Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια δύναμη - Η Ρωσία θα γίνει ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στις ασιατικές χώρες

Τεράστια δύναμη - Η Ρωσία θα γίνει ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στις ασιατικές χώρες
Θα αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών μέσω αγωγών, φτάνοντας τα 197 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2036
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Energy Policy» και το οποίο φιλοξένησε δηλώσεις του ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Alexander Novak η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στις ασιατικές χώρες.

Ο Novak τόνισε ότι το κύριο καθήκον παραμένει η διατήρηση υψηλών όγκων παραγωγής φυσικού αερίου, καθώς και τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό μεγάλης κλίμακας και την επέκταση των κύριων υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας.

Ένα από τα βασικά έργα θα είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Η Δύναμη της Σιβηρίας-2», ο οποίος θα συνδέσει τα πεδία Γιαμάλ με την Κίνα μέσω της Μογγολίας. Αυτή η διαδρομή θα διαφοροποιήσει σημαντικά τις εξαγωγικές προμήθειες, μειώνοντας την εξάρτηση από την ευρωπαϊκή διαδρομή, όπου η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο έχει μειωθεί εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και της μετάβασης της ΕΕ σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ευέλικτη και βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα

Το έργο σύνδεσης του ήδη υπάρχοντος αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia-1 με το σύστημα Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα εφοδιασμού φυσικού αερίου στην ανατολική Ρωσία, παρέχοντας πιο ευέλικτη και βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα σε χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Νότιας Κορέας και, ενδεχομένως, της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, η Ρωσία αναπτύσσει ενεργά την οδό εφοδιασμού φυσικού αερίου της Άπω Ανατολής. Μιλάμε για την επέκταση των υποδομών στη Σαχαλίνη και στο Κράι Πριμόρσκι, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων σταθμών συμπίεσης και θαλάσσιων τερματικών σταθμών για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν την αύξηση του όγκου εξαγωγών όχι μόνο μέσω αγωγών, αλλά και με τη μορφή LNG, η οποία είναι πιο ευέλικτη από άποψη εφοδιαστικής.

Για να διασφαλίσει την τεχνολογική ανεξαρτησία της ενόψει των πιέσεων των κυρώσεων, η ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δικών της τεχνολογιών για την παραγωγή σωλήνων χωρίς ραφή και σωλήνων μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι προηγουμένως εισάγονταν σε μεγάλο βαθμό.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία ενισχύει τη συνεργασία με φιλικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και τα ΗΑΕ στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, της κοινής κατασκευής υποδομών και της σύναψης μακροπρόθεσμων συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Μία από τις νέες κατευθύνσεις θα μπορούσε να είναι η διαμόρφωση συστημάτων ανταλλαγής εφοδιασμού, στα οποία το φυσικό αέριο που προορίζεται για μια χώρα μπορεί να ανακατευθυνθεί σε άλλες αγορές μέσω εταίρων, γεγονός που θα αυξήσει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής εξαγωγών.

Η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κίνα

Σύμφωνα με την Ενεργειακή Στρατηγική της Ρωσίας έως το 2050, το 2023 ο όγκος των εξαγωγών μέσω αγωγών ανήλθε σε 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με το σενάριο-στόχο, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να φτάσει τα 151 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030. Η αύξηση στα 197 δισεκατομμύρια έως το 2036 θα αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα, ιδίως δεδομένης της μείωσης των προμηθειών προς την Ευρώπη και της ανάγκης αναπροσανατολισμού προς την Ασία.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η επίτευξη τέτοιων δεικτών είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σταθερή ζήτηση για φυσικό αέριο στις ασιατικές χώρες, κυρίως στην Κίνα, όπου η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Ρωσία επωφελείται επίσης από τη σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα από ορισμένες ασιατικές χώρες υπέρ ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον φυσικού αερίου.

Έτσι, τα έργα και οι στρατηγικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται μαρτυρούν τις σοβαρές φιλοδοξίες της Ρωσίας να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και να προσαρμοστεί στις νέες γεωοικονομικές πραγματικότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania