
Το ειρηνευτικό πλάνο αναμένεται να παρουσιαστεί απευθείας στον Vladimir Putin από τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι η εφαρμογή 30ήμερης κατάπαυσης του πυρός, ενώ ένα άλλο ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα της Μόσχας: ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το δημοσίευμα ωστόσο δεν αποκαλύπτει τα υπόλοιπα σημεία του σχεδίου.
Δεν διευκρινίζεται αν περιλαμβάνονται αμφιλεγόμενες ρήτρες, όπως η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής ή η άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας — στοιχεία που είχαν περιληφθεί σε προγενέστερο «σχέδιο Trump», το οποίο είχε διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο εκπονήθηκε καθώς οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου, Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Donald Tusk, Keir Starmer, μετέβησαν ξαφνικά το Σάββατο 10 Μαΐου στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό ηγέτη Volodymyr Zelensky, μία μόλις ημέρα μετά τον εορτασμό της Ημέρας Νίκης κατά των ναζί στην Μόσχα, παρουσία ηγετών όπως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στην Μόσχα.
Το ειρηνευτικό πλάνο αναμένεται να παρουσιαστεί απευθείας στον Vladimir Putin από τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Αν ο Putin ψάχνει διέξοδο, αυτή είναι η ευκαιρία του», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους συνομιλητές του NBC.
Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για 30ήμερη εκεχειρία από τις 12 Μαΐου, με τον υπουργό Εξωτερικών Andriy Sybiha να διευκρινίζει ότι η παύση των εχθροπραξιών θα αφορά στεριά, αέρα και θάλασσα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andriy Sybiha, τόνισε ότι αυτή η εκεχειρία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια διαρκή ειρήνη.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε 30ήμερη εκεχειρία αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 11 Μαΐου.
«Μετά τη συνάντηση της ‘Συμμαχίας των προθύμων’ στο Κίεβο, οι πέντε ηγέτες — Volodymyr Zelensky, Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Donald Tusk και Keir Starmer — είχαν εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για τις ειρηνευτικές προσπάθειες», έγραψε ο Sybiha.
«Η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, για τουλάχιστον 30 ημέρες από τη Δευτέρα.
Εφόσον η Ρωσία συμφωνήσει και εξασφαλιστεί αποτελεσματικός μηχανισμός επιτήρησης, μια παρατεταμένη εκεχειρία και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να αποτελέσει την πιο ρεαλιστική βάση διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι συνδυάζει απαιτήσεις και από τις δύο πλευρές – και την στρατιωτική ανακούφιση για την Ουκρανία, και την γεωπολιτική εγγύηση για τη Ρωσία.
Η διεθνής κοινότητα αναμένει την απάντηση της Ρωσίας, ενώ η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της παραμένουν δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Zelensky σε Trump: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, διαμήνυσε στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Axios, επικαλούμενο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο Κίεβο, ο καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk και ο ίδιος ο Zelensky επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Trump για να του παρουσιάσουν την κοινή τους θέση.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η 15λεπτη συνομιλία επικεντρώθηκε στη δέσμευση της Ουκρανίας και των συμμάχων της για πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών, ξεκινώντας από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Axios, οι ηγέτες ξεκαθάρισαν στον Trump πως αν η Μόσχα απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η Ευρώπη θα απαντήσει με νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. «Τώρα περιμένουμε τις ενέργειες της Ρωσίας», φέρεται να δήλωσε ένας από τους συνομιλητές.
Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Trump, στρατηγός Keith Kellogg, είχε εκφράσει τη στήριξή του στην ιδέα 30ήμερης εκεχειρίας, λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει το τέλος της μεγαλύτερης σύρραξης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Peskov (Κρεμλίνο): Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία – Αυτή είναι μία νέα εξέλιξη
Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Πρέπει να το σκεφτούμε. Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη.
Έχουμε τη δική μας θέση», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Αλλά, να προσπαθούν να μας ασκήσουν πιέσεις είναι εντελώς μάταιο».
Ο Peskov υπενθύμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «πριν από λίγες ημέρες κήρυξε κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες».
«Έχετε ακούσει για κάποια αντίδραση του Κιέβου;
Όχι, και το ίδιο κι εμείς.
Έχετε ακούσει κριτική για το Κίεβο επειδή είχε απάντηση ή επειδή δεν ήθελε να δώσει απάντηση;
Όχι», απάντησε ο εκπρόσωπος του Putin.
Ανοιχτός στον διάλογο ο Vladimir Putin, εφόσον το θέλουν και οι άλλοι ηγέτες
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παραμένει ανοιχτός στον διάλογο και στη συνεργασία με διεθνείς ηγέτες, όμως μόνο στον βαθμό που αυτοί επιδεικνύουν ανάλογη προθυμία.
Αυτό ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
«Ο Vladimir Putin έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι πρόθυμος να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε ηγέτη.
Είναι ανοιχτός σε συνεργασία και διάλογο, στον βαθμό που είναι και οι άλλοι ηγέτες», τόνισε ο Peskov.
Ο Peskov σημείωσε, ωστόσο, πως από την ευρωπαϊκή πλευρά καταγράφονται πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις, με τις περισσότερες να κινούνται σε αντιπαραθετικό και όχι σε συνεργατικό τόνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Friedrich Merz, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλίας με τον Vladimir Putin σε περίπτωση που υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τον τερματισμό της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Putin απαιτεί διακοπή εξοπλισμών στην Ουκρανία για να δεχτεί εκεχειρία... «διαφορετικά, συνεχίζουμε»
Η απαίτηση της Ρωσίας ωστόσο να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για να δεχτεί το 30ήμερο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός παραμένει σε πλήρη ισχύ, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Dmitry Peskov σε συνέντευξή του στο ABC News.
Σύμφωνα με τον Peskov, ο Vladimir Putin υποστηρίζει την ιδέα μιας εκεχειρίας, αλλά έχει θέσει σαφείς όρους:
«Ο πρόεδρος είπε ότι επί του παρόντος υπάρχει συγκεκριμένη δυναμική στο μέτωπο.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με αυτοπεποίθηση.
Αν μιλάμε για κατάπαυση του πυρός, τι θα γίνει με τις συνεχείς αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη;»
Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν η Ρωσία απαιτεί τον πλήρη τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Peskov απάντησε:
«Αν δεν σταματήσουν, τότε θα δώσουν στην Ουκρανία στρατηγικό πλεονέκτημα.
Θα συνεχίσουν τη γενική επιστράτευση, θα φέρνουν νέες δυνάμεις στο μέτωπο, θα εκπαιδεύουν στρατιώτες και θα ανασυντάσσουν τους ήδη κουρασμένους.
Γιατί να το επιτρέψουμε αυτό;»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο Putin «δεν θέλει πραγματικά ειρήνη και απλώς καθυστερεί», ο Peskov αντέδρασε:
«Αυτό είναι λάθος.
Ο πρόεδρος Putin προσπαθεί ειλικρινά να βρει ειρηνική και διπλωματική λύση.
Αλλά ελλείψει τέτοιων μέσων, συνεχίζουμε τη στρατιωτική επιχείρηση.
Ελπίζουμε όμως ότι η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump θα φέρει λίγη περισσότερη ευελιξία και πολιτική βούληση στο καθεστώς του Κιέβου.»
Ο Peskov πρόσθεσε ότι η Μόσχα αναμένει από τον Trump να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να ωθήσει την Ουκρανία σε διάλογο:
«Η Ουκρανία αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι έτοιμοι, ούτε για άμεσες ούτε για έμμεσες συνομιλίες.»
Από την πλευρά του, ο Volodymyr Zelensky έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις «σε οποιαδήποτε μορφή», αλλά μόνο αφού η Ρωσία αποδεχτεί το 30ήμερο σχέδιο εκεχειρίας.
Σημειώνεται ότι στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Kiev η σύνοδος κορυφής της λεγόμενης "Coalition of the Willing", με σκοπό την κατάρτιση κοινής πρότασης υπέρ της εκεχειρίας. Αν η Ρωσία αρνηθεί, ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων.
Vladimir Dzhabarov (Ρώσος Γερουσιαστής): Καμία 30ήμερη εκεχειρία με την Ουκρανία χωρίς άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων - Είναι απάτη, μια συμφωνία Minsk σε άλλη μορφή
Η Μόσχα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε εκεχειρία 30 ημερών με την Ουκρανία, εκτός εάν αυτή συνοδευτεί από την άμεση έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ξεκαθάρισε ο Vladimir Dzhabarov, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Lenta.ru.
Ο Dzhabarov εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος είχε απαιτήσει τη διακοπή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
«Γιατί να γίνει η εκεχειρία;
Για χάρη της ίδιας της εκεχειρίας;
Τι θα αλλάξει σε έναν μήνα;
Τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ρώσος γερουσιαστής προειδοποίησε ότι το Κίεβο δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και θεωρεί πως η προτεινόμενη παύση πυρός είναι απλώς μια στρατηγική παύση για ανασύνταξη των ουκρανικών δυνάμεων.
«Ακόμα και χωρίς επιπλέον προμήθειες, έχουν αρκετά πυρομαχικά και θα συνεχίσουν να ενισχύονται.
Αυτή η εκεχειρία είναι απλώς μια νέα απάτη, όπως τα Συμφωνία του Minsk, σε άλλη μορφή», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz είχε απειλήσει τη Ρωσία με αυστηρότατες κυρώσεις, σε περίπτωση που απορρίψει το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη συντονίσει τη στάση τους στο ζήτημα.,
«Νεκρή ιδέα»: Ο Zelensky απορρίπτει το σχέδιο Kellogg για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη:
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, απέρριψε με σκληρή γλώσσα την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου, στρατηγού Keith Kellogg, για τη δημιουργία μιας «ουδέτερης» ή αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στα σύνορα Ουκρανίας–Ρωσίας.
Τη δήλωσή του μετέφερε το Telegram κανάλι «Politika Strany».
Σύμφωνα με τον Zelensky, η πρόταση για ζώνη βάθους 15 χιλιομέτρων εντός των εδαφών και των δύο χωρών δεν έχει καμία πρακτική αξία και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη σύγκρουσης.
«Ακόμα κι αν μιλάμε για 15 χιλιόμετρα, τι θα κάνουμε με τη Kherson; Δηλαδή, όλοι θα έχουν ειρήνη και σε Kherson, Kharkiv και Sumy θα συνεχίζεται ο πόλεμος; Αυτή η ιδέα σήμερα είναι νεκρή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο Zelensky είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ουκρανίας να εφαρμόσει εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της ως πραγματικό δείκτη «κίνησης προς την ειρήνη».
Σκληρή κριτική Medvedev στους ευρωπαϊκούς ηγέτες για τις "ειρηνευτικές" πρωτοβουλίες στο Κίεβο
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, επιτέθηκε με σφοδρότητα στους ηγέτες της Δύσης που επισκέφθηκαν το Κίεβο στις 10 Μαΐου, κατηγορώντας τους ότι πίσω από την πρόφαση της ειρήνης κρύβουν απειλές προς τη Ρωσία.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Medvedev ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Donald Tusk, του Καγκελάριου της Γερμανίας Friedrich Merz και του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer, δεν είχε σκοπό την προώθηση της ειρήνης, αλλά την ενίσχυση των πιέσεων κατά της Ρωσίας.
«Είναι αυτό λογικό;» διερωτήθηκε σκωπτικά.
Η σκληρή ρητορική του Medvedev αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη δυσπιστία της Μόσχας απέναντι στις δυτικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ακόμα και όταν αυτές συνοδεύονται από διεθνή συνασπισμό ηγετών και απτά χρονοδιαγράμματα για κατάπαυση του πυρός.
Ταφόπλακα στην ειρήνη
Αυτό που παρουσιάζεται ως «ευκαιρία διεξόδου για τον Putin» με βάση τις πηγές του NBC, μάλλον αποτελεί μία ακόμη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στην ειρήνη, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου σχετικά με την αντίδραση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Απέδειξε πως οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου, Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Donald Tusk, Keir Starmer, μάλλον ρίχνουν αλάτι στην πληγή του πολέμου με άγνωστες συνέπειες από το άμεσο κιόλας μέλλον....
με την ανακοίνωση από τον Γερμανό καγκελάριο και πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, πως υποστηρίζει ανοιχτά την νομιμότητα του Volodymyr Zelensky ως προέδρου της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία ευρωπαϊκού ειδικού δικαστηρίου για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών