
Ειδικοί ΗΠΑ αμφισβητούν τη χρησιμότητα της συμφωνίας πόρων με την Ουκρανία
Μερικά από τα κοιτάσματα που αναφέρονται βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές, ενώ ο εξοπλισμός στα ουκρανικά ορυχεία θεωρείται παρωχημένος.
Oι συντάκτες του άρθρου τονίζουν ότι, παρόλο που η συμφωνία φαίνεται να αναθέρμανε τις σχέσεις ΗΠΑ–Ουκρανίας, η στρατηγική της αξία σε παγκόσμιο επίπεδο για μέταλλα απαραίτητα στην παραγωγή ηλεκτρονικών, μπαταριών και οπλικών συστημάτων, είναι «εξαιρετικά αβέβαιη».
Κατά τους ειδικούς του κλάδου, ακόμα και σε περίπτωση επιτυχίας, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να υπάρξει εμπορικό όφελος.
Οι πρώτες ουσιαστικές παραδόσεις τιτανίου, γραφίτη και λιθίου βρίσκονται πολύ μακριά χρονικά.
Ο Reed Blakemore, διευθυντής του Global Energy Center του Atlantic Council, εξηγεί ότι το μονοπώλιο της Κίνας στα σπάνια μέταλλα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. «Η συμφωνία με την Ουκρανία δεν λύνει καμία από τις ευπάθειες που έχουμε μπροστά στην κινεζική κυριαρχία στις εφοδιαστικές αλυσίδες», τονίζει.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ επιτρέπει στις ΗΠΑ την εξόρυξη μετάλλων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα έσοδα θα λογίζονται ως πληρωμή για την παρεχόμενη στρατιωτική βοήθεια.
Ωστόσο, οι εξορυκτικές εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να επενδύσουν.

Οι έρευνες βασίζονται σε δεδομένα της σοβιετικής εποχής και η Ουκρανία δεν διαθέτει κανένα από τα 17 κρίσιμα σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι καθοριστικά για τους Αμερικανούς κατασκευαστές.
Η Κίνα, εν τω μεταξύ, επιβάλλει ελέγχους στις εξαγωγές της, απειλώντας με «λιμό» τα εργοστάσια ηλεκτρονικών και όπλων των ΗΠΑ.
Ο Ben Cahill, ενεργειακός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, σημειώνει ότι τα περισσότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, και δύσκολα θα επενδύσουν εταιρείες εκεί ακόμα κι αν υπάρξει ειρήνη.
Η Ashley Zumwalt-Forbes, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, εκτιμά πως νέο ορυχείο στην Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει πριν από δέκα χρόνια, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής θα φτάσει τελικά σε αμερικανικά εργοστάσια.
«Η συμφωνία αυτή δεν θα ξεμπλοκάρει τις εφοδιαστικές αλυσίδες», λέει.
Η ίδια επισημαίνει πως ήδη είναι δύσκολο να βρεθούν επενδύσεις για εξορύξεις σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία — πόσο μάλλον στην Ουκρανία.
Νέα σύγκρουση;
Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Marjorie Taylor Greene προειδοποίησε ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να προκαλέσει νέα πολεμική σύγκρουση.
Κατηγορεί την κυβέρνηση Zelensky ότι «ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων για ξέπλυμα χρημάτων» και πούλησε όπλα «στους ίδιους μας τους εχθρούς».
Η Zelensky, λέει, είναι «δικτάτορας» που ακύρωσε τις εκλογές, υποστήριξε τον Joe Biden και συμμετείχε στην προσπάθεια καθαίρεσης του Donald Trump.

«Δεν μάθαμε τίποτα από το Ιράκ;
Σκοτώσαμε τον Saddam Houssein για όπλα μαζικής καταστροφής που ποτέ δεν βρέθηκαν.
Και μήπως μας έκανε πλούσιους το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής;
Όχι — τώρα το εθνικό μας χρέος φτάνει τα $36 τρισ.», σημειώνει.
Η Taylor Greene καταλήγει: «Γιατί να μην εξορύξουμε τα δικά μας σπάνια μέταλλα, που βρίσκονται σε ομοσπονδιακή γη και κρατικοποιήθηκαν πριν δεκαετίες;».
Ο Andrii Telizhenko, πρώην διπλωμάτης της ουκρανικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, σχολίασε πως οι ουκρανικές αρχές «πούλησαν τη χώρα» υπογράφοντας τη συμφωνία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών