι μεταξύ των παραγόντων που δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον για την Ουκρανία.
Η κατάσταση της χώρας έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη από την επανέναρξη των ρωσικών επιθέσεων στις υποδομές της Ουκρανίας, αφήνοντας αυξανόμενα τμήματα του πληθυσμού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η εφημερίδα προέβλεψε ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με την ουκρανική αεράμυνα υπό κατάρρευση και τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές εντελώς αφύλακτες.
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το 90% της υποδομής θερμικής ενέργειας έχει ήδη καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν έντονα για το γεγονός ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών για την ανατροπή της κατάστασης στην πρώτη γραμμή.
Δίνοντας ανάγλυφα την εικόνα,
ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας Rajmund Andrzejczak τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας για ένα μέλλον στο οποίο όλη η σημερινή ουκρανική επικράτεια θα τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.
Όπως σκιαγραφήθηκε από τον Andrzejczak, ο δυτικός αμυντικός σχεδιασμός αναμένεται να επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων του ΝΑΤΟ σε μια εποχή, όπου στην Ουκρανία θα βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις.

Zaluzhny (Ουκρανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο): Δεν είναι προτεραιότητα τα εδάφη, θέλουμε ασφάλεια

Το ζήτημα των εδαφών δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία δήλωσε ο Zaluzhny, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πιο σημαντικές για την Ουκρανία από το ζήτημα των εδαφών.
«Δεν αναφέρομαι στα εδάφη, μιλάω για την ασφάλεια, την ασφάλεια και την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου», είπε ο Zaluzhny στους δημοσιογράφους μετά από μια ομιλία σε think tank στο Λονδίνo.
Σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα το θέμα να επιλυθεί τώρα και να μη διαιωνιστεί και το κληρονομήσει η επόμενη γενιά Ουκρανών.
zaluzhny_1_2.jpg
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι δηλώσεις Zaluzhny δείχνουν μία αλλαγή στη ρητορική των ουκρανικών αρχών, οι οποίες προηγουμένως επέμεναν στην αδυναμία επίτευξης ειρήνης χωρίς επιστροφή όλων των χαμένων εδαφών.
Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό με το οποίο συνομίλησε η Daily Telegraph σημείωσε ότι είναι υπέρ του τερματισμού του πολέμου λόγω των μεγάλων απωλειών και της αδυναμίας επίτευξης της νίκης.
Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στις 24/2/2022 έχουν σκοτωθεί 780.000 Ουκρανοί και έχουν τραυματιστεί περίπου 1.000.000.
Πάντως, πηγές της Daily Telegraph ανέφεραν ότι αξιωματούχοι στη Δύση ενδιαφέρονται να παρατείνουν τις μάχες με την ελπίδα να αποδυναμώσουν τη θέση της Ρωσίας το 2025-2026.

zelensky_syrsky_1.jpeg

Τροχιοδεικτική βολή: Νικά η Ρωσία

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η δήλωση αυτή έρχεται τρεις μέρες μετά την τροχιοδεικτική βολή Zaluzhny, ο οποίος σε ομιλία του στο Chatham House προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου πολέμου, με τελική νικήτρια τη Ρωσία.
Στη λογική απόδοσης ευθυνών σε άλλους για την ήττα ο Zaluzhny επανέλαβε ότι το 2023, η Δύση δεν παρείχε στο Κίεβο επαρκή αριθμό όπλων, γι' αυτό η Ουκρανία δεν κατάφερε να καταγράψει «σημαντικές επιτυχίες και να νικήσει τη Ρωσία» κατά την αντεπίθεσή της.
«Συνεπώς, καταλήξαμε σε μια κατάσταση παρατεταμένου πολέμου.
Κατά την προσωπική μου άποψη, μια έξοδος από αυτόν τον παρατεταμένο πόλεμο φαίνεται... σχεδόν αδύνατη», σημείωσε.
Τον Νοέμβριο του 2023, το περιοδικό The Economist δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Zaluzhny και ένα άρθρο του στρατηγού, στο οποίο χαρακτήρισε την κατάσταση του πολέμου ως «αδιέξοδη».
Ο Zaluzhny υπερτόνισε ότι η ζυγαριά του πολέμου γέρνει προς τη Ρωσία.
Αυτό το νέο στάδιο χαρακτηρίζεται από «στατικές μάχες φθοράς» που θα επιτρέψουν στη Ρωσία να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της ισχύ, είπε χαρακτηριστικά.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, η Ουκρανία αντιμετώπισε μια δύσκολη κατάσταση στην άμυνα της πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Donetsk όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει με συνέπεια το επιθετικό της δυναμικό.
Μετά την αποχώρηση της Ουκρανίας από το Ugledar στις αρχές Οκτωβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους εναντίον των πόλεων Pokrovsk, Toretsk και Kurakhovo της περιφέρειας Donetsk, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες χάνουν συνεχώς έδαφος υπό την πίεση της Ρωσίας.
opinion_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης