Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταφιλελεύθερη Τάξη: Η προεδρία Trump 2.0 θα αναγνωρίσει τις νέες ισορροπίες ισχύος και τον ρόλο των BRICS

Μεταφιλελεύθερη Τάξη: Η προεδρία Trump 2.0 θα αναγνωρίσει τις νέες ισορροπίες ισχύος και τον ρόλο των BRICS
Η πολιτική του προστατευτισμού και η παγκόσμια αναδιάταξη των σχέσεων ισχύος
Στις 30 Νοεμβρίου 2024, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Donald Trump πραγματοποίησε μια ηχηρή δήλωση στην πλατφόρμα X που απέκτησε διεθνή αντίκτυπο, δηλώνοντας ότι οι χώρες BRICS απομακρύνονται από το δολάριο «ενώ εμείς θα παραμένουμε αμέτοχοι και θα παρακολουθούμε…».
Η δήλωση αυτή έγινε ένα μήνα αφότου αξιωματούχοι από 36 χώρες και 6διεθνείς οργανισμούς παρευρέθηκαν στη 16η σύνοδο κορυφής BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν της Ρωσίας, αλλά επίσης πρόσθεσε ότι οι χώρες θα «αντιμετωπίσουν δασμούς 10%» είτε σκόπευαν να αντικαταστήσουν το δολάριο με το νόμισμα των BRICS είτε να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.
Η τολμηρή απειλή του Trump έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο των διεθνών οικονομικών σχέσεων, καθώς πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχουν επικρίνει ανοιχτά τη χρήση του δολαρίου ως γεωπολιτικού «όπλου».
Επιπλέον, η δέσμευση του Trump για δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό και δασμό 10% στην Κίνα θέτει υπό αμφισβήτηση εάν αυτή η νέα σειρά δασμών μπορεί να διαφυλάξει την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου και την οικονομική ηγεμονία των θεσμών της G7.
Κάποτε ήταν ένα προσωνύμιο στην περίφημη μελέτη του τραπεζίτη Jim O'Neill της Goldman Sachs από το 2001, που είχε εγείρει ανησυχίες για έναν συνασπισμό χωρών που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν, αν όχι να υποκαταστήσουν, τα κράτη της G7, η ομάδα των BRICS έχει τώρα επεκταθεί και έχει αναπτύξει μια σειρά από παράλληλους διεθνείς θεσμούς για να προσφέρει σε μικρά κράτη και σε κράτη μεσαίας ισχύος μια εναλλακτική στη φιλελεύθερη διεθνή τάξη.
Από το 2024, το μερίδιο των χωρών BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ ως προς την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) είναι 34,9 % σε αντίθεση με το 30,05% της G7, ενώ, το 2000, η ομάδα των G7 αντιστοιχούσε το 43,28 τοις εκατό και για τους BRICS μόλις το 21,37%.
Η επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με το εάν τα κράτη της ομάδας των G7, με έναν φανερά οπαδό του απομονωτισμού ηγέτη στην Ουάσιγκτον, μπορούν να αντιμετωπίσουν το μπλοκ των BRICS.
Σε μια από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του στο Ουισκόνσιν στις 8 Σεπτεμβρίου 2024, ο Trump καταδίκασε κατηγορηματικά την αποδολαριοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου, δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Αφήστε το δολάριο και δεν κάνετε δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή θα επιβάλουμε δασμό 100 τοις εκατό στα αγαθά σας».
Αυτή η απειλή εξηγεί γιατί τα κράτη που είναι ευθυγραμμισμένα με τους BRICS επιδιώκουν να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου τα τελευταία δεκαέξι χρόνια.
Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης Trump, ο Κινέζος Σύμβουλος Επικρατείας Yang Jiechi παρατήρησε τον Νοέμβριο του 2017 πώς έχει γίνει «ολοένα και πιο δύσκολο για τις έννοιες, τα συστήματα και τα μοντέλα δυτικής διακυβέρνησης να συμβαδίζουν με τη νέα διεθνή κατάσταση», υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι η Δυτική παγκόσμια η διακυβέρνηση είναι «δυσλειτουργική» και έχει φτάσει σε σημείο «όπου έχει εξαντλήσει το δυναμικό της».

Ο μετασχηματισμός στο εμπόριο

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι BRICS ιδρύθηκαν το 2009, αμέσως μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Σύμφωνα με έκθεση του Boston Consulting Group, το εμπόριο μεταξύ των οικονομιών BRICS έχει ξεπεράσει το εμπόριο μεταξύ των κράτων των BRICS και της ομάδας των G7.
Αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και μεταξύ του ενός τέταρτου και του ενός τρίτου της παγκόσμιας οικονομίας, η ομάδα των εννέα χωρών έχει έναν τετραπλό σκοπό:
(1) τη δημιουργία ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι του δυτικού,
(2) τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής,
(3) επιδίωξη μεγαλύτερης εκπροσώπησης στην παγκόσμια διακυβέρνηση και
(4) μείωση της εξάρτησης από το δολάριο.

Η θεωρία της μετάβασης της ισχύος
 
Ενώ ο στρατηγικός λόγος που διατυπώνεται από τους αναλυτές προσπαθεί να παρέχει αξιολογήσεις απειλών από δυτικές πρωτεύουσες, οι δυτικοί ακαδημαϊκοί στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχουν κατασκευάσει καλύτερα ένα ερμηνευτικό πλαίσιο για αυτό το μοναδικό φαινόμενο μέσω της θεωρίας της μετάβασης της ισχύος.
Διατυπώθηκε το 1958 από τον πολιτικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν A.F.K. Organski, η θεωρία της μετάβασης της ισχύος εξηγεί πώς ο κυρίαρχος ηγεμόνας στο διεθνές σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο συστημικού πολέμου, καθώς ένας ανερχόμενος αμφισβητίας προλαβαίνει ή ξεπερνά σε επιδόσεις έναν ηγεμόνα που φθίνει.
Ο Organski εξηγεί πώς ο επιτιθέμενος προέρχεται από μια μικρή ομάδα δυσαρεστημένων, ισχυρών χωρών, όπου η πιο αδύναμη, παρά η ισχυρότερη δύναμη, είναι πιο πιθανό να είναι ο επιτιθέμενος.
Εφαρμόζεται στην περίπτωση των BRICS, αυτό εξηγεί πώς η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να εναλλάσσονται στην ηγεσία της μόχλευσης των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων, του πληθυσμού και του οικονομικού βάρους για να προτείνουν ένα νέο σύνολο διεθνών οργανισμών που τείνουν να αντικαταστήσουν δυτικούς θεσμούς υπό την ηγεσία της G7.

Οι νέοι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί

Επιδιώκοντας τον στόχο του εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα κράτη των BRICS, μέσω του οικονομικού βάρους της Κίνας, δημιούργησαν τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB), την Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) και την Contingent Reserve Arrangement (CRA) προκειμένου να αμφισβητήσουν την εξέχουσα θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank).
Οι καθηγητές Saori Katada, Cynthia Roberts και Leslie Elliott Armijo υποστηρίζουν στο βιβλίο τους, BRICS and Collective Financial Statecraft, πώς αυτή η μοναδική ομάδα ανερχόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών δυνάμεων έχει ενωθεί για το κοινό τους ενδιαφέρον με «αναθεωρητικό» ως προς την παγκόσμια ηγεμονία στόχο μέσω στρατιωτικών και οικονομικών πόρων για να επηρεάσει ττις διεθνείς ισορροπίες ισχύος μέσω της συλλογικής δράσης.

Οι καθηγητές Deborah Larson και Alexei Shevchenko, στο βιβλίο τους The Quest for Status: Chinese and Russian Foreign Policy, εξηγούν πώς η κοινωνική ψυχολογία εξηγεί την ανάγκη για αυτές δύο ανερχόμενες δυνάμεις να επιδιώξουν την κυριαρχία σε μια νέα περιοχή προκειμένου να  επιτύχουν και να ενισχύσουν την αναγνώριση του καθεστώτος της μεγάλης δύναμης.
Με αυτούς τους νέους πολυμερείς θεσμούς, η αιχμή του δόρατος στη δημιουργία αυτών των εναλλακτικών θεσμών αντανακλά την αυξημένη ισχύ τους, με κίνητρο την άρνησή τους να μην λαμβάνουν αναγνώριση ανάλογη με τη δύναμη και την άνοδο της Κίνας.

Οι ανισότητες και οι αντιπαλότητες 

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές των BRICS και της διαχείρισης ενός εναλλακτικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον άξονα Κίνας-Ρωσίας σπεύδουν να επισημάνουν τις τεράστιες ανισότητες στις οικονομικές ικανότητες μεταξύ των χωρών BRICS και των θεσμών της ομάδας της G7 .
Ο καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο UC Berkeley, Barry Eichengreen, θέτει αυτούς τους περιορισμούς αναφέροντας πώς το κινεζικό renminbi αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 6 % των εμπορικών διακανονισμών, οι κινεζικές τράπεζες διαχειρίζονται μόνο το 3% των ημερήσιων συναλλαγών με βάση την αξία των γραφείων εκκαθάρισης των συναλλαγών που εδρεύουν στις ΗΠΑ και η ικανότητα του Πεκίνου στη διασφάλιση της ρευστότητας, της ιδιωτικότητας των συναλλαγών και προστασίας δεδομένων παραμένει επί του παρόντος θολή.

Στο πλαίσιο των BRICS, η ασφάλεια και τα γεωπολιτικά ρήγματα μεταξύ των κρατών μελών εγείρουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με το εάν αυτό το forum μπορεί να συμβάλει σε οποιοδήποτε είδος συνεργασίας.
Γ
ια παράδειγμα, η Κίνα και η Ινδία έχουν προχωρήσει προσεκτικά μετά τη συνοριακή σύγκρουση στο Galwan το 2020, η οποία οδήγησε στο θάνατο είκοσι Ινδών και τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών.
Ο απόηχος αυτού του επεισοδίου συνοριακής σύγκρουσης κατά μήκος των σινο-ινδικών συνόρων οδήγησε στο Νέο Δελχί να εμβαθύνει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φάνηκε στην κρατική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi το 2023 στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας .
Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πριν από είκοσι χρόνια, δεν υπήρχε καθόλου αμυντική συνεργασία, ενώ από το 2023 οι δύο χώρες «συμπαράγουν και συν-αναπτύσσουν μεγάλα συστήματα μαζί».

Επιπλέον, η πρόσφατη ένταξη κρατών της Μέσης Ανατολής όπως το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τη Σύνοδο Κορυφής BRICS του 2023 εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή των BRICS, δεδομένου του περιφερειακού ανταγωνισμού που θα προκαλούσε αυτό το άνοιγμα της ομάδας.
Η πρόσφατη ένταξη της Σαουδικής Αραβίας προκαλεί επίσης αμφιβολίες, δεδομένης της συνεχιζόμενης ενδημικής αντιπαλότητάς της για την ασφάλεια με το Ιράν.
Το Ριάντ κατέστησε σαφές αυτό το σημείο κατά τη Σύνοδο Κορυφής BRICS του 2024 στο Καζάν, όπου ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε μόνο την τελευταία ημέρα, καθιστώντας σαφές ότι τη μετριάζει τη δέσμευσή του σε μία ομάδα την οποία αντιλαμβάνεται ως αντιστάθμιση κινδύνου για τις μεσαίες δυνάμεις.

Ενώ τα μέλη των BRICS έχουν σαφή χαρακτηριστικά, όπως η ιδιότητά τους ως μη δυτικών κρατών, οι αντιπαλότητες  που κουβαλούν από το παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εμπόδια για να γίνουν ένας πλήρως ανεπτυγμένος οργανισμός δεσμευμένος μέσω συνθηκών για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας.
Σχολιαστές σπεύδουν να συσχετίσουν τη σχετική έλλειψη οικονομικού βάρους σε σχέση με οργανισμούς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εκτός από αυτή τη μεγάλη σκηνή γεωπολιτικών αντιπαλοτήτων, η οποία έχει προκαλέσει τριβές, ιδιαίτερα με τους ανταγωνισμούς Ινδίας - Κίνας και Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τη διαμόρφωση του αποκλειστικά ως αντιδυτικού συνασπισμού.
. Οι αρνητικές αξιολογήσεις των BRICS ως «χάρτινης τίγρης» ή «τραπουλόχαρτου» εξακολουθούν να είναι τόσο κοινές το 2024 όσο ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και του 2010, όταν ο όμιλος δεν είχε τους πολυμερείς θεσμούς υπό την ηγεσία της Κίνας ούτε είχε τόση οικονομική επιρροή.
Ενώ ορισμένοι παίκτες όπως το Νέο Δελχί, η Μπραζίλια και η Άγκυρα αντισταθμίζουν την αβεβαιότητα για να αποκτήσουν περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη με την Ουάσιγκτον, άλλοι υποστηρίζουν ότι νέα μέλη όπως η Αίγυπτος και η Αιθιοπία απλώς εμβαθύνουν τους δεσμούς με μη δυτικά μέλη, σε αντίθεση με τη Ρωσία ή το Ιράν.
Το να βάλουμε τον Donald Trump  στο τιμόνι του μπλοκ των G7 στην παραπάνω στην εξίσωση δεν σηματοδοτεί αμέσως κάποια σύσφιξη της ευθυγράμμισης εντός των BRICS.
Ωστόσο, μπορεί δυνητικά να επιταχύνει κοινές στρατηγικές σχετικά με ανησυχίες όπως η συνεργασία για το κλίμα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς το συμφέρον των κρατών μελών που ήδη υπόκεινται σε βαριές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης