Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλογερμανικός όλεθρος στην Ευρώπη - O Macron μεταφέρει πυρηνικά Rafale επικίνδυνα κοντά Ρωσία - Η Γερμανία παίρνει F-35

Γαλλογερμανικός όλεθρος στην Ευρώπη - O Macron μεταφέρει πυρηνικά Rafale επικίνδυνα κοντά Ρωσία - Η Γερμανία παίρνει F-35
Στόχος της πιθανής ανάπτυξης αυτών των δυνάμεων θα ήταν να «σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματούχος
Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μαχητικών Rafale εξοπλισμένων με πυρηνικά όπλα στη Γερμανία, εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον των εγγυήσεων ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ευρώπη, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ανώνυμο Γάλλο αξιωματούχο.
Στόχος της πιθανής ανάπτυξης αυτών των δυνάμεων θα ήταν να «σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματούχος.
Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί ήδη ικανότητα πυρηνικού πλήγματος στο πλαίσιο της συμφωνίας πυρηνικού διαμοιρασμού (nuclear sharing) με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Άλλωστε, οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61 είναι αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση Ramstein, με σκοπό να εξοπλίσουν μαχητικά Tornado σε περίπτωση σύγκρουσης.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα Tornado της Γερμανίας αναμένεται να αντικατασταθούν από F-35 προς το τέλος της δεκαετίας.

freg.JPG

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δώσει ενδείξεις ότι σκοπεύουν να αποσυρθούν από τις συμφωνίες πυρηνικού διαμοιρασμού, η ανάγκη ανάπτυξης γαλλικών πυρηνικών δυνάμεων στη Γερμανία παραμένει επιτακτική.

Έρχεται πυρηνική αναβάθμιση των F-35

F35_1-scaled-1.webp

Παράλληλα, την 1η Ιουνίου 2024, η Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας έγινε η πρώτη ευρωπαίκή που εξόπλισε τα F-35A της με πυρηνικές κεφαλές B61, μόλις τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι τα αμερικανικά F-35 απέκτησαν αυτήν τη δυνατότητα στις 9 Μαρτίου.
Οι προηγμένες αεροναυτικές και stealth δυνατότητες των F-35 αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν ριζικά τις πυρηνικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Τουρκία, αφήνοντας το Rafale πολύ πίσω ως πλατφόρμα πυρηνικής αποτροπής.

220613-F-DG885-099.png

Παρόλα αυτά, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από τις συμφωνίες πυρηνικού διαμοιρασμού, τα ευρωπαϊκά κράτη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξοπλισμό των F-35 με πυρηνικά όπλα.
Οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για την τροποποίηση των F-35 ώστε να φέρουν μη αμερικανικά πυρηνικά όπλα – μια δυνατότητα που διατηρεί αποκλειστικά το Ισραήλ.

freg_1.JPG

Διλήμματα για την Ευρωπαϊκή Πυρηνική Στρατηγική

Παρά ταύτα, οι αυξανόμενες εκκλήσεις από το 2024 για μια αυτόνομη, ευρωπαϊκή, πυρηνική πολιτική αποκαλύπτουν τη στρατηγική αβεβαιότητα που επικρατεί.
Έτσι, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονται παγιδευμένες ανάμεσα στην εξάρτηση από τα προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη και πυρηνικά όπλα και στη σαφώς περιορισμένη πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης