Διεθνή

Νέο μέτωπο ανοίγει ο Trump: «Σκουπίδια» οι Σομαλοί… σιωπή από τους Ρεπουμπλικανούς

Νέο μέτωπο ανοίγει ο Trump: «Σκουπίδια» οι Σομαλοί… σιωπή από τους Ρεπουμπλικανούς
Ο Trump ανέφερε επίσης ότι η Σομαλία «θεωρείται από πολλούς η χειρότερη χώρα στη Γη» και κατηγόρησε τους Σομαλούς μετανάστες ότι «κατέστρεψαν τη χώρα»
Κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνάντησης στον Λευκό Οίκο στην πρώτη του θητεία, ο Πρόεδρος Donald Trump ζήτησε να μάθει γιατί οι ΗΠΑ δέχονται μετανάστες από «χώρες σκουπίδια» όπως την Αϊτή και ορισμένες αφρικανικές χώρες, σχόλια που αναφέρθηκαν ευρέως εκείνη την εποχή από μέσα ενημέρωσης.
Η οργή ήταν άμεση. Νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων Ρεπουμπλικανών, καταδίκασαν τη γλώσσα ως προσβλητική.
Ακόμα και ο Trump προσπάθησε να διαχειριστεί τη ζημιά, αρνούμενος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα ότι είχε χρησιμοποιήσει αυτές τις λέξεις.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Trump αντέδρασε σε αναφορές για κυβερνητική απάτη σε τμήματα της μεγάλης σομαλικής κοινότητας της Μινεσότα, αποκαλώντας τους μετανάστες εκεί «σκουπίδια» και λέγοντας ότι ήθελε να τους στείλει «πίσω εκεί από όπου ήρθαν».
Αυτή τη φορά, οι Ρεπουμπλικανοί μέλη του Κογκρέσου έμειναν σιωπηλοί.
Ο Αντιπρόεδρος JD Vance χτύπησε το τραπέζι συμφωνώντας, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt χαρακτήρισε τα σχόλια του Trump ως «εκπληκτικά» και ως «επικό στιγμιότυπο».

Όλοι συμφωνούν;

Η αντίδραση ανέδειξε το γεγονός ότι οι φυλετικές απόψεις του Trump δεν θεωρούνται πλέον εκτός ορίων από μερικούς από τους συμμάχους και υποστηρικτές του.
Υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων και ερευνητές δηλώνουν ότι τα σχόλιά του έχουν γίνει όλο και πιο τολμηρά, φυσιολογικοποιημένα και πολιτικά επιτρεπτά.
«Ο ρατσισμός δεν είναι πλέον κρυφή υπόδειξη στην Αμερική. Στοχεύουμε ανθρώπους», δήλωσε η LaTosha Brown, συνιδρύτρια του Black Voters Matter Fund, μιας οργάνωσης που προωθεί καλύτερη πρόσβαση στην ψήφο για περιθωριοποιημένες και κυρίως Μαύρες κοινότητες.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Abigail Jackson δήλωσε σε ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος Trump έχει δίκιο να αναδεικνύει τα προβλήματα που προκαλούν οι «ριζοσπαστικοί Σομαλοί μετανάστες».
«Ενώ τα μέσα ενημέρωσης προσποιούνται την οργή, οι Αμερικανοί που έχουν υποφέρει από αυτά τα σχέδια θα πανηγυρίσουν τα σχόλια του Προέδρου και τη σθεναρή υποστήριξή του στους Αμερικανούς πολίτες», δήλωσε η Jackson.
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η υπηρεσία του διερευνά κατηγορίες ότι δολάρια φορολογουμένων από τη Μινεσότα διοχετεύθηκαν στην εξτρεμιστική ομάδα Al-Shabaab στη Σομαλία.
Την Τετάρτη, ο Trump επανέλαβε τα σχόλιά του, λέγοντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι η Σομαλία «θεωρείται από πολλούς η χειρότερη χώρα στη Γη» και κατηγόρησε τους Σομαλούς μετανάστες ότι «κατέστρεψαν τη χώρα».

Κλιμάκωση της ρητορικής

Το κλίμα στην κοινότητα των Σομαλών είναι τεταμένη εν μέσω αναφορών για ομοσπονδιακή επιχείρηση κατά των Σομαλών μεταναστών.
Ο Alvin Tillery, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Northwestern University, δήλωσε ότι η χρήση του προεδρικού βήματος από τον Trump ως πλατφόρμα για ρατσιστικά σχόλια είναι «απολύτως μοναδική» στη σύγχρονη εποχή και ξεπερνά τη ρητορική των προηγούμενων Ρεπουμπλικανών προέδρων Richard Nixon και Ronald Reagan, οι οποίοι συχνά επικρίνονταν για την προώθηση ρητορικής που θεωρούνταν ελαφρώς καλυμμένες φυλετικές προσκλήσεις.
«Ποτέ δεν πλησίασαν αυτό το είδος της μισαλλόδοξης ρητορικής που στοχεύει σε κοινότητες χρωματιστούς ή μειονοτικές ομάδες», δήλωσε ο Tillery. «Είναι πολύ επικίνδυνο».
Με πολλούς τρόπους, οι πολιτικές μετανάστευσης του Trump αντηχούν στις πολιτικές του δηλώσεις.
Έχει μπλοκάρει σχεδόν όλους τους νέους πρόσφυγες, εκτός από τους λευκούς Νοτιοαφρικανούς, τους οποίους ισχυρίζεται λανθασμένα ότι είναι τα θύματα μιας «λευκής γενοκτονίας».
Οι μάσκες των ομοσπονδιακών αξιωματικών έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθετικές τακτικές σε επιχειρήσεις μετανάστευσης σε όλη τη χώρα, και έχει επικριθεί η κράτηση ανθρώπων που απλώς μοιάζουν Λατίνοι ή μιλούν Ισπανικά.
Τις τελευταίες μέρες, ο Trump έχει κλιμακώσει τη ρητορική του και τους περιορισμούς στη μετανάστευση μετά τη δολοφονία δύο στρατιωτών της Εθνοφρουράς στην Ουάσιγκτον, D.C.
Ο ύποπτος δράστης, Αφγανός υπήκοος που ήρθε στις ΗΠΑ μέσω προγράμματος για Αφγανούς που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τον πόλεμο στη χώρα τους, δήλωσε αθώος για ανθρωποκτονία και άλλα εγκλήματα.
Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις αιτήσεις μετανάστευσης από 19 μη ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόβλημα οι μεταναστευτικές ροές

Η μετανάστευση παραμένει ένα από τα ισχυρότερα θέματα του Trump, αν και οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos δείχνουν ότι η καθαρή του αποδοχή στο θέμα έχει πέσει από +7 τον Ιανουάριο σε -10 στα μέσα Νοεμβρίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι αυτό του δίνει πλεονέκτημα σε μια στιγμή που η ευρύτερη υποστήριξη για τις πολιτικές του υποχωρεί.
«Είναι εύκολο να βρεις αποδιοπομπαίους τράγους και να πεις ότι αυτοί φταίνε για όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο Melik Abdul, στρατηγικός σύμβουλος και πολιτικός αναλυτής που υποστηρίζει τον Trump.
Οι ιστορικοί λένε ότι υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους χρώματος όταν οι αρχές χρησιμοποιούν ρατσιστική ρητορική.
Τον Οκτώβριο, διαρροές από πολιτικά ομαδικά chats αποκάλυψαν ρατσιστικά, αντισημιτικά και βίαια σχόλια μεταξύ νέων Ρεπουμπλικανών ηγετών, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η ρητορική μίσους έχει γίνει φυσιολογική στην αμερικανική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης