Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Απρόσμενο δώρο – Η Κίνα κάνει πάρτι με την απειλή κυρώσεων ΗΠΑ στη Ρωσία – Κομμάτια και θρύψαλα το δόγμα Kissinger

Απρόσμενο δώρο – Η Κίνα κάνει πάρτι με την απειλή κυρώσεων ΗΠΑ στη Ρωσία – Κομμάτια και θρύψαλα το δόγμα Kissinger
Η εισαγωγή νέων αμερικανικών κυρώσεων είναι σίγουρο πως φέρει περαιτέρω τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα και θα σπάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική του Trump με τη Μόσχας
Η απειλή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας ήταν ένα απρόσμενο και σπουδαίο δώρο για την κινεζική πλευρά.
Η εισαγωγή νέων αμερικανικών κυρώσεων είναι σίγουρο πως φέρει περαιτέρω τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα και θα σπάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική του Trump με τη Μόσχας.
Με τον τρόπο αυτό η τριγωνική διπλωματία βάσει του δόγματος Kissinger για διάσπαση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας – Κίνας αχρηστεύεται.
Τι οδήγησε όμως τον Trump σε μία τέτοια απειλή κατά της Ρωσίας.
Πιθανότατα, η δήλωση του Trump σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνδέεται με τη μαζική πυραυλική επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας την Παρασκευή 7/3/2025.
Έγραψε για αυτό στη σελίδα του στο δικό του κοινωνικό δίκτυο Truth.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «διαλύει» την Ουκρανία στο μέτωπο.
«Δεδομένου του γεγονότος ότι η Ρωσία διαλύει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, εξετάζω σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής τραπεζικών κυρώσεων μεγάλης κλίμακας και δασμών κατά της Ρωσίας μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και τελική ειρηνευτική συμφωνία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως, πριν να είναι πολύ αργά», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τι οδήγησε τον Trump στην απειλή κυρώσεων

Μετά το γεγονός αυτό, η Ουκρανία και η Δύση άρχισαν να διερωτώνται γιατί ο Trump ασκεί πίεση μόνο στη μία πλευρά, αναγκάζοντας το Κίεβο να διαπραγματευτεί και αποδυναμώνοντας τις δυνατότητες του στρατού του, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής μετάδοσης δορυφορικών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, ο Trump προσπαθεί να δείξει ότι ασκεί πίεση και στις δύο πλευρές και τερμάτισε το μήνυμά του με έκκληση τόσο προς την Ουκρανία όσο και προς τη Ρωσία να καθίσουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι απειλές για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodmyr Zelensky μετά το πλήγμα στις 7/3, προωθεί ενεργά την ιδέα ενός προσωρινού μορατόριουμ στις αεροπορικές επιθέσεις στις υποδομές, προσπαθώντας να ενθαρρύνει τον Trump να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα απορρίψει η Ρωσία και η εξέλιξη αυτή να οδηγήσει σε πρόωρο τερματισμό των διαπραγματεύσεων.
Πιθανότατα, ο ίδιος ο Trump το καταλαβαίνει αυτό, και ως εκ τούτου συνεχίζει να επιμένει σε μια ταχεία πλήρη κατάπαυση του πυρός, δείχνοντας ότι αν χρειαστεί, είναι έτοιμος να ασκήσει πίεση και στη Ρωσία.

Ωστόσο, υπάρχουν 3 σημαντικά σημεία:

1. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις αλλά το Κίεβο όχι.
Δεν ακυρώνει καν το διάταγμα που απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Vladimir Putin και ως εκ τούτου η μπάλα στην βρίσκεται στην ουκρανική πλευρά.
Ο ίδιος ο Trump έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Putin θέλει ειρήνη.

2. Όλες οι προηγούμενες κυρώσεις δεν είχαν τόσο σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία για να υπονομεύσουν την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο.
Ως εκ τούτου, δεν είναι πολύ σαφές ποιες ακόμη κυρώσεις μπορεί να επιβάλει ο Trump που θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο.
Ακόμη και οι ισχυρότερες κυρώσεις είναι αδύνατο να επηρεάσουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας.

3. Η εισαγωγή νέων αμερικανικών κυρώσεων φέρνει τη Ρωσία ακόμη πιο κοντά στην Κίνα
και τελειώνει άδοξα τη διαπραγματευτική στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ με τη Μόσχα.

Πιθανότατα ο Trump θα το ξανασκεφτεί

Ως εκ τούτου, δεν είναι ακόμη σαφές ότι ο Trump σκοπεύει να επιβάλει μεγάλης κλίμακας κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή απλώς προσπαθεί να δείξει πως θα ασκήσει πίεση και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ταυτόχρονα, αναγκάζοντάς τες σε ειρήνη.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent επέτρεψε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με το σκεπτικό ότι, θα βοηθήσουν στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία,
Και ο ίδιος ο Trump δήλωσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 20/1/2025 ότι δεν αποκλείει τις κυρώσεις κατά της ρωσικής ενέργειας εάν η Μόσχα δεν διαπραγματευτεί.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέτεινε για έναν ακόμη χρόνο μια σειρά από κυρώσεις που είχαν επιβληθεί προηγουμένως προς τη Ρωσία σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη χρονική επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που εισήγαγε η Ουάσινγκτον το 2022, το 2018 και το 2014.
Όπως ανέφερε τότε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα «θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μετά τις 6 Μαρτίου 2025».
Κατά συνέπεια, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει την απόφαση ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του ουκρανικού - όπως άλλωστε είχαν προβλέψει διεθνείς αναλυτές, σχολιάζοντας κατά το προηγούμενο διάστημα τη διαπραγματευτική τακτική της Ουάσινγκτον απέναντι σε Μόσχα και Κίεβο.
Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες, ο Ρεπουμπλικάνος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει έναν κατάλογο κυρώσεων που θα μπορούσαν να αρθούν ή να χαλαρώσουν, ανέφεραν πηγές.
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αρχές ενδέχεται να συζητήσουν τη λίστα αυτή με Ρώσους αξιωματούχους στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται επί του παρόντος σε μια πρόταση για την άρση των κυρώσεων σε ορισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ρώσων ολιγαρχών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης