Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Φονική επίθεση ΗΠΑ σε πλοίο «τρομοκρατών» στην Καραϊβική - Ενεργοποιείται η αεράμυνα στη Βενεζουέλα

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Φονική επίθεση ΗΠΑ σε πλοίο «τρομοκρατών» στην Καραϊβική - Ενεργοποιείται η αεράμυνα στη Βενεζουέλα
Από τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Trump έχει ενισχύσει δραματικά την πίεση προς τον Nicolas Maduro, διπλασιάζοντας τη χρηματική αμοιβή για τη σύλληψή του στα 50 εκατομμύρια δολάρια, με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών
Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Βενεζουέλας συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Pete Hegseth ανακοίνωσε την τέταρτη «φονική, επίθεση» κατά πλοίου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά κοντά στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας.
«Τέσσερις άνδρες ναρκο-τρομοκράτες σκοτώθηκαν.
Οι ΗΠΑ δεν είχαν απώλειες,» ανέφερε ο Hegseth, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με βίντεο από την επίθεση, δημοσιευμένο στην πλατφόρμα X.
Ο Hegseth τόνισε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή που οι αμερικανικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν ως «γνωστή διαδρομή διακίνησης ναρκωτικών», ενώ επιβεβαίωσε ότι το σκάφος κατευθυνόταν στις ΗΠΑ, «για να δηλητηριάσει τον λαό μας».
«Η καταστροφή τέτοιων πλοίων θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του αμερικανικού λαού», δήλωσε, υιοθετώντας πολεμική ρητορική.

Κλιμακούμενη ένταση και στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Καραϊβική

Από τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Trump έχει ενισχύσει δραματικά την πίεση προς τον Nicolas Maduro, διπλασιάζοντας τη χρηματική αμοιβή για τη σύλληψή του στα 50 εκατομμύρια δολάρια, με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.
Ταυτόχρονα, έχει αποστείλει μεγάλη ναυτική δύναμη στην περιοχή, συνοδευόμενη από χιλιάδες πεζοναύτες,
Από την αρχή Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις θαλάσσιες επιθέσεις, σκοτώνοντας συνολικά 14 άτομα.
Παρά το γεγονός ότι ο Μaduro έχει στείλει επιστολή στον Trump δηλώνοντας πρόθεση για διπλωματικό διάλογο, η Βενεζουέλα προετοιμάζεται για το χειρότερο.
Η κυβέρνηση του Καράκας καταγγέλλει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ ως προβοκάτσιες και απόπειρα ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, με βεληνεκές έως και 200 χιλιόμετρα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες στοχευμένες επιθέσεις των ΗΠΑ με το πρόσχημα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, έχουν ξεκάθαρο γεωπολιτικό υπόβαθρο: την αποσταθεροποίηση και, τελικά, την ανατροπή του Maduro.
Η στρατηγική αυτή – που συνδυάζει στρατιωτική πίεση, οικονομικό αποκλεισμό και διπλωματική απομόνωση – φέρνει τις δύο χώρες ένα βήμα πιο κοντά σε ανοιχτή σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης