Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Ιστορικό ρήγμα ΗΠΑ - Βρετανίας για Ουκρανία, άθλιο σχέδιο Starmer - Στηρίζει Ζelensky αντί Trump - Οι Αμερικανοί αφήνουν Ευρώπη

Ιστορικό ρήγμα ΗΠΑ - Βρετανίας για Ουκρανία, άθλιο σχέδιο Starmer - Στηρίζει Ζelensky αντί Trump - Οι Αμερικανοί αφήνουν Ευρώπη
Στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Trump θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα Macron και Starmer - Στο πλευρό τους ο Scholz
(upd12) Μια πρωτοφανής εξέλιξη, ένα ρήγμα ιστορικών διαστάσεων καταγράφεται στο γεωπολιτικό στρατόπεδο της Δύσης, καθώς οι δύο βασικοί του «πυλώνες», οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία διαφωνούν πλέον ανοιχτά και δημόσια όσον αφορά την πολιτική και τη στάση τους απέναντι στην Ουκρανία και στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, εμμένοντας στην πολιτική υποστήριξης του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα, εξέφρασε τη στήριξη του στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ύστερα από τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τον Donald Trump.
Πρόκειται για μια ηχηρή διαφοροποίηση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση των σχέσεων των δύο ιστορικών συμμάχων και η οποία έρχεται να προστεθεί στη ρήξη που ήδη καταγράφεται μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για το Δυτικό στρατόπεδο, ο Starmer και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron αναμένεται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα τον Λευκό Οίκο, τη στιγμή που πυκνώνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο Trump να εξετάζει την αποχώρηση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το ευρωπαϊκό έδαφος, εξέλιξη που αν τελικά υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για εξελίξεις που μόνο ... χαμόγελα φέρνουν στη Μόσχα και στον πρόεδρο Putin.

Ο Starmer στηρίζει Zelensky

Τη στήριξη του στον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει αναπτύξει τα τελευταία 24ωρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Keir Starmer.
Στην τοποθέτηση του Trump ότι ο Zelensky είναι ένας δικτάτορας, ο Starmer απάντησε ότι είναι ένας «δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης» ενώ στο αίτημα του Trump για τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών στην Ουκρανία λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών αποδοχής του από τους Ουκρανούς πολίτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός – σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο – υπογράμμισε πως «ήταν απόλυτα λογικό να αναστείλει τις εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου».

Πολιτικό ρίσκο η συνάντηση με Trump

Η διαφοροποίηση του Starmer με τον Trump έρχεται λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, όπου και θα έχει την πρώτη προσωπική του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Αν και o Starmer έχει δηλώσει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση αυτή για να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, πλέον η επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο όχι μόνο για τις σχέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας, αλλά και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την υπόλοιπη Δύση.
Πάντως, η Downing Street προσπάθησε να «μαζέψει» τον πολιτικό αντίκτυπο της αμερικανο-βρετανικής κόντρας, υποστηρίζοντας πως «είναι αναγκαίο να συνεργαστούν όλοι για την Ουκρανία» καθώς και ότι ο Starmer «επανέλαβε τη στήριξη του στις προσπάθειες του Trump να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που θα αποτρέψει τη Ρωσία από μια μελλοντική επίθεση».

Πρωτοβουλία για συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο

Δημοσίευμα του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού SkyNews υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο με κύριο αντικείμενο την ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνεται, η ημερομηνία της συνάντησης αυτής δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Στον Λευκό Οίκο και ο Macron

Και ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ του Trump και του Zelensky με τις αλληλοκατηγορίες… ακόμα και τις απειλές να πυκνώνουν κάτι που συνεπάγεται πως η Ουάσινγκτον απομακρύνεται μάλλον οριστικά από το Κίεβο, στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με τον Trump θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 24/2 και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ο οποίος δηλώνει ότι αποτελεί τον «εγγυητή της υποστήριξης της Ουκρανίας»
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Αυτό είναι θεμελιώδες συμφέρον της Γαλλίας και είμαι ο εγγυητής της» ανέφερε ο Macron, τονίζοντας ότι «μοιραζόμαστε τον στόχο που μοιράζεται ο Πρόεδρος Trump - να τερματιστεί ο πόλεμος».
Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι εξής τρεις αρχές:
- Η Ουκρανία πρέπει πάντα να συμμετέχει και τα δικαιώματά της πρέπει να γίνονται σεβαστά
- Η ειρήνη πρέπει να είναι διαρκής και να συνοδεύεται από αξιόπιστες και αξιόπιστες εγγυήσεις και
- Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι συναντήσεις του Trump με Macron και Starmer εντάσσονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ως στόχο έχουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιάσουν στον Trump οι Macron και Starmer

Πληροφορίες αναφέρουν πως Starmer και Macron θα παρουσιάσουν στον Trump το σχέδιο τους για μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, θα προτείνουν να αναπτύξουν στρατεύματά τους στην Ουκρανία όχι στην πρώτη γραμμή, αλλά σε πόλεις και σε βασικές εγκαταστάσεις ενώ θα επισημάνουν την ανάγκη να συγκεντρωθούν μεγαλύτερες δυνάμεις σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι οποίες και θα παρέμβουν σε περίπτωση νέου πολέμου.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εισέλθουν στον πόλεμο σε περίπτωση νέας ρωσικής εισβολής.
Δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph
αναφέρει πως το αγγλογαλλικό σχέδιο δεν μιλά για ειρηνευτικές δυνάμεις, αλλά για «δυνάμεις επιβολής της ειρήνης ή δυνάμεις αποτροπής».

Δύναμη περίπου 30.000 στρατιωτών

Βάσει των πληροφοριών αυτών, Βρετανία και Γαλλία θα δηλώσουν ότι είναι έτοιμες να στείλουν λιγότερους από 30.000 Ευρωπαίους στρατιώτες, οι οποίοι θα τοποθετηθούν μακριά από την πρώτη γραμμή - σε πόλεις, λιμάνια, πυρηνικούς σταθμούς και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει «καμία προσδοκία» ότι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ θα εφαρμοστεί σε αυτούς.
Αντί να αποσταλεί ένα μεγάλο σώμα, προτείνεται να βασιστούν σε «τεχνική παρακολούθηση», συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών αναγνώρισης και επιτήρησης, drones και δορυφόρων για την παροχή «πλήρης εικόνας για το τι συμβαίνει».
Επιπλέον, προτείνεται οι δυνάμεις αυτές να ενισχυθούν με δύναμη πυρός που θα μπορεί να ανιχνεύει και να αποκρούει επιθέσεις ώστε να ανοίξει ξανά ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας καθώς και να σταλούν πλοία περιπολίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Τι ζητούν από ΗΠΑ

Από τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι προτείνουν να τεθούν μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι σε συναγερμό στην Ανατολική Ευρώπη (για παράδειγμα, στη Ρουμανία και την Πολωνία) για να χτυπήσουν εάν η Ρωσία παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας (δηλαδή ζητείται από τους Αμερικανούς να δεσμευτούν να μπουν στον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας).
Παράλληλα, προτείνεται η ανάπτυξη «σημαντικά μεγαλύτερων» πολυεθνικών χερσαίων δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ «προκειμένου να προχωρήσουμε, εάν χρειαστεί, για την προστασία των ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος».

Τι απαντά η Ρωσία

Στο σχέδιο αυτό απάντησε ήδη η Ρωσία, η οποία κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι μη αποδεκτή.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, το σχέδιο αυτό είναι απαράδεκτο και προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι η ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα έχειε επιπτώσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας.

NBC: Ρήτρα αυτόματης ένταξης στο ΝΑΤΟ για Ουκρανία

Ρήτρα αυτόματης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Ρωσία παραβιάσει ή δεν συμμορφωθεί με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας εξετάζει η Ουάσινγκτον.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το οποίο επικαλείται τέσσερις ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση Trump θεωρεί ότι μια τέτοια ρήτρα στην ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να είναι μια από τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά το πέρας της σύγκρουσης.
Όπως αναφέρεται, η ρήτρα περί αυτόματης ένταξης στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στις κύριες ανησυχίες της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάπαυση του πυρός για να ενισχύσει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει τις μάχες στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Trump δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Pete Hegseth έχει αποκλείσει το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά

Οι αναφορές των ΜΜΕ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Starmer θα παρουσιάσει στην Ουάσινγκτον σχέδιο για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία φαίνονται κάπως περίεργες, δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αυτό το θέμα από την Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχουν ληφθεί τέτοιου είδους αποφάσεις ύστερα από τις δύο έκτακτες συναντήσεις κορυφής Ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron ενώ ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα.
Μάλιστα ο Scholz έχει πει ότι είναι «πολύ ακατάλληλο» να συζητείται αυτό το θέμα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν αντίστοιχες επιφυλάξεις.

Εμπλοκή ΗΠΑ σε πόλεμο

Ακόμα πιο παράξενο είναι ότι το «σχέδιο Starmer» περιλαμβάνει δέσμευση των ΗΠΑ να μπουν σε πόλεμο με τη Ρωσία σε περίπτωση νέας εισβολής στην Ουκρανία.
Και αυτό τη στιγμή που ο Trump και η κυβέρνησή του δηλώνουν συνεχώς ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα, πόσο μάλλον να πολεμήσουν για την Ουκρανία με τη Ρωσία.

Δόλιο… σχέδιο

Συνεπώς τι νόημα έχει να παρουσιαστεί αυτό το «σχέδιο Starmer» στον Trump;
Πιθανότατα υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να διαβάσει τις λεπτομέρειες, θα αποκαλέσει αυτό το σχέδιο «υπέροχο» και, γενικά, θα συμφωνήσει με αυτό. Κάτι που στη συνέχεια θα διακόψει τις όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ήδη αντιταχθεί κατηγορηματικά στην ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος) και κατά συνέπεια ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Αυτός είναι ίσως ο κύριος στόχος του βρετανικού σχεδίου.
Πιθανότατα για τον ίδιο σκοπό, διαδόθηκε σε ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές, ότι ο Trump εξετάζει το ενδεχόμενο αυτόματης αποδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση νέας επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Και παρόλο που αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με όλα όσα λένε ο Trump και η κυβέρνησή του για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι παρόμοιες ιδέες του προσφέρονται επίσης για να τορπιλιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο αυτές είναι στην αρχή τους.

Macron: Υπαρξιακή απειλή η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron υποστήριξε πως κατόπιν των επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνει ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων ως προς το γεγονός ότι η Ρωσία συνιστά υπαρξιακή απειλή για τους Ευρωπαίους».
Μάλιστα, θα υποδεχθεί εντός της ημέρας τους αρχηγούς των γαλλικών πολιτικών κομμάτων προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να εξεταστούν οι επιπλέον προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στον τομέα της άμυνας.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Francois Bayru, ο οποίος υποστήριξε ότι «ποτέ από το 1945, ο κίνδυνος ενός πολέμου στη Ευρώπη δεν ήταν τόσο υψηλός».

Στο πλευρό Βρετανίας, Γαλλίας η Γερμανία

Με τη Βρετανία και τη Γαλλία συντάσσεται και η Γερμανία, καθώς ο καγκελάριος Olaf Scholz
απέρριψε τις δηλώσεις του Trump ότι η Ουκρανία είναι αυτή που ευθύνεται για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Δεν ευθύνεται.
Εμείς στην Ευρώπη επιμένουμε σ' αυτό» είπε μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ARD ο Scholz, αναφέροντας πως είναι σημαντικό να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Όπως τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, «η Ουκρανία δεν πρέπει να αντιμετωπίσει εμπόδια στην απόφασή της να είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο έθνος στο δρόμο της προς την Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει έναν ισχυρό στρατό, «για τον οποίο εμείς στην Ευρώπη και οι διεθνείς και υπερατλαντικοί εταίροι μας μοιραζόμαστε την ευθύνη».

Σενάριο τρόμος για Ευρώπη: O Trump μελετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Trump να εξετάζει την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Ευρώπη.
Μετά από το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, το οποίο ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι τρέμουν το σενάριο μιας εντολής για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το ευρωπαϊκό έδαφος, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μεταδίδει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη λόγω των προτεραιοτήτων τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στα σύνορα με το Μεξικό.

Αποκαλύψεις Hegseth σε Zelensky

Βάσει του δημοσιεύματος, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Pete Hegseth σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε στην ουκρανική αντιπροσωπεία ότι το ενδεχόμενο μείωσης του στρατιωτικού δυναμικού των ΗΠΑ στις χώρες της Ευρώπης αξιολογείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν στο NBC News πέντε Αμερικανοί αξιωματούχοι και ένας αξιωματούχος που γνωρίζει προσωπικά τη συνάντηση των δύο πλευρών.
Σημείωσαν ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία «έμεινε άναυδη» από τη δήλωση αυτή του επικεφαλής του Πενταγώνου.
Μια τέτοια προοπτική αισθάνεται το Κίεβο ως απειλή για τη δική του ασφάλεια μακροπρόθεσμα.

Διαψεύδει το Πεντάγωνο

Επισήμως, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρνείται το γεγονός τέτοιων δηλώσεων του Hegseth.
Απαντώντας σε αίτημα του NBC News σχετικά με αυτές τις πληροφορίες, η υπηρεσία Τύπου του Πενταγώνου χαρακτήρισε τις πληροφορίες «100% ψευδείς» και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Άμυνας «δεν έκανε καμία δήλωση [για το θέμα] και δεν κατονόμασε καμία προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη».

H προειδοποίηση στην Ευρώπη

Ο Hegseth είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της άμυνα.
Κατόπιν αυτών των δηλώσεων, η Ευρώπη άρχισε να φοβάται ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να μειώσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τέτοια σχέδια.

Τρέμουν εντολή Trump - Για αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από την Ευρώπη

Το σενάριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump να δώσει εντολή για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το ευρωπαϊκό έδαφος τρέμουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές από ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι, δεδομένης της έναρξης του διαλόγου με τη Μόσχα, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει το αμερικανικό στρατιωτικό απόσπασμα από το ευρωπαϊκό έδαφος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, «σε πολλά μέρη της Ευρώπης επικρατεί σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Ριάντ όπου και άρχισε ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Να προετοιμαστούν οι Ευρωπαίοι

«Οι δυτικοί πολιτικοί φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων σε σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπενθυμίζει ότι ο Trump έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης του αμερικανικού στρατού.
Όπως γράφει η Bild, προς το παρόν οι αρχές των χωρών της ΕΕ δεν αμφισβητούν μόνο το μέλλον της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Ramstein στη Γερμανία, αλλά και των βάσεων της αεροπορίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόλοιπη Ευρώπη «θα πρέπει να προετοιμαστεί για βαθιές αλλαγές» εάν ο διάλογος μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Ο πόλεμος θα τελειώσει σε ένα χρόνο από σήμερα, τέλος του 2025

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump πιστεύει ότι η ουκρανική σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί εντός ενός έτους.
Αυτό θα συμβεί εάν οι αρχές συνεχίσουν να τηρούν την επιλεγμένη πορεία, είπε ο Αμερικανός ηγέτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής των επενδύσεων στο Μαϊάμι, που μεταδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.
«Θα το τελειώσουμε αυτό.
Κανείς δεν θα ωφεληθεί από έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είμαστε τόσο μακριά από αυτό, σας λέω», σημείωσε ο Trump, ο οποίος επέκρινε τον προκάτοχό του Biden και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, καθώς όπως είπε, αναμενόταν μια παγκόσμια σύγκρουση υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Έμενε τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμα μέχρι να συμβεί.
Τώρα αυτό δεν θα συμβεί» είπε ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης