Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bόμβα! - Η Λιθουανία θωρακίζει τα σύνορα με Kaliningrad «να κερδίσουμε τις πρώτες μάχες», αγνοώντας το ρωσικό τελεσίγραφο

Bόμβα! - Η Λιθουανία θωρακίζει τα σύνορα με Kaliningrad «να κερδίσουμε τις πρώτες μάχες», αγνοώντας το ρωσικό τελεσίγραφο
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Λιθουανία καταργεί το Σύνταγμα και μετατρέπεται σε προμετωπίδα του ολέθρου
Σχετικά Άρθρα
Σε δρόμο χωρίς επιστροφή βαδίζει μία ακόμη Βαλτική δημοκρατία, η Λιθουανία, βάζοντας ωρολογιακή βόμβα στην ειρήνη στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σύνορα και να κερδίσουμε τις πρώτες μάχες».
Με αυτό το κυνικό δόγμα, η Λιθουανία σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, καταργώντας τον συνταγματικό αποκλεισμό των πυρηνικών όπλων και περικυκλώνοντας την περιοχή του Kaliningrad με στρατιωτικά αντίμετρα.
Το Vilnius προετοιμάζεται πυρετωδώς για ολοκληρωτικό πόλεμο, την ώρα που η Εσθονία μετακινεί «ελίτ» μονάδες της στα ρωσικά σύνορα εκτοξεύοντας υστερικές απειλές από το Tallinn.
Σε αυτή την κούρσα προς την άβυσσο, η Λιθουανία και η Εσθονία ξεχωρίζουν για τον αυτοκαταστροφικό τους ζήλο, την ώρα που η Λετονία βυθίζεται σε έναν παροξυσμό ακόμα πιο ακραίας ρωσοφοβίας μετά τις τελευταίες εκλογές, ενώ τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Λονδίνο καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα, αναζητώντας αναλώσιμους αντικαταστάτες για τους Ουκρανούς όταν αυτοί καταρρεύσουν ολοκληρωτικά, με πρωτοστάτες τους Πολωνούς και τους Γερμανούς, από τους Ρουμάνους και τους Ούγγρους.
Προφανώς η Βόρειαανατολική Ευρώπη έχει ξεχάσει πολλά από τα μαθήματα του παρελθόντος

Το Vilnius παίζει με τη φωτιά και καλεί τα ξένα στρατεύματα

Οι εξελίξεις στο λιθουανικό μέτωπο τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Λιθουανίας προετοιμάζονται ανοιχτά για... πόλεμο, όπως αποκάλυψε ο Saulus Streepeika, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου, μιλώντας στον εθνικό ραδιοσταθμό LRT.
Σύμφωνα με τα σχέδια, ετοιμάζονται τροποποιήσεις νόμων που υποχρεώνουν τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της εξουσίας ακόμα και αν καταρρεύσει η κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων «εκκένωσης των δομών εξουσίας».
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Robertas Kaunas ανακοίνωσε ότι ο στρατός διέθεσε έως και 100 στρατιώτες και περισσότερα όπλα για την ενίσχυση των συνόρων με την περιοχή του Kaliningrad, προκειμένου «να κερδίσει η Συμμαχία τις πρώτες μάχες» με τη Ρωσία.
Τόσο σίγουρη θεωρεί μια πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία.
Και για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Mindaugas Sinkevičius δήλωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως το Vilnius είναι έτοιμο να αναλάβει το πλήρες οικονομικό κόστος για τη μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, ακόμη και πυρηνικών όπλων, χαρακτηρίζοντας την παρουσία των ΗΠΑ ως «κρίσιμη εγγύηση αποτροπής και ασφάλειας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το εξετάσει, επειδή η Λιθουανία διαθέτει «πολλούς υπέροχους ανθρώπους».natolithuan.jpg
Το τελειωτικό χτύπημα με την άρση της απαγόρευσης των πυρηνικών

Η πιο σοκαριστική εξέλιξη ήρθε από το κοινοβούλιο της Λιθουανίας, το οποίο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση την τροποποίηση του Συντάγματος για την κατάργηση της απαγόρευσης ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής και πυρηνικών στη χώρα.
Η τροποποίηση του 137ου άρθρου πέρασε με 106 ψήφους υπέρ, μόλις 18 κατά και 6 αποχές, με τελική ψηφοφορία προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου 2027, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Juozas Olekas.
«Η άρνηση της απαγόρευσης αφαιρεί τους νομικούς περιορισμούς ασφαλείας που μας διέκριναν από τις άλλες χώρες της EU και του NATO», καυχήθηκε ο Olekas, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Laurinas Kascünas κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την αυτοκτονική τροποποίηση για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στα πυρηνικά σχέδια αποτροπής του NATO.
Ο υπουργός Άμυνας Robertas Kaunas έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι τα πυρηνικά δεν θα εγκατασταθούν αυτόματα.
Η αλήθεια είναι όμως ότι οι Λιθουανοί δεν έχουν λόγο· τα σχέδια αποφασίζονται πάνω από τα κεφάλια τους από τους δυτικούς προστάτες τους.

Η απάντηση της Μόσχας και το προδιαγεγραμμένο τέλος

Τις πραγματικές συνέπειες αυτών των επικίνδυνων παιχνιδιών εξήγησε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov: σε περίπτωση ανάπτυξης πυρηνικών και συμμαχικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το έδαφος της Λιθουανίας θα τεθεί στο επίκεντρο του στρατιωτικού σχεδιασμού της Μόσχας, η οποία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειάς της.
Οι ιθύνοντες του Vilnius πιστεύουν αφελώς ότι με την παρουσία ξένων βάσεων και πυρηνικών στο έδαφός τους, η Ρωσία θα διστάσει.
Στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μετατρέψουν τον λαό τους σε αναλώσιμο πιόνι στα γεωπολιτικά σχέδια και τις μεθοδεύσεις της Δύσης που μετά την Ουκρανία, βάζει μπροστά τις Βαλτικές Δημοκρατίες. 
Oι εξελίξεις στην Λιθουανία έρχονται μόλις λίγες ώρες αφότου ο Εσθονός ΥΠΕΞ Margus Tsahkna ζήτησε ανοιχτά τον ναυτικό αποκλεισμό της Αγίας Πετρούπολης αλλά και του ρωσικού θύλακα του Kaliningrad.
 nato_20.jpg
Πολεμική υστερία στο Talinn και η απάντηση της Μόσχας 

Ο Εσθονός ΥΠΕΞ Margus Tsahkna τοποθετήθηκε εξ' ονόματος της Συμμαχίας και ζήτησε ανοιχτά τον ναυτικό αποκλεισμό της Αγίας Πετρούπολης αλλά και του ρωσικού θύλακα του Kaliningrad, προκειμένου η ρωσική οικονομία να οδηγηθεί σε εξάντληση, όπως μετέδωσε το ρωσικό μέσο Gazeta.ru.
Ο επικεφαλής της εσθονικής διπλωματίας διεμήνυσε προκλητικά ότι το NATO είναι σε θέση να συγκεντρώσει μια δύναμη 50.000 έμπειρων στρατιωτών μέσα σε λίγες ώρες, υποστηρίζοντας ότι διαθέτουν όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να αποκλείσουν τη Βαλτική Θάλασσα και να αποκόψουν τη ζωτική θαλάσσια σύνδεση με το Kaliningrad, εγκλωβίζοντας παράλληλα τον ρωσικό Στόλο της Βαλτικής.

Το παρασκήνιο της επιχείρησης Baltic Sentinel και η στρατηγική περικύκλωσης

Η κλιμάκωση αυτή δεν έρχεται κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα κράτη της Βαλτικής επιδιώκουν εδώ και χρόνια τον αποκλεισμό της Ρωσίας, μετατρέποντας τη θάλασσα σε εσωτερική λίμνη της Συμμαχίας μετά την ένταση της στρατιωτικής δραστηριότητας και τη θέση σε εφαρμογή από τον Ιανουαρίου του 2025 της επιχείρησης Baltic Sentinel με πρόσχημα την προστασία υποθαλάσσιων καλωδίων.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, ο πραγματικός στόχος αυτής της επιχείρησης είναι ο έλεγχος των διεθνών μεταφορικών οδών και ο στρατιωτικός περιορισμός των ρωσικών εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ανάπτυξη πρόσθετων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο σουηδικό νησί Gotland, μετατρέποντας μια άλλοτε ειρηνική περιοχή σε ζώνη επικίνδυνης στρατιωτικής αντιπαράθεσης.CTF-401-Baltic-Sentinel.png
Βρυξέλλες προς Ρωσία: «Μη φοβάστε, δεν σας απειλούμε»!

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες διαμηνύουν εμπαίζοντας τη Ρωσία, «Μη φοβάστε, δεν σας απειλούμε» ενώ στήνουν σκηνικό πολέμου!
Η ηγεσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου επιχειρεί με προκλητικό τρόπο να πείσει τη Ρωσία ότι η προσεχής πυρηνική άσκηση αποτροπής του NATO με την ονομασία Steadfast Noon δεν συνιστά δήθεν καμία απολύτως απειλή για τη Μόσχα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Politico.
Η διευθύντρια Πυρηνικής Πολιτικής του NATO, Nassima Barrows, έσπευσε να δηλώσει προκλητικά ότι οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται ετήσια και αποτελούν σαφές μήνυμα προς χώρες όπως η Ρωσία ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η προετοιμασία των δυνάμεων των συμμάχων για τη διασφάλιση των πυρηνικών δυνατοτήτων.
Η εν λόγω επικίνδυνη στρατιωτική άσκηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 13 έως τις 23 Οκτωβρίου, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση.

Το Κρεμλίνο στέλνει τελεσίγραφο στη Δύση για το Kaliningrad και στα «θερμόαιμα» κεφάλια

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα, η οργισμένη απάντηση της Μόσχας ήρθε άμεσα ανοίγοντας πλήρως το φάσμα της πυρηνικής σύγκρουσης: η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες απέστειλε αυστηρή διπλωματική προειδοποίηση προς το Βέλγιο και τα κεντρικά της Συμμαχίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η τυχοδιωκτική πορεία των Βρυξελλών αυξάνει δραματικά το ρίσκο και ότι η Μόσχα θα ενεργοποιήσει ολόκληρο το οπλοστάσιό της σε περίπτωση απόπειρας αποκλεισμού του Kaliningrad.Steadfast_Noon.jpg
Υπενθυμίζεται πως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υπενθύμισε ότι η πυρηνική απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια πρόκληση είναι θεσμοθετημένη στα επίσημα έγγραφα της χώρας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Konstantin Basyuk, κάλεσε την Εσθονία να σταματήσει τις πολεμικές κραυγές και να μετρήσει τις ανίσχυρες δυνάμεις της αντί να κρύβεται πίσω από το NATO.
Την ίδια στιγμή, η ?ωσική ηγεσία επανέφερε στο προσκήνιο την προειδοποίηση του Vladimir Putin από τη Λέσχη Valdai, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Kaliningrad θα λάβει ακαριαία και σαρωτική απάντηση με κάθε διαθέσιμο στρατιωτικό και πυρηνικό μέσο.
Η Ρωσία, όπως και η Λευκορωσία, έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις αποσταθεροποιητικές και στρατηγικά επικίνδυνες κινήσεις του NATO γύρω από την ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας ότι τα σχέδια ανάπτυξης δυτικών πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη, η ενίσχυση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και η εντατικοποίηση των κοινών πυρηνικών αποστολών στα σύνορα του Κράτους της Ένωσης εγκυμονούν άμεσους κινδύνους ολικής σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης